Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Krzyżak i szklanka
Autor Wiadomość
Jurczak
Gość
Wysłany: 2007-11-27, 16:27   

W kupionym trabancie mam stukanie przy wciskaniu gwałtownym gazu po zmianie biegu . Jadę jadę i jak puszczam pedał lub wciskam mam szarpnięcie. Wszyscy na pewno doskonale znają ten problem. Na allegro jest do kupienia nowy krzyżak gdzie sprzedający opisuje dokładnie moją sytuację. Ale co mi po nowym krzyżaku jeśli go przecież trzeba spasować ze szklanką zatem może się okazać po zakupie ze nici bo mechanik nie przypasuje go do żadnej z 10 szklanek które ma jak mówi bo tolerancja nie ta.

Jurczak
Gość
Wysłany: 2007-11-27, 16:47   

OK. Pan z aukcji pisze ze tam sie nic nie pasuje. A mechanik ze tak. hmm

To to:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=274367480

To ko ma racje ?

magik
Gość
Wysłany: 2007-11-27, 16:59   

chciałem Ci jakoś podpowiedzieć ale coś nie bardzo kumam. Czy mechanik wymiania Ci również szklanki?. Przeciez jeśli wstawi to chyba trabantowe. Więc co tu ma nie pasować. Po drugie szkalnki wymienia się kiedy gniazda kamieni sa wyrobione. Jeśli nie są to nie ma sensu. Podobno to 1,1 pasuja półosie od 601. Więc jeśli znajdziesz uzywki to będzie wiele taniej. W 601 przegubu jak i krzyżaki sie nie sypią więc możesz byc prawie pewnie że używki będa dobre. Niech mnie ktos poprawi jeśli się mylę

mooflon
Gość
Wysłany: 2007-11-27, 18:45   

Z tego co wiem to ostatnie serie 601 miały przeguby zewnętrzne (te od strony koła) tzw. "nowego typu" czyli identyczne jak w 1.1. Nie wiem jak sprawa ma się pod kątem materiałoznastwa ale zewnętrznie nie ma rożnicy pomiędzy przeg. zewn. tych dwutaktów i polówki. Swego czasu czytałem na forum że ktoś miał w 1.1 zamontowane przeguby nowego typu z 601 i hulało. Podejrzewam że wewnętrzne będą inne (inna skrzynia,etc).

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-11-27, 18:55   

zewnetrzne w polo i t601(nowy typ) sa takie same i bedzie smigac

eddie
Gość
Wysłany: 2007-11-27, 20:30   

.. a od kiedy NOWY typ byl mocowany?... 89 rok sie lapie?

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-11-27, 20:36   

łapie.
Od 86 bodajze montowali nowe (z zewnatrz roznily sie oslona i brakiem smarowniczki)

eddie
Gość
Wysłany: 2007-11-28, 09:17   

tzn .. smialo moge nabyc plosie z 601 '89 i wsadzic do polo czy przeszczepic przeguby i krzyzaki trzeba?
prosze o opisanie ;]
pozdrawiam
edd

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-11-28, 14:34   

Najepiej to najpierw rozebrać i opatrzyć bo po co kupować coś co może jest dobre.
Może być tak, że w "krzyżaku" wysypało się kilka lub nawet jeden wałeczek i może być taki efekt.
Kielich (szklanka) może być dobra. No chyba że ktoś tak długo jeździ to już nie musi być dobra.
Nie ma co spasowywać. Jak kielich jest dobry to wkładasz do niego dobry krzyżak i działa.
Jak kielich będzie wygnieciony to nowy krzyżak nic nie da.
W krzyżaku w zasadzie nic się nadmiernie nie zużywa poza pękaniem/wypadaniem wałeczków.
Pasują np od starego wartburga.

gonzo
Gość
Wysłany: 2007-11-28, 16:38   

to to nie jest temat o pijanych Niemcach?;)))))

qba_601
Gość
Wysłany: 2007-11-29, 21:45   

hehe gonzo

jak zyli ci z pck to nie wiedzieli co to szklanka :P

qba_601
Gość
Wysłany: 2007-11-29, 21:47   

ehc naszlo mnie na głupoty .....

gonzo co powiesz na to :

krzyzacy - szwadrony gozdzikowej :P

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2007-12-01, 17:41   

Półos z 601 NIE PASUJE od 1.1, sa innej dlugości.
Przegób z 601 OD STRONY KOŁA pasuje do 1.1, ale tylko nowego typu, zsuniesz osłone przegubu to zobaczysz czy sa podobne czy nie.
Krzyżak z 601 NIE PASUJE do 1.1, jest mniejszy.
Poza tym powiem po raz tysiącpierwszy że do 1.1 najlepiej pasuja częsci z 1.1, a nie ze skody/audi/poloneza/malucha/itp.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-12-02, 15:17   

ale krzyżak i kielich półosi chyba jest identyczny jak w wartburgu 1,3 z małą różnicą, że w trabancie niby jeden kielich był mniejszy średnicowo, ale przy wymianie jako komplet pasuje (tzn wymieniając kielich z krzyżakiem - krzyżak pasuje na półoś, a kielich pasuje do skrzyni).

Chany
Gość
Wysłany: 2010-08-08, 19:34   

Odkopę temat szklanek, Dużo trzeba rozbebeszać Trampka żeby wyciągnąć taką ze skrzyni? Czy to jakiś skomplikowany proces? bo jutro być może się za to bym zabrał. Wiem tylko że olej ze skrzyni trza zlać.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi