Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cieknie płyn chłodniczy z silnika, POMOCY !
Autor Wiadomość
Tonio
Gość
Wysłany: 2007-10-07, 16:43   

Witam,

Mam wielki problem. Od wczoraj zaczął ciec mi płyn chłodniczy z silnika. Fotka na której zaznaczyłem wyciek:

http://img528.imageshack....1/wyciekdi9.jpg

Co to może być ?. Uszczelka pod głowicą ? Silnik działa dobrze nie zamula nie dławi się, temperatura jak narazie w normie tzn. świeci się jedna zielona dioda. Wyciek zaczyna się po przejechaniu około 2km i tak cieknie sobie aż nie wyłączę silnika. Sprawdziłem czy nie ma plam oleju w zbiorniku wyrównawczym no i nie ma. W układzie chłodzenia jest więcej wody jak płynu może to ma jakieś znaczenie ?

Jak usunąć tą usterkę ?

Czy można tak jeździć dolewając poprostu co jakiś czas płyn chłodniczy ? Może dolanie jakiegoś uszczelniacza do układów chłodniczych pomoże ?

Bardzo proszę o jakieś porady co i jak mam z tym działać.

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2007-10-07, 18:16   

Chyba pompa wody do wymiany ale mogę się mylić.

Batix
Gość
Wysłany: 2007-10-07, 18:42   

Witam ja też miałem w tym miejscu mokre od płynu,myslałem że z pompy sie leje bo wymieniałem płyn i płukałem układ chłodzenia a to wypułukuje kamień i rdze która "trzyma szczelność" ale jak pózniej wybadałem to ciekło z pod weża tego co idzie do zbiornika wyrównawczego (opaskę za słabo dokreciłem ) zobacz może tobie opaska słabo trzyma .PozDDRawiam i życze znalezienia przecieku.

Tonio
Gość
Wysłany: 2007-10-07, 19:00   

Z węży nic mi nie cieknie. Powoli jednak przeszukując forum przekonuję się do wersji z pompą wody.

Jeżeli ktoś miał z tym do czynienia to proszę o jakieś sugestie.

Rafał Rubik
Gość
Wysłany: 2007-10-08, 09:40   

Jak będziesz zakładał nową pompę wody NIE RÓB TEGO MŁOTKIEM. Zrób to z wyjątkową delikatnością bo możesz ją uszkodzić. Guwno jest delikatne.

Tonio
Gość
Wysłany: 2007-10-12, 08:22   

A jednak to nie była pompa wody. Jak powiedział mi Pan mechanik "przygłuszka" pękła. Jest to taki kapselek/zaślepka tuż obok pompy i jest ona zabezpieczeniem na wypadek gwałtownych zmian temperatury w układzie chłodzenia i jak coś to ona pęka żeby nic innego się nie zepsuło. W każdym razie pompę i pasek rozrządu też wymieniłem, dziś odbieram auto i zobaczymy co z tego będzie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi