Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompka paliwa webasto
Autor Wiadomość
motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 17:08   

Siema!!

Mam oryginalną pompkę paliwa do webasto, ale niestety chyba niekompletną.
Otóż elektromagnes wciąga tą membrane do środka i na tym się kończy, żeby wróciła na miejsce muszę odłączyć naięcie.
Brakuje mi chyba tego takiego jakiegoś wyłącznika który jest na dole pompki, tm gdzie wychodzą kable.
Wiecie o co mi chodzi?!

Wie ktoś może jak, z czego to można zrobić, lub czym zastąpić, ewentualnie kupił by pompke lub tą częćś.

magik
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 20:09   

A ja wiem o co biega bo naprawiałem taką pompkę. Rozbierz ją sobie i podłącz jak będziesz wciskał tą membranę powolutku palcem do środka to zobaczysz że zacznie w którejś pozycji pracować. Ta membrana jak pamiętam ma regulację. Wkręca się ją na tym sztyfcie. No i trzeba metodą prób i błędów kombinować tak aby po skręceniu działała. Dodam tylko że jak zadziała to jest tylko połowiczny sukces. Bo można ustawić że będze pracowała głośno i nie regularnie także kombinować trzeba aby pracowała jak najładniej. Chyba powinieneś oddać mi swój nick :-)

JaJer
Gość
Wysłany: 2007-12-05, 23:03   

- Czasami sklejone są zaworki (długo nie pracowały i się skleiły) wystarczy rozebrać, przeczyścić i powinno być OK.
Stawiam na zaworki jeśli ktoś wcześnie nie zrobił jakiegoś własnego patentu (czytaj: nie zepsuł)
Pozdrawiam.

motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 01:05   

Magik jak byś mógł zerknąć na te fotki i powiedzieć mi czy wszystko mam, gdyż tą pompke dostałem w częściach.
Nie wiem tylko po co są 2 sprężyny, wydaje mi się że ta duża szeroka powinna iść pod tą membrane(między elektromagnes a membrane). Natomiast gdzie powinna być ta długa??

Pompka całość

Pompka całość 2

Korpus-elektromagnes

Plastik na styki?

Góra pompki

Membrana

Sprężynki

nemol
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 08:03   

Pompka jest niestety niekompletna.

magik
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 09:28   

Właśnie też tak sobie myślę że czegoś brakuje. Nemol podpowiedz bo juz nie pamiętam. Na pewno brakuje osłony plastikowej z dołu. to akurat nie problem.

motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 12:48   

Nemol wiesz czego brakuje?
Czy jest to niezbędna część do działania pompki?

nemol
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 16:33   

Z tego co widać ze zdjęć to brakuje ,jak zauważył Magik plastikowej osłony i co ważniejsze dwóch sprężynek i "młoteczków" w tej części plastikowej do której podłączone są 2 przewody.Na dole są zdjęcia jak to wszystko powinno wyglądać.Membranę ustawia się właśnie metodą prób wkręcając trzpień.
Tu widać sprężynki i "młoteczki"
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5bd9510dbe8ea937.html][IMG]http://images24.fotosik.pl/123/5bd9510dbe8ea937m.jpg[/IMG][/URL]
URL=http://www.f[otosik.pl/showFullSize.php?id=8cb114ac888df14a][IMG]http://images28.fotosik.pl/122/8cb114ac888df14am.jpg[/IMG][/URL]
Tu powinna być włożona ta większa sprężyna
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=924a413b9a863461][IMG]http://images34.fotosik.pl/70/924a413b9a863461m.jpg[/IMG][/URL]
A tu ta mniejsza
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=27eaa8316846cb84][IMG]http://images33.fotosik.pl/70/27eaa8316846cb84m.jpg[/IMG][/URL]

nemol
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 16:36   

Nie wiem dlaczego na tym forum te linki nie działają,dlatego trzeba się pobawić w kopiuj i wklej:)

motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 17:55   

Nemol mógłbyś zrobić i wrzucić dokładniejsze fotki tych młoteczków, jak to wszystko jest zrobione.

Może udało by mi się zrobić coś takiego, ale musze mieś dokładniejsze fotki.

Dzięki

nemol
Gość
Wysłany: 2007-12-06, 19:17   

Jak będę kiedyś znowu rozbierał pompkę to zrobię jeszcze zdjęcia.Zrobić coś takiego to raczej nie da się,trzeba zdobyć te części i patrzeć aby te małe sprężynki były nie pourywane.

mitek
Gość
Wysłany: 2007-12-07, 02:19   

te młoteczki są niepotrzebne tzn można je zastąpić jeśli masz chęć zastosować to do webasta to sprawa prosta bierzesz do tego przerywacz kierunków elektroniczny podłączasz go tak jak by cewka w pompce miała być kierunkiem następnie uruchamiasz to i musisz popatrzeć się na przelew paliwa w webascie jeśli będzie leciał w miarę stabilny sik paliwa to jest ok jeśli ni to rozbierasz przerywacz tam masz dwie podkówki regulacyjne i kręcisz nimi i metodą prób i błędów dojdziesz do właściwego ustawienia. Ewentualnie możesz dołożyć żarówkę równolegle do zacisków cewki pompy. Jeśli miałeś kiedyś do czynienia z pompką paliwa w webaście ale taką sprawna to słyszałeś że ona sobie podczas pracy pieca tak klika co jakiś czas, dosyć równomiernie . Heh zasada działania tej pompki jest ciekawa.

1 zawory: zaworki dbają o to żeby pompka paliwa jedną dziurą podawała paliwo a druga żeby sobie brała. Jeśli chcesz sprawdzić zaworki to są dwa sposoby pierwszy zaraz jak zdemontujesz pompkę to spróbuj dmuchnąć od strony wylotu jak się nie uda to znaczy że zaworki się zamykają, z kolei jak spróbujesz wdmuchać powietrze od strony dolotu to się przekonasz czy obydwa zaworki sie otwierają. Niestety w ten sposób nie jesteś w stanie sprawdzić czy obydwa zaworki są w pełni sprawne.

* drugi sposób to demontujesz cześć pompy z zaworami odkręcasz kopułkę (pod nią powinna być sprężyna która dociska sitka) gdy masz dostęp do zaworków z każdej strony to dmuchasz w nie
prosta zasada w jedną stronę ma puszczać w drugą nie. Jak byś wyczuł małe nieszczelności to się nie martw paliwo jak się tam pojawi to powoduje że te zaworki lepiej do siebie przylegają i jest ok.

2 Zasada działania przepony i tych magicznych młoteczków jest banalna. Przykładowo przepona pracuje jako tłok strzykawki cewka ma za zadanie cofnąć przeponę a następnie sprężyna wypycha membranę z powrotem na swoje miejsce, lecz jeśli membrana stawia opór (w tym wypadku musi tłoczyć paliwo) to czas powrotu membrany na swoje miejsce jest dłuższy. młoteczek ma za zadanie załączyć na chwilę zasilanie w monecie kiedy membrana jest pozycji zerowej co powoduje zasilenie cewki i cofniecie tłoka . Kiedy tłok cofnie się to krańcowej pozycji to młoteczek jest rozłączany i membrana raca do pozycji zerowej dzięki sprężynie i tak w koło macieju.

Jeśli młoteczek się uszkodzą lub ich brak podając napięcie na cewkę sprawimy że tłok zostanie w pozycji krańcowej wystarczy w takim razie zmontować jakiś przerywacz który okresowo będzie wyłączał zasilanie pozwalając membranie wstrzyknąć trochę paliwa. jeśli ustawimy jakiś rozsądny cykl pracy to wszystko powinno działać. jest opcja że nie trafmy dokładnie tak że membrana wróci do pozycji zerowej ale z tym nie ma problemu i tak to będzie działało sprawdzone prze zemnie.

ojjj widzę że się tu trochę rozpisałem w każdym razie jak by ktoś potrzebował pomocy z webastem jakiejś porady to chętnie pomogę ostatnio zakładałem webasto i uczyłem się na włsanych błedach i pochwlae się że już znam to ustrojstwo na pamięć

motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-07, 11:23   

Dzięki Wielkie Mitek, jak skombinuje jakiś przerywacz to spróbuje to zrobić.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-12-07, 16:13   

mitek a jakby puscił przez mhh zwykł przerywacz od kierónków albo szeregowo przez diode "mrugającą" ??

motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-10, 10:55   

Mitek, a wiesz może od czego był by dobry przerywacz????

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi