Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Ciśnienie sprężania
Autor Wiadomość
motospec
Gość
Wysłany: 2007-10-07, 21:22   

Siema!

Mierzyłem ostatnio ciśnienie sprężania w cylindrach, otrzymałem następujące dane:

w cyl. od strony zapłonu 7,9 bar.
w cyl. od strony skrzyni 7,5 bar.

I tu moje pytanie:
Jakie powinno byc ciśnienie w cylindrach?

magik
Gość
Wysłany: 2007-10-08, 08:57   

nie mniej jak 0,7...0.8 MPa (7....8 kG/cm3)

motospec
Gość
Wysłany: 2007-10-08, 17:00   

To tak jak jest może jeszcze byc?

magik
Gość
Wysłany: 2007-10-08, 18:16   

zajrzyj do skurskiego i poczytaj sobie trochę a będziesz najlepiej wiedział

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-10-09, 17:23   

boze.. magik a ty znowu ze swojimi radami... kolega pytał wprost jakie jest cisnienie (chodziło o ksiazkowe) a ty mu zamiast napisac ile ono wynosi dajsz jakies skazówki typu "zajzyj do..." jakbys niemogl sam tego zrobic... jestem przekonany gdyby mniał takowa księge to by to zrobił...

Orginalna "Instrukcja Użytkownika" z 1975r wydanie 13 Stopień Sprężania - 7,6 dla silnika typu P65/66

PozDDRawia.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-10-09, 18:15   

A ja muszę trochę bronić "magika". Racja leży po środku. Jeżeli ktoś pyta należy odpowiedzieć, ale z drugiej strony nie można przyzwyczajać ludzi tylko do zadawania pytań i oczekiwania na odpowiedź. Jeżeli ktoś się interesuje np. TRABIM, to powinien wykazać się zaangażowaniem w to zainteresowanie.Powinien przyzwyczaić się do tego, że informacji trzeba szukać w różnych źródłach. A co do książki, to też racja. Każdy "Trabanciarz" powinien ją mieć. i umieć z niej korzystać.
Ale....jeżeli wszystkie źródła informacji zawodzą, to są jeszcze przyjaciele z Forum.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2007-10-09, 18:27   

i racja. A wiedzę książkową właśnie zacytowałem. Nic więcej nie ma w książce

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-10-09, 20:43   

a własnie magiku tu sie mylisz... bo jest tak napisane w owej książce :

Silniki P50/2 (trabant 500 i 600) - 7,0
Silniki P60, P61 , P63, P64 (trabant 601) - 7,6-8,1

i to są cytowane dane z ksiązki M.Skurskiego z 1974r. A to co ty napisałeś wyżej to cyferki "od ciebie" które napisałeś w przybliżeniu...

Marian ale kolega zadał pytanie "Jakie powinno byc ciśnienie w cylindrach" a nie Gdzie znajde informacje na temat poprawnego cisnienia w cylindrach...
PozDDRawiam

motospec
Gość
Wysłany: 2007-10-09, 22:40   

Wielkie dzięki koledzy!!!
Właśnie na taką konkretną odpowiedż liczyłem

Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2007-10-10, 06:56   

To Ci powiem Majkelu C że dane które ja podałem dotyczą silników p66 i p66B których twoja książka jeszcze nie obejmuje. Zobacz w opis motospeca. Trabant jest 82 :-] i założę się że na tabliczce znamionowej ma p66B

motospec
Gość
Wysłany: 2007-10-10, 09:36   

Czy na tablicze znamionowej jest p66B czy cos innego to tego wam nie powiem, gdyz owej tabliczki nie posiadam :-( Ale zapewne jak by byla to pewnie tak by bylo napisane jak pisze Magik.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-10-10, 14:25   

a skad wiesz koleszko ze ten silnik jest orginalny co ? tak to mozemy pisac do usranej smierci:) wiec... te silniki sie ogólnie niczym nierózniły??

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-10-10, 19:20   

Panowie,Panowie,...
To Forum jest po to aby sobie pomagać i przyjemnie pogadać z Kolegami Trabanciarzami o naszych cackach, a nie od kłótni i dogadywania sobie. Na każdy temat można długo, dużo i różnie. A jak sprawy się komplikują , to najlepiej byłoby siąść przy jakimś stole dobrze zastawionym i wtedy pogadać. Gwarantuję, że nie byłoby wtedy żadnych problemów.Proponuję aby w postach ograniczać się do konkretów dotyczących spraw technicznych. Nie czepiajmy się nieistotnych szczegółów. A jeśli chodzi o dane z literatury, to faktycznie już nie raz spotkałem się z różnymi wersjami tych samych danych.Nie wiem, czy to błędy drukarskie, czy dane dotyczące nowszych wersji.
Pozdrawiam.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-10-11, 21:06   

a szkoda mi gadac.. brak słow...

g-olab
Gość
Wysłany: 2007-10-12, 19:03   

a ja bede mial turbine a wy nieee ;p;p

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi