|
[601] Ciśnienie sprężania |
| Autor |
Wiadomość |
motospec
Gość
|
Wysłany: 2007-10-07, 21:22
|
|
|
Siema!
Mierzyłem ostatnio ciśnienie sprężania w cylindrach, otrzymałem następujące dane:
w cyl. od strony zapłonu 7,9 bar.
w cyl. od strony skrzyni 7,5 bar.
I tu moje pytanie:
Jakie powinno byc ciśnienie w cylindrach? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2007-10-08, 08:57
|
|
|
| nie mniej jak 0,7...0.8 MPa (7....8 kG/cm3) |
|
|
|
 |
motospec
Gość
|
Wysłany: 2007-10-08, 17:00
|
|
|
| To tak jak jest może jeszcze byc? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2007-10-08, 18:16
|
|
|
| zajrzyj do skurskiego i poczytaj sobie trochę a będziesz najlepiej wiedział |
|
|
|
 |
Michał C.
Gość
|
Wysłany: 2007-10-09, 17:23
|
|
|
boze.. magik a ty znowu ze swojimi radami... kolega pytał wprost jakie jest cisnienie (chodziło o ksiazkowe) a ty mu zamiast napisac ile ono wynosi dajsz jakies skazówki typu "zajzyj do..." jakbys niemogl sam tego zrobic... jestem przekonany gdyby mniał takowa księge to by to zrobił...
Orginalna "Instrukcja Użytkownika" z 1975r wydanie 13 Stopień Sprężania - 7,6 dla silnika typu P65/66
PozDDRawia. |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2007-10-09, 18:15
|
|
|
A ja muszę trochę bronić "magika". Racja leży po środku. Jeżeli ktoś pyta należy odpowiedzieć, ale z drugiej strony nie można przyzwyczajać ludzi tylko do zadawania pytań i oczekiwania na odpowiedź. Jeżeli ktoś się interesuje np. TRABIM, to powinien wykazać się zaangażowaniem w to zainteresowanie.Powinien przyzwyczaić się do tego, że informacji trzeba szukać w różnych źródłach. A co do książki, to też racja. Każdy "Trabanciarz" powinien ją mieć. i umieć z niej korzystać.
Ale....jeżeli wszystkie źródła informacji zawodzą, to są jeszcze przyjaciele z Forum.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2007-10-09, 18:27
|
|
|
| i racja. A wiedzę książkową właśnie zacytowałem. Nic więcej nie ma w książce |
|
|
|
 |
Michał C.
Gość
|
Wysłany: 2007-10-09, 20:43
|
|
|
a własnie magiku tu sie mylisz... bo jest tak napisane w owej książce :
Silniki P50/2 (trabant 500 i 600) - 7,0
Silniki P60, P61 , P63, P64 (trabant 601) - 7,6-8,1
i to są cytowane dane z ksiązki M.Skurskiego z 1974r. A to co ty napisałeś wyżej to cyferki "od ciebie" które napisałeś w przybliżeniu...
Marian ale kolega zadał pytanie "Jakie powinno byc ciśnienie w cylindrach" a nie Gdzie znajde informacje na temat poprawnego cisnienia w cylindrach...
PozDDRawiam |
|
|
|
 |
motospec
Gość
|
Wysłany: 2007-10-09, 22:40
|
|
|
Wielkie dzięki koledzy!!!
Właśnie na taką konkretną odpowiedż liczyłem
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2007-10-10, 06:56
|
|
|
| To Ci powiem Majkelu C że dane które ja podałem dotyczą silników p66 i p66B których twoja książka jeszcze nie obejmuje. Zobacz w opis motospeca. Trabant jest 82 :-] i założę się że na tabliczce znamionowej ma p66B |
|
|
|
 |
motospec
Gość
|
Wysłany: 2007-10-10, 09:36
|
|
|
Czy na tablicze znamionowej jest p66B czy cos innego to tego wam nie powiem, gdyz owej tabliczki nie posiadam Ale zapewne jak by byla to pewnie tak by bylo napisane jak pisze Magik. |
|
|
|
 |
Michał C.
Gość
|
Wysłany: 2007-10-10, 14:25
|
|
|
| a skad wiesz koleszko ze ten silnik jest orginalny co ? tak to mozemy pisac do usranej smierci:) wiec... te silniki sie ogólnie niczym nierózniły?? |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2007-10-10, 19:20
|
|
|
Panowie,Panowie,...
To Forum jest po to aby sobie pomagać i przyjemnie pogadać z Kolegami Trabanciarzami o naszych cackach, a nie od kłótni i dogadywania sobie. Na każdy temat można długo, dużo i różnie. A jak sprawy się komplikują , to najlepiej byłoby siąść przy jakimś stole dobrze zastawionym i wtedy pogadać. Gwarantuję, że nie byłoby wtedy żadnych problemów.Proponuję aby w postach ograniczać się do konkretów dotyczących spraw technicznych. Nie czepiajmy się nieistotnych szczegółów. A jeśli chodzi o dane z literatury, to faktycznie już nie raz spotkałem się z różnymi wersjami tych samych danych.Nie wiem, czy to błędy drukarskie, czy dane dotyczące nowszych wersji.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Michał C.
Gość
|
Wysłany: 2007-10-11, 21:06
|
|
|