|
[1.1] Gazownia |
| Autor |
Wiadomość |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-11-13, 09:35
|
|
|
| Musisz znaleźć zestaw do regeneracji tego producenta, co parownik - lovato do lovato itd. Powiem Ci jednak szczerze, że dałem zarobić gazownikowi - po pierwsze, nie znam się na tym, po drugie - parownik po regeneracji trzeba po 1000km ustawić, a jednak najlepiej robi się to w warunkach warsztatowych z analizatorem. No i w przypadku zonka masz do kogo iść z pretensjami i gwarancją. Mi pomogło na tyle, że auto zaczęło palić zamiast 8l - 6.5l. Skręcone jest jednak za bardzo i będę musiał udać się na korektę - niech pali znowu 8, ale niech jedzie uczciwie. |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2007-11-13, 10:43
|
|
|
| Ja dzisiaj mam wizytę u gazownika to się pewnie dowem co jest u mnie grane... |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2007-11-15, 12:35
|
|
|
| Ja już wiem co u mnie... Raz to przepustnica nie domyka, dwa gazu dostawał za mało... Z przepustnicą się muszę pobawić, a gaz wyregulowany;) |
|
|
|
 |
szkielu
Gość
|
Wysłany: 2007-11-15, 12:38
|
|
|
| jesli podaje gaz przy zgaszonym silniku to jednak stawialbym na sztywne membrany |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2007-11-17, 04:23
|
|
|
| A jesli auto gaśnie na gazie na początku? Dopiero jak troche przejadę to nie gasnie choc i jak dluzej postoje to zdaża mu się. Czy to też membrany w parowniku? |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2007-11-17, 12:37
|
|
|
| to poprostu brak ssania na gazie |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2007-11-17, 18:02
|
|
|
| A w moim przypadku klaruje się jeszcze coś... Czy jak tamperatura jest w okolicach zera, to mimo tego że fizycznie gaz w butli jest to jego ciśnienie nie spada na tyle że auto dostaje go za mało. Jest to możliwe? Wczoraj znowu zaczęło mi szarpać, mimo że gazu miałem jeszcze na ~40km... Na drugi dzień po ustawianiu. Jak dolałem gazu (większe ciśnienie w zbiorniku) jest wszystko ok. |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2007-11-21, 10:46
|
|
|
| Ok widze że nikt się do odpowiedzi nie pcha... A ja mam jeszcze rozwiniecie myśli powyżej: Ocieplenie zbiornika z gazem. Co Wy na to? |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-11-21, 11:22
|
|
|
Odpowiadając o ciśnieniu - jest możliwe, jak parownik ma wypracowane membrany.
Co do drugiego - po co ocieplać? Butla jeździ w bagażniku, w którym ogrzewania nie ma, więc izolacja nie ociepli jej, a wręcz oziębi - bo przy każdym tankowaniu gaz wtłaczany do butli jest zimny, zaizolowana butla zostanie zimna nawet w lato. Więc po co? |
|
|
|
 |
szkielu
Gość
|
Wysłany: 2007-11-21, 12:38
|
|
|
Bartek czytaj posty uwaznie - jak pisałem wyżej takie objawy były przy kończącym się parowniku. regeneracja i zycie stanie się prostsze.
to co opisujesz jest klasycznym przykładem usztywnienia membrany. poprostu zamiast wroicic na miejsce zostaje ona w takiej pozycji w jakiej byla w momencie zgaszenia silnika. pod wplywem ciepla wraca w koncu na miejsce. jednak jezeli naprzyklad gwaltownie dodasz gazu lub ostro wejdziesz w zakret to mija troche czasu zanim powroci do pozycji własciwej. podjedz do gazownika ... |
|
|
|
 |
Grabarz
Gość
|
Wysłany: 2007-12-19, 19:42
|
|
|
| Mam takie pytanie, a nie chce zakładać nowego tematu wiec pisze tutaj. Jaki jest koszt założenia instalacji gazowej ze wszystkimi papierami do trabanta 1.1 Chodzi mi o instalacje używane, bo nowej to od 1000 do 2000. Instalacje używane można kupić za 300zł. I jeszcze jedno pytanie od jakich aut pasuje instalacja? |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-12-20, 14:35
|
|
|
| Każdy gaźnikowiec pasuje. Ale nie każdy warsztat będzie chciał zakładać używca. I tak po prawdzie to chyba się nie opłaca - używana butla musi mieć komplet papierów, inaczej nie wbijesz w dowód, poza tym może mieć jeszcze rok-dwa ważną homologację - jak się skończy trzeba nową. Używany parownik prędzej lub później trzeba będzie zregenerować (a zwykle prędzej). Przewody pójdą też raczej nowe, bo te są na długość auta pasowane. Suma sumarum dasz 200-400 zł mniej niż za nową, bez gwarancji, za to z perspektywą kłopotów wszelkiej maści. A nowa instalacja do trabanta nie powinna kosztować więcej niż 1000zł. |
|
|
|
 |
|
|