Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wstawic do 601s wsaznik paliwa
Autor Wiadomość
patrykthc
Gość
Wysłany: 2007-12-08, 15:29   

witam
mam pytanie jak wstawic wskaznik paliwa do trabanta 601s i co do tego jest potrzebne

Fasol
Gość
Wysłany: 2007-12-08, 16:40   

a możesz dokładnie sprecyzowac?

a więc tak. Żeby wstawić wskaźnik paliwa to najpierw go musisz mieć:) następnie wywiercić otwór w desce i podpiąć. Aby działał musisz wywiercić też otwór w baku i zamontować tam jakiś czujnik (u mnie jest pływak). Potem to wszystko razem podłączyć i jazda :)

patrykthc
Gość
Wysłany: 2007-12-08, 17:06   

a ten czujnik gdzie mozna kupic??

Fasol
Gość
Wysłany: 2007-12-08, 18:02   

Na giełdzie :)

Goofy
Gość
Wysłany: 2007-12-08, 18:08   

czujnik i wskaźnik najlepiej mieć w komplecie (z tego samego modelu auta), kupić można w sklepie, na szrocie, lub na allegro też się zdarzają :)

Do Traba fajnie pasują od Wartburga( podobno) lub od Skody.
Ja np mam od Skody 105L zestaw pływaczek i wskaźnik (z kontrolką rezerwy;) )

Jak wstawić? Więc tak:

- szukasz w aucie jakiegoś miejsca na wskaźnik, tak by był pewnie zamocowany i dobrze widoczny. Możesz wiercić w desce lub gdzieś pod nią mocowanie zrobić. To już zależy od pomysłu i koncepcji na wnętrze ;)

- w baku musisz wywiercić dziurę na pływak, lub wstawić bak z już gotową dziurą, bo takie też się zdarzają. Wskazane byłoby dobrze wywietrzyć bak przed wierceniem by jakaś iskra nie spowodowała małego bum ;)

- jak już masz dziurę w baku to musisz w niej jakoś ufiksować czujnik. Ja mam wytoczony pierścień z gwintami na śruby. Przed zamontowaniem musisz dopasować ramie pływaka do trabantowego baku. Wartburgowski podobno wystarczy odpowiednio podgiąć, skodowski musisz przedłużyć. Metodą prób i błędów aż będzie dobrze:)

- masz już uzbrojony bak i wskaznik w aucie. teraz podłanczasz kabelki;) W Skodzie to jest tak: od czujnika do wskaznika idą 3 kable:
-czarny
-niebieski
-żółty
sposób podłączenia określają kolorowe kropki zarówno na wskaźniku jak i na czujniku. Czarny do czarnego, żółty do żółtego itd.
Dodatkowo do wskaźnika trzeba doprowadzić 12V na złącze oznaczone czerwoną kropką :)

No i to by było chyba na tyle ;)

śruba
Gość
Wysłany: 2007-12-09, 11:00   

A czy można podpiąć to pod pływak od ekonomizera? Bo on jest chyba tylko po to by rezerwe wskazywać? Czy sie myle? Ale chodzi mi o to czy i ekonomizer i wskaźnik paliwa mogą być podpięte pod jeden pływak? (choć pewnie nie potrzeba już pod ekonomizer bo i tak będzie wskaźnik...)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2007-12-09, 15:10   

to jest bardziej rozległe niz sie wydaje ekonomizer z rezerwą był montowany albo w wersjach de lux albo w wartburgach tego nie wiem dokładnie w każdym razie rodzima produkcja. Wygląda tak że 3 kable tradycyjnie idą do ekonomizera do baku jeden i zasilanie tzn w stosunku do kostki ze zwykłego ekonomizera masz plus jeden kabel do pływaka. Z tego co widziałem wystarczył klasyczny wartburgowy pływak bez żadnych przeróbek

Bartosz "Gołąb&a
Gość
Wysłany: 2007-12-09, 19:21   

No własnie.Ja mam 601 deluxe no i tam jest plywak od ekonomizera itd.No i teraz?Kolejne jakies dziury wiercić??:(((

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-12-10, 09:47   

Njlepiej oryginalny trabantowski zamontować. Znaczy na pewno bak :) wskaźnik najładniejszy z Wartburga 353 do 1975r. Pływak też z wartburga gdyż trabantowski trzeba by było przerobić bo on faktycznie tylko rezerwę wskazuje, co też da się zrobić tylko po co jak można z wartka wsadzić. ALE!
W wartburgach były przynajmniej 2 rodzaje czujników poziomu paliwa. Z tłumieniem drgan (do wskaźników wskazówkowych) i bez tłumienia - do wskaźników elektronicznych (które miały na tyle spowolnione ruchy, że nie potrzebowały tłumienia) Oczywiście do wskazóweczki polecałbym tłumienie bo bez tego strasznie ta wskazówka goni.
Były oryginalne baki z dziurą pod pływak. DDR!

mitek
Gość
Wysłany: 2007-12-10, 12:04   

jak ktoś chce to mogę foty zrobić takiego baku mam jedne zamontowany w aucie a drugi leży w piwnicy

Aren601
Gość
Wysłany: 2007-12-11, 11:04   

Mietku ile chcesz za bak ?

bo ja mam zestawik bak kontrolka ( z chromem hyhy oczywiscie liucznik tez ) no ale kurna mac bak pogiety jest.. a jak proboawlem wykrecicz plywak to srubki sie obkrecają ! jak to jest przykrecone ?! od srodka?! i teraz dupa bo ani wkrecic ani wykrecic :| pomocy

mitek
Gość
Wysłany: 2007-12-11, 20:34   

otwór w baku czujnik jest nagwintowany widać zeżarło ci gwinty :-) wiesz co bak który mam to w zasadzie nówka fabryka... no może nie do końca bo kiedyś kupiłem nowiutkiego na allegro ale się zrobiła w nim dziurka taka od blachowkręta :-( heh głupia sprawa heh wzmacniacz mam przykręcony na ścianie grodziowej ale jak go przykręcałem to mi się jeden blachowkręt w bak wkręcił heh pół CT z karkowa ze mnie polewało :-D teraz się zrobię słany na całą Polskę po tym wpisie. A więc tak bak jest prawie nowy jeździłem z nim chyba jakieś 3-4 miesięcy potem zdarzył się wkręt :-) wykręciłem i odstawiłem do piwnicy a jego miejsce zajął identyczny ale używany dałem za niego 70 zł mogę sie go pozbyć za połowę ceny :-) zrobisz jednego spawa i bak jak nowy to jest nie duża dzirka koło 2 mm :-) pewnie zaraz nas wyrzucą na giełdę :-)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-12-12, 02:44   

NA GIEŁDĘ. Takie sprawy na priv ;P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi