|
1.1 Takie małe szare pudełeczko... |
| Autor |
Wiadomość |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2008-01-02, 16:58
|
|
|
| Jak w temacie. Co to jest to małe szare przykręcone do przegrody czołowej między zbiorniczkiem spryskiwacza a akumulatorem? Wychodzą z tego trzy kable bodajże, a w przedniej części tego ustrojstwa jest podpięty czwarty. U mnie był on podłączony bezpośrednio do (+) w akumulatorze. Ostatnio wyjechałem trabem a coś mi się dymi spod maski... Przewód "coś"-akumulator gorący jak cholera, a osłonka styku się pali... Co to w ogóle jest? Ja odpiąłem i jeżdzę... Różnicy w zachowaniu auta nie widzę, ale może to coś ważnego? |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-01-02, 17:00
|
|
|
| to jest sterowanie jeża podgrzewajacego mieszanke zaraz po wlaczeniu zimnego silnika. Znaczy tak mi sie wydaje, bo musialbym zobaczyc, bo z opisu tak wnioskuje ze o to wlasnie chodzi. |
|
|
|
 |
Tonio
Gość
|
Wysłany: 2008-01-02, 17:46
|
|
|
| To "coś" to jest przekaźnik. Jak się dymi to wymień na nowy. |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2008-01-03, 12:55
|
|
|
Zamontuj nowy przekaźnik i nowe kabelki (grube!!!). Bez tego też da się jeździć, ale silnik gorzej pracuje jak jest zimny, bo paliwo nie jest podgrzewane; teraz w zimie bardzo potrzebne |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2008-01-03, 13:35
|
|
|
| kable najlepiej zostawić orginalne, bo jeden z tych przewodów pełni rolę bezpiecznika. Jak dasz wszystkie grube to w razie czego może być bieda, a tak, przepali się jeden, ten najcieńszy... |
|
|
|
 |
Bross
Gość
|
Wysłany: 2008-01-03, 18:14
|
|
|
Mnie się też to Tyczy Czy on w org ma być na stale przypięty do akku ?? - to jest z podgrzewacza paliwa ja dałem przekaźnik z audi bo pasował i po jakimś czasie odłączam kabelek z akku.
czy z przekaźnika (od podgrzewacza - jeża) 1 kabel ma być na stałe podłączony do akku ?? |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2008-01-03, 21:25
|
|
|
Wartborgini, od przpalania to są bezpieczniki a nie kabelki . Lepiej założyć grube kable i bezpiecznik w osobnym gniazdku. Ja wolał bym, żeby mi się nie fajczyła instalacja |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2008-01-04, 09:47
|
|
|
| Ok w takim razie dużo się wyjaśniło. Zastanawia mnie czy jak dam nowy przekaźnik to nie zrobi się to co ze starym. No ale w końcu czegoś mnie w tej szkole uczą, trzeba się wziąść za instalację;) Dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2008-01-04, 11:04
|
|
|
| A co miało by się stać? Jak założysz nowy, nowe konektorki i porządnie do nich zamocujesz kable, to nic sie nie stanie :) . Konektorki na kablach najlepiej polutuj. |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2008-01-04, 12:21
|
|
|
| ja od 3 lat jezdze bez tego i jakos daje rade,nie ma problemu w zimie odpalania na gazie |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2008-01-04, 15:41
|
|
|
wiem od czego są bezpieczniki, ale tak było w orginale...
Chyba każdy dobrze wie że można dać bezpiecznik, jeśli będzie chciał to tak zrobi. Ale jeśli nie wpadnie na tak genialny pomysł, a pociągnie gruby kabel to juz nie będzie tak dobrze.
Swoją drogą, bezpiecznik na taki prąd jak tam płynie nie jest tani i jego obsadka / gniazdo też nie...
pewno dlatego dali kabel jako bezpiecznik... |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2008-01-05, 11:49
|
|
|
Heh... no fakt :/ . U mnie tyeż był spalony jak kupiłem samochód i 1-sze co zrobiłem, to nowe kable + oprawka/bezpiecznik w szereg. I miałem spokój :) .
W sumie bezpiecznik i oprawka są tańsze niż kupno nowego samochodu - jak ten się spali >:-/ |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2008-01-05, 20:30
|
|
|
| można dać taki bezpiecznik od CAR-AUDIO oprawka jakie 10-15 zł bezpiecznik 30 czy tam 60A za 3-5 zł i można drzeć śmiało kabel 10mm2 |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2008-01-06, 00:03
|
|
|
można dać taki bezpiecznik od CAR-AUDIO oprawka jakie 10-15 zł bezpiecznik 30 czy tam 60A za 3-5 zł i można drzeć śmiało kabel 10mm2
a teraz mi wytlumacz jedna rzecz panie wartborgini ... po co 30~60A jak tam jest 10~20A przekaznik ??? |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2008-01-07, 09:07
|
|
|
Generalnie jeża się odłącza - nie wadzi, a niejedno auto już sie spaliło...
Ja nie mam i żyję, mam się świetnie |
|
|
|
 |
|
|