Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapobieganie złamania 601 '90
Autor Wiadomość
Kumpelek
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 15:40   

jo

słuchajcie, mam Traba 601 z 90roku i już parę razy słyszałem, że one lubią się łamać, ale przecież to choroba każdego Traba;]
I dzisiaj będąc na moto weteran bazarze znowu to usłyszałem i doszedłem do wniosku że się Was poradze. Co mogę zrobić by trabi sie nie złamał? w ogole co o tym sądzicie?
blacha jest ok- nigdzie dziurki nie ma i nie budzi moich zastrzeżeń...

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 15:47   

czym ty sie martwisz. jak jaskolka jest zdrowa to sie trabant nie ma prawa zlamac.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 20:18   

Kumpelek - sprawa jest prosta - ja przy remoncie traba - a raczej przy jego swapie (zakupiłem super zdrową budę i do niej wsadziłem flaki ze starego trabika po generalnym) - po sugestiach p. Wieśka speca od spawania i konserwacji Trabów zrobiłem dospawaną blachę po odpowiednim wycięciu kształtu i łupnąłem ją pod trabikiem na środku jaskółki. Potem konserwacja całości i ma żyć długo i szczęśliwie. Jeśli Traba sumiennie i regularnie przeglądasz i o niego dbasz to ci nigdy nie pęknie. Jak mocno go katujesz, to pobaw się w rozpórkę na kielichy i w inne wzmocnienia odciążysz go. Ale przy normalnym użytkowaniu i dbaniu... Pęknie Ci prędzej serce :)

Jakim
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 20:40   

Zasłyszawszy, iż 1.1 lubią się łamać ze względu na cięższy silnik, większe obciążenia i nie do końca dobrze pomyślaną konstrukcję komory silnika, ale w 601 to spoko.
Pozdrówka :)

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 21:04   

to mnie pocieszyliście:)
auto na razie remontuje- konserwacja, lakier itd i dlatego pytalem od razu o spawanie, zeby za wczasu robić;)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 23:29   

Zasłyszawszy, iż 1.1 lubią się łamać ze względu na cięższy silnik Wieksza masa jest kompensowana inna konstrukcja, wiec wcale nie jest tak ...

Kędzior2
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 23:55   

wzmocnij sobie bagażnik na dachu jakimiś kątownikami,jak by co to go utrzyma :)

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-01-13, 04:01   

kedzior u ciebie to trzeba jakies skrzydla,bo zapier.... i nie wiadomo dlaczego az tak ,a nie inaczej

Alan
Gość
Wysłany: 2008-01-13, 11:18   

...1.1 lubią się łamać ze względu na cięższy silnik...

Bzdety. Nie po to konstruktorzy tak wymyślili budę, żeby się łamała; nie wierz w takie pierdoły. Łamie się, jak o samochód sie nie dba - wtedy każdy się złamie, nawet Star (na ramie :-D ). Mój miał prawie 18 latek i nie było śladu rdzy, peknięć itp, a kumpla o rok młodszy poszedł w odstawkę, bo na przeglądzie wyszło, że ma całą konstrukcje popękaną i wszystko się ledwo kupy trzyma; najprawdopodobniej Trabi pojedzie na złom. No... ale on nic a nic nie dbał, nie konserwował, nie zabezpieczał, to i teraz ma co ma. A mówiłem mu, że ma się za to zabrać. To nie. No i ptica. :-D

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-01-13, 13:07   

Pierwsza srawa jest taka ze polowki sie nei lamia bo ciezar ciezszego silnika nie spoczywa tylko na mocowaniach sanek. Dlatego tam sa tylko dwie sruby a nie trzy jak w 601. przeciez polowki maja zawieszenie na mc phersonach i buda lezy na amorach i do tego z przodu buda jest przykrecona do sanek.
Druga sprawa jest taka ze jak obspawacie wszystko tak ze nawet kladac slonia nic sie nie zlamie to buda bedzie tak pracowac ze popeka w miejscach o ktorych w zyciu nie pomyslicie ze tam moze peknac. Niestety ta konstrukcja samonosna wymaga tego zeby w pewnym miejscu dopuszczona praca robila swoje i dlatego trzeba o to dbac aby nie dopuscic korozji a nie obspawac caly dol go gora popeka!

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2008-01-14, 00:44   

A to nie są te historie typu ja to silnik na ławce zmieniałem itp bo ja też zawsze takie słysze. W sumie zróbmy temat najbardziej wyczesanych tekstów od "weteranów" pośmiejemy sie i zweryfikujemy przy okazji...

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-01-14, 21:19   

voo doo wez no mow jasniej bo ja np nie zrozumialem przekazu twojego posta :/

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2008-01-14, 21:50   

QBS no wiesz to jest tak jak siedzisz coś robisz czasem przy aucie i podchodzi delikwent przeważnie lekko 50 już mu przyszło i nawijka czego on to nie zrobił w trabie gdzie to nim nie zajechał czego on nie przeżył. Wszystko ok oni tak mają i przeważnie są to dla nich miłe wspomnienia ale jak są teksty typu potem że on silnik na ławce wymieniał czy nawet wał sam regenerował to wychodzi że każdy z nich niezły majster klepka jest hehe. Wiesz ja nie mówie że nie umią i że sie nie da ale każdy dziadek jakiś fenomen. Tak samo własnie jak z tą jaskółką bo sie złamie i zaraz sie rozleci w pizdu... Trabant auto jak każde inne. Dlatego mówie zweryfikować mity i fakty :))

vader
Gość
Wysłany: 2008-01-14, 23:18   

na stronie głównej w zakładce INNE / TUNING masz rozrysowane i opisane jak zrobić wzmocnienie.

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-01-14, 23:45   

ale jak pisalem wyzej wzmocnisz TU to peknie TAM

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi