Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[T601] Klimatyzacja
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-11-15, 19:54   

Co prawda zima za pasem i mało kto myśli o przyjemnym chłodzie w aucie podczas upalnego lata, ale jestem na etapie zbierania informacji na temat: W JAKI SPOSÓB ZAŁOŻYĆ KLIMATYZACJĘ DO TRABANTA 601 Z ORYGINALNYM DWUSUWOWYM SILNIKIEM?

Wiem, wiem... za słaba jednostka nie udźwignie itd. Ale pytanie czy nie da się tego jakoś obejść, np. montując drugie źródło napędowe by nie obciążać silnika?
Pytanie czy wogóle słyszeliście żeby ktoś porwał się na taki zabieg najpewniej w Niemczech, bo u nas napewno nie...
Jestem gotowy zapłacić za dobrze wykonaną usługę, tylko w tej kwestii nie jest potrzebny mechanik, ale raczej freakowy inżynier, który wymyśli na bazie klimatyzacji z małego autka, klimę do dwusuwa... A znaleźć taką osobę to... bezcenne.
Dlatego będę bardzo wdzięczny za MĄDRE wskazówki i jakieś sugestie gdzie szukać co robić itd. Tylko błagam nie piszcie, że się nie da, albo że za drogo - dać się da skoro można wsadzić do kartona 2.0, a za drogo... ja już dawno przestałem liczyć ile porządnych aut kupiłbym w cenie mojego kartona.
A zatem, jakieś sugestie?

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2007-11-16, 01:11   

Klima zabiera srednio 7km :)
Ja bym sie pokusil zamontowac normalnie do silnika troszke oslabnie ale jaka wygoda latem :P
Ja tez jestem na etapie klimy ale mocy mam pod dostatkiem. Do zrobienia jest wszystko Jak cos to zapraszam na priv badz gg 705448
PozDDRawiam

Repet
Gość
Wysłany: 2007-11-16, 09:08   

Z tego co widać po poradach tuningowych 601 7KM to nie problem. Podciągnąć trochę moc tylko po to żeby założyć klime. A z założeniem chyba nie będzie większego problemu.

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-11-16, 14:14   

Chyba najwiekszy problem to sprezarka. Najfajniej by bylo zamiast paska klinowego do jej napedu uzyc jakiegos silnika elektrycznego.

eddie
Gość
Wysłany: 2007-11-16, 16:36   

ja tam sie nei znam na tym ale
czy lodowka domowa i klima w aucie nie maja wspolnych czesci czy zasady dzialania?

Osano-Wo
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 21:26   

zasada działania jest taka sama. Z tym że ten pomysł z silnikiem elektrycznym nie jest najlepszy bo potrzebny byłby potrzebny taki który raczej wyczerpał by szybko zapasy prądy w akumulatorze, choć akurat za to nie dam sobie uciąć ręki nie jestem elektrykiem, a mechanikiem jestem chłodniczym nie samochodowym:P

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 21:36   

za duzo myslenia......za duzo teoretyzowania jak dla mnie. W sumie to sie nie ma co dziwic ;)

Krzysztof K.FRITZ KWIDZYN
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 23:39   

a wykorzystać hykomat? tam jest pompka ale hydrauliczna

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-11-22, 08:44   

czy lodowka domowa i klima w aucie nie maja wspolnych czesci czy zasady dzialania?

ma.
to jest nierealne

Jendrej
Gość
Wysłany: 2007-11-22, 09:56   

to ja wam podpowiem, ale nic wiecej nie napisze bo sam o tym mysle :]
minus tego... pasuje do 'zcultowanych' trabow :]
jaka klima byla w garbach i bulikach :D

drogi interes i ciezko znalezc ale jest zajebiaszczy :D

windykator
Gość
Wysłany: 2007-11-22, 17:51   

poszukaj klimy od matiza lub jak znajdziesz to od tico albo od malego japonca a jezeli zasilanie sprezarki oddzielne to silnik 4 takt 39 cc monolit bardzo maly i silny pozdrawiam

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-11-22, 19:22   

napęd silnikiem elektrycznym spowoduje tylko większe obciążenie silnika trabantowskiego jak podłączenie sprężarki pod pasek klinowy.

co to BULIK??

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2007-11-22, 19:29   

Bulik- VW t1
http://upload.wikimedia.o...us_t1_v_sst.jpg

piotr bittner senior
Gość
Wysłany: 2007-12-09, 20:15   

właśnie wróciliśmy z kolejnego zlotu najlepsza klimatyzacja to dobrze działajaca korbka od okna
senior
nawiasem junior na tylnej kanapie mowił, że zimno ale może to wina intesywności zlotu
pozdrawiamy

Jendrej
Gość
Wysłany: 2007-12-09, 20:22   

haha xD

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi