Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie Trabant 1.1
Autor Wiadomość
szkielu
Gość
Wysłany: 2007-11-20, 12:58   

to jeszcze sprawdz czy dziury w słupkach masz porzadnie zaklejone( takie owalne kawałki wykładziny) - ja to odklejam na lato i mam swietne chłodzenie. jak zapomne dokładnie wkleić na zime to ogrzewanie moze byc na full a nogi i tak jakbym w zaspie boso stał

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-11-20, 19:58   

Termostat chyba faktycznie bede musial znowu wymienic. Bo mam tak ze jak jade to ciagle swieci sie pomaranczowa dioda, tylko podczas dluzszego postoju zaswieci sie pierwsza zielona. Dziwne, bo nie ok pol roku temu termostat byl wymieniany.
W motirexie są dwa:
Termostat 82 st + regul - rzem
Termostat 84st - org fra
Z tego co pamietam teraz mam zalozony ten francuski na 84 stopnie i nie jest najlepiej :/
Gdzie moglbym dostac taki na 87 stopni, ktory pasowalby do trabanta.
I ktory termostat jest lepszy, z wyzszą temp czy nizszą?

A podpiecie parownika mozna sobie ot tak zmieniac? Zebym nie trafil na waz w ktorym przeplyw plynu jest zamykany termostatem ;)
Pozdro

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2007-11-20, 20:55   

Zamykana termostatem jest tylko chłodnica a parownik jest najczęściej podłączany pod nagrzewnicę.Jeśli faktycznie masz tylko pomarańczową diodę to na 100% termostat.Doraźnie możesz sobie pomóc zasłaniając chłodnicę np.tekturą ale nie cała a tak z 70% powierzchni.

szkielu
Gość
Wysłany: 2007-11-20, 21:02   

termostat dzialanie i objawy uszkodzenia

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-11-20, 22:07   

Czytalem ten artykul. Wszystkie objawy pasuja idealnie ;)
A jak dobrac termostat, bo oczywiscie w motirexie jak potrzebuje to nie ma 87 stopni. Na allegro tez cisza..
Moze jakis numer ktory powinien miec termostat?

szkielu
Gość
Wysłany: 2007-11-20, 22:43   

u mnie przy 87 to się wiatrak załącza :) z tego co kojarze to tremostat powinien otwierac duzy obieg po uzyskaniu temp. >80 stopni. jesli dobrze kojarze. na allegro sa termostaty sprzedawane przez mar-gut

http://moto.allegro.pl/it...termostaty.html

z tego co udało mi sie znalezc w net termostat do traba 1.1 pasuje z nastepujacych aut :

WAHLER termostat 87°C VW GOLF/VENTO/PASSAT 91-
http://www.intercars.com.pl/ ....i powiedz ze mnie nie kochasz;p

Batix
Gość
Wysłany: 2007-11-20, 22:52   

Ja odstatnio zmieniałem termostat i pochodzi on z grupy vw/audi koszt to okolo 25 zeta model i marka termostatu to vernet 3349.87j jest on na 87'C i w komplecie były potrzebne oringi ,w sklepie po katalogu powinien ci dobrać.
PozDDRawiam Bartek

szkielu
Gość
Wysłany: 2007-11-20, 22:55   

gwoli uzupełnienia - orginalny termostat załączał duzy obieg przy 84 stopniach, wentylator załączał sie przy 87 stopniach.

tu jest dyskusja na ten temat

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 09:03   

aj ak u mnie wlancza sie wentylator nawet w zimie, to zle czy jest to normalne? np stoje 15 minut w korku i sie zalaczy

papieju
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 09:07   

Normalne. U mnie też.
Co do termostatu - 87 jest cieplejszy, później otwiera duży obieg, co skutkuje szybszym nagrzaniem nagrzewnicy - no i cieplejszym płynem = lepsze grzanie. U mnie po założeniu takiego zdecydowanie się poprawiło, dość szybko robi się ciepło w kabinie i nie ma że boli. Ja swój kupiłem w motireksie, wtedy były takie.

papieju
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 10:05   

Ha - ogrzewanie kolektora jest przed termostatem, więc nie jest nigdy odcinane. Można śmiało zapinać parownik.

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 13:52   

Wielkie dzieki za konkretne odpowiedzi i pomoc :)
Tak tak szkielu kocham cie ;P oczywiscie tak jak pozostalych trabanciarzy ;P
A co do podpiecia parownika to poprostu wyczytalem w archiwum ze weze z nagrzewnicy sa jedynymi ktore nie sa odcinane, dlatego wolalem sie upewnic ;).
Teraz nic tylko zalozyc termostat, zmienic podpiecie parownika i cieszyc sie cieplem ;P

Pozdro :)

Batix
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 15:39   

Kolego wymien termostat tylko parownika nie podpinaj pod ogrzewanie kolektora saceg bo jak termostat otwiera duży obieg to tym mniejszym grzybkiem przymyka podgrzewanie kolektora według mnie to tylko pod nagrzewnice bo obieg ten nie jest przymykany przez termostat .
PozDDRawiam.

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 16:57   

Hmm to najpierw wymienie termostat i zobacze czy z ogrzewaniem jest lepiej. Moze nie bedzie potrzeby kombinowania z zadnymi podpieciami parownika itp.

W ostatecznosci kolejną zime spedze w trabie ubrany jak przybysz z syberii ;P Moze dzieki trabantowi zapisze sie do klubu morsow? ;P

papieju
Gość
Wysłany: 2007-11-22, 11:34   

nie podpinaj pod ogrzewanie kolektora saceg bo jak termostat otwiera duży obieg to tym mniejszym grzybkiem przymyka podgrzewanie kolektora
Wyobraź sobie że połowa Wartburgów z klubu wartka ma tak podpięte parowniki od lat, jeżdżą, mają cieplej w kabinie i niezamarzający parownik. Tyle, że podpinając go pod kolektor trzeba pokombinować ze średnicami węży, redukując przy kolektorze. Zauważ, że te wężyki są gorące cały czas, nawet na otwartym dużym obiegu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi