Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłumik przedni ( z ogrzewaniem )
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-11-15, 19:59   

Witam,
Czy ktoś kupił i używa tłumik przedni do TRABANTA 601 wyprodukowany w Polsce, a sprzedawany przez MOTIREX ? Proszę o jakieś uwagi i opinie. A może ktoś ma oryginalny niemiecki na sprzedaż ?
Pozdrawiam
Ps. Czekam również na odpowiedż z innego tematu odnośnie uszczelniacza labiryntowego na wale. Podobno ktoś go zakładał. Jak mu to się udało ?

mitek
Gość
Wysłany: 2007-11-15, 20:34   

Tłumiki ok, moim zdaniem ciut głośniejsze i może troszkę słabiej grzeją

mooflon
Gość
Wysłany: 2007-11-15, 20:36   

Mój znajomy zakupił taki tłumik.Zamontował go,trab niejeżdżony przestał jakiś miesiąc, po czym wymontował tłumik i zastąpił go nowiutkim ddrem.Miałem okazję porównać oba.Polski jest przede wszystkim lżejszy a to za sprawą cieńszej blachy,jest pospawany mniej dokładnie niż oryg i pomalowany "aluminiową" farbką z zaciekami.Silnik brzmi z nim głośniej i bardziej metalicznie.Króćce do wydechu i ogrzewania są raczej wątłe (cieńkie ścianki).Tak chyba można opisać ten tłumik najkrócej i w samych superlatywach ;D

Repet
Gość
Wysłany: 2007-11-15, 21:21   

No właśnie, tylko gdzie zakupić oryginał bo sam bym wziął?

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-11-15, 22:26   

Miałem tego Motirexa i jak na rzemiosło jest nienajgorszy. Ale trzeba go dodatkowo pokryć srebrzanką na wszelki wypadek. Jest głośniejszy i auto ciut słabsze, grzanie lekko gorsze, ale nie jest to jakieś badziewie. Poprawna podróbka w rozsądnej cenie. Chyba, że zmienili producenta i teraz są inne...

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-11-16, 14:18   

Serdeczne dzięki za uwagi. Jeżeli jednak Ktoś miałby oryginał na zbyciu proszę o info.
Pozdrawiam

ripit
Gość
Wysłany: 2009-02-16, 19:34   

Czy można kupić gdzieś sprężyny i śruby do montażu tego tłumika? Znacie jakieś patenty? Chodzi mi o amortyzowanie i stały docisk.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-02-16, 20:07   

Śruby - sklep ze śrubami, najlepsze będą z nierdzewki.
Sprężyny - zaworowe z malucha. Oryginalnie nie było sprężyn.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-02-16, 23:12   

tego nie byłbym taki pewny. widziałem już kilka starszych trampków ze sprężynami.

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-02-16, 23:14   

no bo stare staruszki mialy pierwszy "tlumik" na sprezynie, ktora byla zamocowana z boku "tłumika" i do budy.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-02-17, 05:56   

a to przypadkiem oryginalnie nie bylo na pomaranczowy paseczek?

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-02-17, 11:21   

Zależy od rocznika z tym mocowaniem z boku - w '71 był paseczek, w '72 bałwanek. A sprężyn moim zdaniem nie było nigdy, ale mogę oczywiście się mylić. Nie zmienia to jednak faktu, że montowanie sprężyn to było dość popularne usprawnienie.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-02-17, 11:26   

I jeszcze jedna ciekawostka - rura wydechowa nie jest (przynajmniej w '72) mocowana do sanek przy tłumiku przednim, lecz nieco dalej, do podłogi.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2009-02-17, 22:02   

Widziałem :) Tłumik to usprawnienie z Preuscha, jest tam zaznaczone że fabryka nigdy na to się nie zgodziła ze względu na możliwość wydostania się spalin

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-02-18, 00:13   

no dobra a widzieliscie tlumik z lat 60? chodzi o to, ze nie bylo to mocowane za ucho przy poczatku rury do lapki dokreconej do skrzyni, ale tlumik mial takie ucho z boku fabryczne i tam byla przyczepiona sprezyna no i dalej jak zbyszek mowi mocowanie rury bylo do podwozia. nie wydaje mi sie to nieoryginalne.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi