Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrotomierz do Traba, oryginalny DDR...
Autor Wiadomość
mooflon
Gość
Wysłany: 2007-12-12, 13:01   

Witam!
Nabyłem wczoraj obrotek do dwusuwa,montowany na stopce, wygląd tarczy analogiczny do ekonomizera, z tą różnicą że jest wyskalowany do 6 tyś obr. Kiedys widziałem identyczny na allegro i wnioskuję że jest oryginalnym produktem ddr. Mam pytanie odnośnie 3 kabli wychodzących z puchy: brązowy, zielony, czarno niebieski. Jak je podpiąć i gdzie? W jaki sposób sprawdzić czy ustrojstwo działa?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-12-12, 14:39   

Plus masa i zacisk 1 na cewce zaplonowej ale w jakiej kolejnosci to CI juz nie powiem :)

mooflon
Gość
Wysłany: 2007-12-12, 14:45   

Teraz tylko kolejność ustalić i jesteśmy w domu ;D

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2007-12-12, 16:21   

Ja bym obstawial tak;
Brazowy masa
zielony + po stacyjce
czarny z niebieskim do cewki zacisk 1
Jak bys podeslal jakies foto moze by bylo latwiej :P

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2007-12-17, 10:48   

Hmm je też ostatnio mialem ten problem. Tyle że w 1.1 i prędkościomierzu VDO, ale kolory te same i zasdada działania;) Więc u mnie czarny (-) (musiałem brać minus z aku, bo z masą żyć nie chciał), brązowy był (+) a zielony sygnał z cewki zapłonowej.

mooflon
Gość
Wysłany: 2007-12-17, 22:14   

Dzięki wielkie za informację!
Przymierzam się do obrotka w moim T 1.1 więc pewnie pociągnę jeszcze temat ale w wersji rozszerzonej: obrotomierz który upatrzyłem ma 4 kable ;D
PozDDRawiam!

Ghost Writer
Gość
Wysłany: 2007-12-17, 23:20   

4 kabelek jest od podswietlenia pewnie:)

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-02-13, 12:37   

odkopuje temat ponieważ kupilem ostatnio taki sam obrotomierz jak w opisie mooflona i podlaczylem go. Wiec kabelki podlacza sie tak: brazowy-masa, czarny z niebieskim paskiem to (+), a zielony to zacisk na cewce.
DO tego obrotomierz idealnie pasuje do puszki po ekonomizerze wiec mozna go ladnie wkomponowac w deske. Robi sie to bez ingerecji w zadna czesc tego obrotomierza wiec zawsze mozna wrocic do oryginalu na stopce.

MarkusM
Gość
Wysłany: 2008-02-13, 13:59   

Ma ktoś może jakieś zdjęcie tego obrotomierza??????

Jakby można było podesłać na marek_miller@tlen.pl byłbym wdzięczny.

Pozdrówka :-)

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-02-13, 16:41   

Jak go kupilem od Zbyszka przez allegro wygladał tak (czyli w oryginalnej obudowie z ruchomą stopką): w oryginale

ale ja go wsadziłem w puszke po ekonomizerze do ktorej bez przerabiania czegokolwiek pasuje i teraz w mojej desce wyglada tak: po przeróbce

mooflon
Gość
Wysłany: 2008-02-13, 19:36   

Qbs, dzięki za test podłączenia obrotomierza i informację. Mam prośbę do cwajtaktowców z Rzeszowa albo okolic. Czy pomógłby mi ktoś w przetestowaniu mojego obrotka na dwusuwie? Mam polówkę więc nie za bardzo chyba się uda sprawdzić działanie sprzętu.Z góry dzięki za pomoc!

MarkusM
Gość
Wysłany: 2008-02-13, 21:53   

Jeżeli Ci się z tym bardzo nie spieszy to w przyszłym tygodniu jak mi się nic nie popsuje.
Bo w piątek przekładam do swojego cwaja silnik i skrzynię z innego cwaja.

Daj znać jak coś :-)

Bochen
Gość
Wysłany: 2008-02-13, 22:50   

lolz. troche sie tego wysypało tak z dupy nagle. dzisiaj taki sam kupiłem

Mici
Gość
Wysłany: 2008-02-13, 23:06   

Akurat dzisiaj przyszedł do mnie obrotomierz diodowy kupiony na allegro (domyślnie do fiata 125p). Po podłączeniu okazało się, że kabel do cewki powoduje zwarcie i silnik gaśnie, natomiast wszystko pięknie działa jedynie po podłączeniu + i - do akumulatora (tego się nie spodziewałem:]). Teraz muszę się przejechać i sprawdzić, czy wskazania pokrywają się jako tako z rzeczywistością.
Pozdrawiam

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-02-14, 09:31   

Mici a moze on pokazuje wzrost napiecia w ukladzie przez altek w momencie dodania gazu, bo sygnal musi miec z cewki

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi