Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
1.1 Takie małe szare pudełeczko...
Autor Wiadomość
Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-01-02, 16:58   

Jak w temacie. Co to jest to małe szare przykręcone do przegrody czołowej między zbiorniczkiem spryskiwacza a akumulatorem? Wychodzą z tego trzy kable bodajże, a w przedniej części tego ustrojstwa jest podpięty czwarty. U mnie był on podłączony bezpośrednio do (+) w akumulatorze. Ostatnio wyjechałem trabem a coś mi się dymi spod maski... Przewód "coś"-akumulator gorący jak cholera, a osłonka styku się pali... Co to w ogóle jest? Ja odpiąłem i jeżdzę... Różnicy w zachowaniu auta nie widzę, ale może to coś ważnego?

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-01-02, 17:00   

to jest sterowanie jeża podgrzewajacego mieszanke zaraz po wlaczeniu zimnego silnika. Znaczy tak mi sie wydaje, bo musialbym zobaczyc, bo z opisu tak wnioskuje ze o to wlasnie chodzi.

Tonio
Gość
Wysłany: 2008-01-02, 17:46   

To "coś" to jest przekaźnik. Jak się dymi to wymień na nowy.

Alan
Gość
Wysłany: 2008-01-03, 12:55   

Zamontuj nowy przekaźnik i nowe kabelki (grube!!!). Bez tego też da się jeździć, ale silnik gorzej pracuje jak jest zimny, bo paliwo nie jest podgrzewane; teraz w zimie bardzo potrzebne ;-)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-01-03, 13:35   

kable najlepiej zostawić orginalne, bo jeden z tych przewodów pełni rolę bezpiecznika. Jak dasz wszystkie grube to w razie czego może być bieda, a tak, przepali się jeden, ten najcieńszy...

Bross
Gość
Wysłany: 2008-01-03, 18:14   

Mnie się też to Tyczy Czy on w org ma być na stale przypięty do akku ?? - to jest z podgrzewacza paliwa ja dałem przekaźnik z audi bo pasował i po jakimś czasie odłączam kabelek z akku.
czy z przekaźnika (od podgrzewacza - jeża) 1 kabel ma być na stałe podłączony do akku ??

Alan
Gość
Wysłany: 2008-01-03, 21:25   

Wartborgini, od przpalania to są bezpieczniki a nie kabelki :-/ . Lepiej założyć grube kable i bezpiecznik w osobnym gniazdku. Ja wolał bym, żeby mi się nie fajczyła instalacja :-/

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-01-04, 09:47   

Ok w takim razie dużo się wyjaśniło. Zastanawia mnie czy jak dam nowy przekaźnik to nie zrobi się to co ze starym. No ale w końcu czegoś mnie w tej szkole uczą, trzeba się wziąść za instalację;) Dziękuję za odpowiedzi

Alan
Gość
Wysłany: 2008-01-04, 11:04   

A co miało by się stać? Jak założysz nowy, nowe konektorki i porządnie do nich zamocujesz kable, to nic sie nie stanie :) . Konektorki na kablach najlepiej polutuj.

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-01-04, 12:21   

ja od 3 lat jezdze bez tego i jakos daje rade,nie ma problemu w zimie odpalania na gazie

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-01-04, 15:41   

wiem od czego są bezpieczniki, ale tak było w orginale...
Chyba każdy dobrze wie że można dać bezpiecznik, jeśli będzie chciał to tak zrobi. Ale jeśli nie wpadnie na tak genialny pomysł, a pociągnie gruby kabel to juz nie będzie tak dobrze.
Swoją drogą, bezpiecznik na taki prąd jak tam płynie nie jest tani i jego obsadka / gniazdo też nie...
pewno dlatego dali kabel jako bezpiecznik...

Alan
Gość
Wysłany: 2008-01-05, 11:49   

Heh... no fakt :/ . U mnie tyeż był spalony jak kupiłem samochód i 1-sze co zrobiłem, to nowe kable + oprawka/bezpiecznik w szereg. I miałem spokój :) .
W sumie bezpiecznik i oprawka są tańsze niż kupno nowego samochodu - jak ten się spali >:-/

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-01-05, 20:30   

można dać taki bezpiecznik od CAR-AUDIO oprawka jakie 10-15 zł bezpiecznik 30 czy tam 60A za 3-5 zł i można drzeć śmiało kabel 10mm2

qba_601
Gość
Wysłany: 2008-01-06, 00:03   

można dać taki bezpiecznik od CAR-AUDIO oprawka jakie 10-15 zł bezpiecznik 30 czy tam 60A za 3-5 zł i można drzeć śmiało kabel 10mm2

a teraz mi wytlumacz jedna rzecz panie wartborgini ... po co 30~60A jak tam jest 10~20A przekaznik ???

papieju
Gość
Wysłany: 2008-01-07, 09:07   

Generalnie jeża się odłącza - nie wadzi, a niejedno auto już sie spaliło...
Ja nie mam i żyję, mam się świetnie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi