Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
T 1.1+gaz+wtrysk
Autor Wiadomość
Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2007-12-01, 16:19   

Witam!
Mój trab pomyka sobie na gazie. Ostatnio coraz częściej i intensywniej zastanawiam się nad włożeniem wtrysku jednopunktowego i skrzyni 5 z Polo. Pytanie czy zamiana gaźnika na wtrysk pociągnie za sobą jakieś zmiany w instalacji gazowej? Na pewno trzeba będzie zrobić coś z dolotem gazu do gaźnika (bo go nie będzie;-) Pytanie jeszcze czy cała operacja się opłaca. Ma ktoś traba na wtrysku i z gazem?

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2007-12-02, 01:36   

Jezeli jezdzisz na gazie to raczej sie nie oplaca bedzie jezdil jak jezdi a tylko koszty zwiekszysz wtrysk instalacja elektryczna i przerubka instalacji gazowaj.Jakbys na benzynce smigal to co innego.Mialem u siebie zalozony wielopunktowy wtrysk z polo gt i w to bylo warto zainwestowac choc kosztowalo mnie to 700 zl z nowa pompa paliwa.Skrzynie bym zalozyl 5 chos to pociaga za soba pewne przerobki ale wydaje mi sie ze warto tez mialem zakladac do siebie,Ale juz nie chcialo mi sie w to bawic. Wybralem cos mocnejszego:P
PozDDRo

Alan
Gość
Wysłany: 2007-12-02, 11:14   

...Na pewno trzeba będzie zrobić coś z dolotem gazu do gaźnika (bo go nie będzie;-)...

Gaźnika nie będzie, ale zasilanie w LPG będzie takie samo - mikser przed przepustnicą powietrza. No i nie wiem jak z instalacją jaką masz, bo do wtrysków jest z reguły montowany inny typ instalacji + emulator wtrysków + inne duperele. Czy się opłaca? Sam musisz to przeliczyć.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-12-02, 15:14   

jak chcesz dalej jeździć na gazie to absolutnie nic to nie pomoże (wtrysk). Teoretycznie instalacja może zostać bez przeróbek, bo co prawda we wtryskach są te emulatory i inne duperele, ale możesz zrobić to tak, że wyłączysz całkiem ten układ wtrysku i nic się nie stanie (pod warunkiem że zapłon będzie konwencjonalny, bo jak by zapłon też był sterowany z komputera to już się tak nie da...)
Najlepiej wywal gaz, załóż wtrysk i pomykaj na benzynie.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2007-12-03, 15:54   

Hmm i tu się kłania ekonomia... Zanim Trab awaryjnie stanął (Dźwignia od sprzegła i parę innych dupereli - zrobione ale na regulację czasu brak) to tygodniowo robiłem jakieś 200km...To tu sie ekonomia kładzie na benzynie, zważywszy ze się ostatnio żłop zrobił (jakieś 8,8 w cyklu mieszanym). Ale skrzynia 5 to chyba faktyczne lepszy pomysł wiec w takim razie w tym kierunku będę myślał.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-12-03, 21:55   

na skrzyni 5-cio biegowej spalanie diametralnie CI nie spadnie, a jak będziesz gniutł 60km/h na 5-ce to nawet wzrośnie, zwłaszcza przy tak mizernej mocy jaką dysponuje 1,1....

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 10:48   

Hmm teraz ganiam srednio 80-100 na 4... A pamiętam te piękne czasy jako ojciec miał poczciwe polo II z 5 biegową skrzynią;) Dlatego się skłaniam w tą stronę. Ale znowu to przyspieszenie na 4;)

Luker
Gość
Wysłany: 2008-01-10, 01:03   

No niestety muszę się nie zgodzić z poprzednikiem. Nie można wyłączyć instalacji wtrysku benzyny podczas zasilania LPG. Wg. opinii starej jak instalacja LPG pompa powinna pracować podczas jazdy na LPG, aby zabezpieczyć wtryski przed zapiekaniem, gdyż obieg paliwa w układzie ma za zadanie chłodzenie wtrysku.

A moja rada brzmi. Jak już koniecznie chcesz oszczędzać i koniecznie chcesz mieć ten wtrysk to poszukaj silnika VW 1.3 z osprzętem, ale takiego z wtryskiem i taki zamontuj do tej skrzyni. Jeżeli natomiast na 4. biegu uważasz, że jedziesz za wolno to przy tym silniku 1.3 zwiększ rozmiar opon o 2 cale. Wskazania licznika będą takie same, tzn. błędne, bo obroty koła zostają takie same, lecz ich obwód się zwiększa. To samo możesz uzyskać poprzez zmniejszenie przełożenia 4. biegu w skrzyni lecz jak zabierzesz się za rozkładanie choinki to życzę udanego składania.

Piotr Bachurski
Gość
Wysłany: 2008-01-19, 13:20   

hej mam pytanie-nie za bardzo sie znam i chodzi mi o konkretna odpowiedz-jak sie ma wlasnie zalozenie gaznika od polo monowtrysk-wystarczy tylko zamienic czy to wieksza komplikacja???

o taki mam gaznik-http://moto.allegro.pl/item288289893_monowtrysk_vw_polo_1_3_030133023b_0438201103.html

trabi nie ma gazu chodzi o samo zainstalowanie-jezeli trzeba przerobki to jakie sa koszta i jakie przerobki-oczywiscie koszta tak okolo bo nigdy sie nie przewidzi co tam jeszcze-z gory dziekuje czekam na rzetelna odpowiedz pozdro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi