Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
95 czy 98?
Autor Wiadomość
Jendrej
Gość
Wysłany: 2008-01-09, 01:11   

i palic rure a nie marudzic ze sie nei da bo wale syntexem :D

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2008-01-09, 08:05   

kiedyś podjechałem pod sklep z jakimiś częsciami samochowdowymi-facet jak zobaczył trabanta wyszedł pooglądał- noi ogólnie zachwalał ze miał chyba ze 3 sztuki dawniej ,jednym zrobił 100 a drugim 130tys na jednym silniku nie wiem czy to możliwe?

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2008-01-09, 09:45   

Przy odpowiednich proporcjach ojelu i odpowiedniej technice jazdy jest możliwe.

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-01-09, 11:39   

i nalejesz syntetycznego oleju to Ci moze wypłukać ten nagar i stad takie loty... To jest mit ;)

wezcie te wszystkie syntetyki polsyntetyki wsadzcie sobie gdzies. pierwsze trabanty na luxie jezdzily i robily duze przebiegi. POtem na mixolu i do dzisiaj jakos swietnie sobie radza. Ale wam teraz mixol smierdzi i syntetykow sie zachcialo. bez sensu wydatek moim zdaniem. Dokładnie. Mi na miksolu nie kopci jak sie nagrzeje. Leje jednak syntetyka, bo parkuje auto pod dzialka i coby nie było z rana nawożenia jarzyn miksolem, 'dozuje' cos lepszego. Jesli chodzi o wplywie syntetyka na trwalosc... w przypadku silnika trabantowego (ktory nie jest zbyt przeciazony) trwalosci on duzo nie zwiekszy x)O olejach to mozna z roznych for napisac w chooj ksiazek i z zadnej by nic nie wynikalo. Zeby cos pisac o wlasnosciach oleju, trzeba przeczytac nieco wiecej, niz tylko nalepka na butelce :>

Kędzior2
Gość
Wysłany: 2008-01-09, 12:13   

95 ma ok 96-7 oktanów. Przy tej kompresji jaką ma trab nie będzie widać różnicy. Co do oleju to na miksolu jeździ sie ok ale na półsyntetyku jakoś mi równiej na wyższych obrotach pracował.

shardac
Gość
Wysłany: 2008-01-09, 17:25   

Zaznaczam od razu: z pamięci nieco. Przeczytałem kiedyś jakiś artykuł w motoryzacyjnej prasie, gdzie klient się pytał o tankowanie 98 do poldolota albo kanta. Specjalista odpowiedział mu, że nie odczuje różnicy, prócz zwiększonego nieco spalania z racji nieco innej termodynamiki spalania benzyny.

mitek
Gość
Wysłany: 2008-01-09, 19:27   

Ja osobiście jeżdżę na 98 albo na v-pover racing od 95 widzę taką różnicę że mi nie "dzwoni" w silniku czyli ze nie mam spalania stukowego Widziałem kiedyś tłok z dziurami jak by go ktoś wiertłem wiercił to stwierdziłem że szkoda mi silniczka. Leje półsyntetyk Orlenu i jestem bardzo zadowolony nie kopci nie stuka ładnie zapala na trasie pali około 5,6 litra przy jeździe około 80 - 90 km/h. Silnik też bardzo ładnie chodzi, cały wydech oryginały nówka fabryka silnik w tej chwili przebieg 14000 moim zdanie chodzi bez zarzutu chociaż muszę gaźnik przeczyścić bo od 30 lat nie był tykany :-)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-01-10, 00:35   

Odgłosy dźwiękowe napewno są słyszalne i świadczy to o wpływie (pozytywnym lub negatywnym) na silnik (zwłaszcza w 601), ale co do różnic w mocy to raczej nie ma żadnych.
Kiedyś na jakimś tam 5-gear czy tam coś takiego na discovery badali jakie są tam różnice (na hamowni).
Badali 95 98 i takiś tam shell + (typu v-power). Wyszło, że silniki małej mocy (80 koni jakiś tam seat czy coś) nie miał żadnej różnicy (chyba tylko 0,5 konia przybyło na tym V+, w samochodzie z około 150 koni motorem - przybyło jakieś chyba 5-8 koni, a w subaru 220-230 koni różica była na poziomie chyba 15 koni między 95 a tym V+, 98 dało tam kilka koni więcej...
Ja swego czasu nalałem do wartburgera ten V=power chyba za 100 czy 150 zł... to mi franca spalił koło 10l/100 i guzik, jechać nie było czym...

shardac
Gość
Wysłany: 2008-01-11, 16:42   

wiec wart potwierdzilby teze, ktora przedstawilem ;-)

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2008-01-11, 19:23   

Ja jeżdżę na oleju malinowym i nienarzekam- silniczek równo pracuje, mało kopci, świece nie są zasyfione, tak jak było to w przypadku miksolu.

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 03:08   

trabant musi kopcic. ja nie lubie jak moj nie kopci :)

Jendrej
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 09:54   

dokladnie kups :D
pamietam jak moj sp cfajek pizgal mglą dookola :)
sie czulo ze sie zylo :D

Bochen
Gość
Wysłany: 2008-01-12, 11:57   

raz sie zamyslilem na stacji lejąc olej i na 10 litrów poszlo duzo za duzo ;d jak sie ludzie gapili, normalnie jakbym jechal jakims RWD paląc gume :D

Bross
Gość
Wysłany: 2008-01-17, 22:34   

To ja sie dołącze do 353 jakie paliwo lać i jaki olej ?? obecnie jeźdzę na 95shell + mixol / mix czy coś tej klasy leje 1:50 ale często przelewam mimo to niekopci - czasem kopci ale to musi być zimno. Chcę jak najlepiej dla mojego 353.
od października 2005 kiedy 1sze 353 zaistniało u mnie mam już 4ty silnik - albo tłok ubiło - albo pierścienie wydmuchal tłumikiem albo wał sie rozsypał - w ostatnił łożyska pękły na pół.
jak lać oleum by najbezpieczniej dla silnika.
a tak to 601 jeździłem na 95shell czesem vpower shell dla prezepalenia tłumików. olej mixol lub orlen czerwony 1:50 albo i więcej 1:40

Bross
Gość
Wysłany: 2008-01-27, 16:29   

i temat uwarł pomożecie ?? czy nie bo mam 353
wiem nielubicie takich

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi