|
[601] pompa dwustopniowa |
| Autor |
Wiadomość |
Repet
Gość
|
Wysłany: 2007-10-24, 20:16
|
|
|
| Zakupiłem gumki w Motirexie do wyżej wymienionej pompki. Macie jakieś uwagi, spostrzeżenia zanim zaczną ją rozbierać? :) |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2007-10-24, 21:46
|
|
|
Jest brzydka jak noc :) Ale włącz fajną muzę, zapal świece, podlej szampanem i może sama zacznie się rozbierać?
Ale cieszę się, że myślisz racjonalnie i na pierwszą randkę zabierasz gumki... Cholera wie jaką france może mieć ta pompa... |
|
|
|
 |
WeTeK
Gość
|
Wysłany: 2007-10-25, 15:24
|
|
|
| Wiekszej filozofii tam nie ma. Wystarczy łeb, pare browarkow i narzedzia. Tylko zaloz w odpowiednia strone gumki i co najwazniejsze- nie naciagaj ich zbyt mocno przy zakladaniu. Stare wytnij jakims nozykiem, tylko tak zeby nie uszkodzic tloczka; zapamietaj jak ida, albo zrob fote. |
|
|
|
 |
Repet
Gość
|
Wysłany: 2007-10-25, 16:41
|
|
|
Wiadoma sprawa - bez gumek ani rusz :)
A jak sprawa wygląda z założeniem pompy czterosekcyjnej od CC (cena?). Bo jak tej nie da się naprawić to może wymienie na CC. Z tego co widziałem parę osób zakładało. Czy warto taką przeróbkę robić? W przyszłości planuję wymianę na tarczówki stąd pytanie. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2007-10-25, 17:32
|
|
|
Bez dwóch zdań - chyba nie trzeba przeprowadzać wywodu nad wyższością pompy czterosekcyjnej nad dwusekcyjną.
Mam pompę z CC (choć teraz wychodzi na to, że ta pompa jest niewiadomo z czego, bo jest inna niż katalogowa z CC) - nie mniej jednak pompa było kupiona jako pompa do CC (nowa marki chyba LUCAS (jakiś zamiennik w każdym bądź razie) w sklepie kosztowała 50zeta.
Do przerobienia jedynie mocowanie (dospawanie kołnieża) i sprytne zamontowania zbiorniczka - najlepiej kupić pompę od razu ze zbiorniczkiem - bo ja tego nie zrobiłem i nie mogę dobrać zborniczka do pompy i jeżdżę na zbiorniczku Trabantowym...
Zdjęcia takiej przeróbki są na www.601.pl w dziale download.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Aren601
Gość
|
Wysłany: 2007-10-25, 18:53
|
|
|
a mam pytanie, czy jak wynikluje pompe to mi zardzewieje zpowrotem ?
oczywiscie najpierw czeka mnie rozebranie pompki czego bardzo sie boje zeby nie spierdzielic... :/ |
|
|
|
 |
Repet
Gość
|
Wysłany: 2007-10-25, 19:00
|
|
|
| No i to jest interes. Kupienie nowej pompy w Motirexie dwukrotnie przewyższa wartość tej do CC. Może faktycznie to przerobie zwłaszcza, że mam pełen dostęp do wszystkich możliwych obróbek metalu to wykonanie kołnierza nie powinno sprawić problemu. |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2007-10-25, 22:18
|
|
|
| tak apropos mam pompe z serwem do cinkocienko |
|
|
|
 |
Repet
Gość
|
Wysłany: 2007-10-26, 09:09
|
|
|
| Ale czy z serwem da się założyć? |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2007-10-26, 18:23
|
|
|
| A czy jest coś w Trabancie czego się nie da? Ja żałuję, że tego nie zrobiłem... |
|
|
|
 |
WeTeK
Gość
|
Wysłany: 2007-10-26, 19:50
|
|
|
| zrobic przelotke zaden problem - nawet samemu. Gorzej z ukladem uruchamiajacym- czyli popychacz, no i skad wziasc podcisnienie. Trzeba szukac pompy vacum z diesla (sa chyba nawet takie polaczone z alternatorem). Ale jak najbardziej rzecz godna polecenia :) Sam sie za to wzialem, ale narazie brak kasy. |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2007-10-27, 00:01
|
|
|
| w dwusuwie moze byc problem niestety....;/ |
|
|
|
 |
Dawid
Gość
|
Wysłany: 2007-10-27, 01:01
|
|
|
Jest jeden błąd w temacie. Pompa hamulcowa jest dwu sekcyjna a nie dwustopniowa :)
pozatym ta od CC jest też dwu sekcyjna a nie cztero :) ma tak samo dwa układy cylinder-tłok jak org. w 601.
różni się tylko detalami. średnica i skok tłoka podobne wiec "wydajność" pompy też.
Ja zastosowałem w zeszłym roku dwu stopniową pompę od malucha za którą zapłaciłem 50 pln + 27 pln za nowe wężyki miedziane. Jedyne co było do wymiany to końcówki wężyków od strony połączeń z układem hamulcowym trabanta (inny skok gwintu). inny rozstaw otworów mocujących pompę też nie stanowi problemu. Wystarczy wyciąć org szpilki a w miejscach otworów w pompie należy przewiercić odpowiednie otwory w tym elemencie do którego jest przykręcona pompa (ja użyłem śrub M8 z główką pod imbus bo ładnie się mieszczą). taki układ działa już u mnie przez blisko 20 tyś km przebiegu. w razie pytań zapraszam na priv. |
|
|
|
 |
halogen
Gość
|
Wysłany: 2007-10-27, 17:17
|
|
|
| wiec tak mam opcje kupic pompe od cc tylko teraz czy to moze byc taka pompa która orginalnie działa z serwem?? pompa od malucha?? jak to sie sprawuje cena zachęca tylko co jak załoze tarcze;/ |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2007-10-27, 17:47
|
|
|
| a tam ten dawid to sie nic nie zna kurcze ;) Kupuje sie pompę od seicento z układem ABS i montuje i żadnej satysfakcji z poślizgów jak to Dawid mówił ale Voo Doo wie że jest przycisk do wyłączenai układu ABS i satysfakcja z jazdy też jest :))) |
|
|
|
 |
|
|