Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Świece i skrzynia biegów
Autor Wiadomość
GOLiAT
Gość
Wysłany: 2007-11-28, 07:43   

witam

mam trabanta 601S i okazalo sie, ze sa dwie rozne swiece, moje pytanie jest takie jakie powinny byc swiece na zime i czy na lato powinny byc jakies inne? i drugie pytanie: co nalezy wlac do skrzyni biegow? w opisach widzialem, ze hipol 10, ale nigdzie go nie mozna dostac.

z gory dzieki
pozdrawiam

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-11-28, 08:59   

Kup Hipol firmy Orlen (poproś co by ci najgęstszy dali) 1.5l wchodzi to trabowej skrzyni bedziesz musiał 2 butelki kupic (orlenowski jest najtańszy)
a hipolu 10niemozesz dostac bo to jeszcze stare oznaczenie :P

Tutaj masz ksiązkowe odpowiedniki orginalnych świec do trabanta "Isolator M14-225"
Ja bym radził Championy albo Bosch

Iskra - F80
Champion - L5 L81
Bosch - W5A albo W4A albo W225T1 albo W240T1
NGK - B7HS
Pal - N8 14-8
Isolator - M14-225

PozDDRawiam !

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2007-11-28, 17:34   

Witam co do świec to tylko polskie iskry 95 takie jak idą do malucha z krótkim gwintem.Ja na takich pomykam spory czas swoją 601s i nic się z nimi nie dzieje.Co do oleju do skrzyni to kup Hipol zwykły taki jak do Malucha a nie taki jak pisze kolega bardzo gęsty to nie most w starze:).Dostaniesz go we wszystkich sklepach motoryzacyjnych bez problemu tylko musisz się troszkę porozglądać.Ilość jaką możesz nalać to 1,3-1,4 litra a wystarczy to sprawdzić czy jest dość oleju w skrzyni po przez wykręcenie takiej małej sróbki która jest z boku korpusu skrzyni.Jest ona po to by sprawdzać czy oleju jest nalana odpowiednia ilość.Jeśli olej wycieka po odkręceniu tej sróby to wszytko jest ok.

-----------------------------------------------------
Trabant 601s rocznik 85
No i się licznik przekręcił i zasówa od nowa
----------------------------------------------------

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-11-28, 22:38   

Yogi niefilozuj... glupia ksiazka pisze ze 1.5l i tak jest tez w praktyce;] a tak pozatym im gestrzy tym lepszy... jesli tak nieuwazasz to napisz czemu ? a co do swiec... przeciez iskra to kał... wymieniac je bedziesz jedna za drugą... a te twoje to chyba ewenement...

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-11-29, 16:33   

Az za gesty byc tez nie moze. -10 i nie wrzucisz biegu na zimno :) Dosyc gesty powinien byc- skrzynia w trabie to zwykle sito. A o swiecach to mozna ksiazki pisac i tak jak w przypadku oleju kazdy ma swoje teorie.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-11-29, 16:41   

wzocisz bez problemu co ty gadasz wetek:) ja taki mam i cacy jest:) a co do świec ;P wedle swojich upodoban:P masz racje:) ale swiecy nikomu nigdy niepolece:P zawsze mnie zawodziły;)

Wojtek
Gość
Wysłany: 2007-11-29, 20:54   

Mam tutaj pewną anegdotę (broń Boże radę). Dawno temu kiedy byłem bardzo młody i wierzyłem w rady kolegów, jeden taki ktoś poradził mi abym dolał troche benzyny do skrzyni biegów to olej będzie rzadszy i będzie mi czwórka wchodzić (miałem już wyrobione "wolne koło"). I ja głupi tak zrobiłem. Czwórka dalej nie wchodziła za to olej z benzyną tak się pienił że aż kipiało i lało ze wszystkich uszczelnień skrzyni. Taka mała anegdota dotycząca oleju w skrzyni. Pozdrawiam Wszystkich.

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-12-02, 10:16   

wzocisz bez problemu co ty gadasz wetek:) Wlasnie nie. Bylo -20 to musialem czekac az silnik zagrzeje skrzynie. Inna sprawa jest taka, ze wolne kolo lubi na zimno nie zalapac jak juz nie najnowsze :)

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-12-02, 10:46   

a to ja niewiem:P przy takim mrozie nieprobowałem :P umnie to jak -10 jest to juz alska albo sybir z domu sie niewychodzi:D

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2007-12-03, 17:19   

Michał.C napisałeś wcześniej że do skrzyni leje się 1,5 l oleju zgodzę się z tobą tylko w połowuie tej kwestji.Po pierwsze 1,5 litra oleju nalane jest fabrycznie ponowne nalanie oleju do skrzyni odbywać się powinno po przejechaniu 30000tyś/km albo co 4 lata jak kto woli i dolać trzeba 1,3litra dobrze poczytaj w mądrej książce zanim zaczniesz się kłucic.Co do gęstości oleju to też się nie zgodzę bo tak jak napisał wcześniej kolega im bardziej zimno tym gęstrzy olej i trzeba czekać aż się olej rozrzedzi w skrzyni a to troszkę trwa zanim silnik tym wszystkim zamiesza.I jeszcze jedno WeTeK skoro twierdzisz że skrzynia w Trabie jest jak sito czas wymienić uszczelniacze:) ja jakoś nie mam takiego problemu z cieknącą skrzynią.Co do świec Michał.C to trzeba się przekonać a nie twierdzić zaraz że będzie się je wymieniać co chwila zbyt długo na nich pomykam by na nie narzekać.Może sprubujesz kiedyś takie swiece wstawić do swojego traba to wtedy kto wie może zmienisz zdanie.

Trabant601s
rocznik 85
stan licznika 00805km i rośnie

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-12-03, 21:02   

WeTeK skoro twierdzisz że skrzynia w Trabie jest jak sito czas wymienić uszczelniacze:) Nie chodzi mi nawet o to, ze gubie za soba olej, ale skrzynia trabowa juz tak jest zbudowana ze zawsze bedzie mokra (mniej, badz wiecej). Dzielona obudowa robi swoje. Nie widzialem jeszcze skrzyni trabantowej ktora bylaby calkowicie sucha :) O to mi chodzi.

halogen
Gość
Wysłany: 2007-12-04, 17:55   

moja jest sucha jaknarazie po umyciu ładnym i polerce ale nie wiem czy jest w niej olej na wiosne sie zobaczy :D

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-12-04, 23:02   

swiece iskry to gowno i ani zlotowki nanie juz niewydam i nikomu ich niepolece;]

w owej "bibli" jest napisane dokładnie 1.5l:) i niema nic co tutaj mi piszesz.

a olej... nalales taki gesty?? jezdziles na takim?? raczej nie... i teorie mi piszesz czysta... Mam najgestrzy hipol jaki byl i skrzynia pracuje mi cicho i ladnie bez problemu biegi luzno wchodza.. wiec niewiem oco ci z olejem chodzi ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi