Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bierze płyn chłodniczy...
Autor Wiadomość
Bartosz Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2007-10-01, 18:03   

Witam po niebycie...
Moj Trab ostatnio dziwnie się zachowuje... Otóż ile razy wyjadę gdzieś ubywa mi płynu... Piszę dziwnie bo nie ma przy tym objawów w stylu bardzo dużego kopcenia czy niechęci do zapalania na gorącym silniku. Dziwi mnie natomiast to że poziom obniża się znacznie po ostygnięciu slinika. Przy tym jak odkręcam korek to czuć że się zasysa. To że płyn się rozszerza pod wpływem temperatury to jasne, zrobiłem test i pojechałem z minimum płynu ok. 100km i było go jeszcze mniej... Wymieniałem w aucie czujnik temperatury i pompę wody ale óźniej było ok. Problem mam od ok 3tygodni. Co to może być? Nieszczelność przewodów raczej wykluczam. Uszczelka pod głowicą? Pęknięty blok?

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-10-01, 18:35   

Nieszczelność przewodów raczej wykluczam.

Radze bardzo dokladnie obejrzec kazdy przewod. Ja kilka tyg temu musialem wlewac do trampka wody jak do parowozu. Tez sie martwilem uszczelką pod glowicą itp juz liczylem kase na mechanika. A przyczyna okazala sie blacha, jeden z wezy ktore idą do silnika byl troszeczke nieszczelny. Dostep do niego byl fatalny, wiec dopiero na kanale zauwazylem ze cieknie wlasnie z niego. Kapalo takim tempem ze wieczorem byl max na zbiorniku a rano bylo pod min.

Pozdrawiam :)

Dzikus
Gość
Wysłany: 2007-10-02, 08:18   

łatwo sprawdzić co jest przyczyną, jeśli w zbiorniczku wyrównawczym nie ma plamek oleju a pod korkiem wlewu oleju i na bagnecie nie ma białej mazi, a samochód nie kopci to zostaw uszczelkę pod głowicą w spokoju,
na 99,99% gdzieś jest dziura w układzie chłodzenia, u mnie po baaaaaaardzo długich oględzinach okazało się że zbiorniczek wyrównawczy ma małe pęknięcie od tyłu, tam gdzie prawie się styka z blachą, nie widać było, jak był gorący to para szła więc mokrego nie było specjalnie widać, jak ostygło płyn był poniżej pęknięcia, dlatego było to trudne to wytropienia,
1) obejżyj dokładnie zbiorniczek czy nie jest gdzieś pęknięty
2) sprawdź czy nakrętka zbiorniczka bądź zawór nie są pęknięte
3) sprawdź czy niecieknie spod włącznika termicznego wentylatora
4) sprawdź czy nie cieknie spod pokrywy korpusu termostatu
5) sprawdź czy przewody układu chłodzenia nie są popękane
6) sprawdź czy na łączeniach przewodów nie ma przecieków
7) jeśli masz jakieś przewody które są już twarde jak beton to wymień na nowe nawet jeśli wyglądają na całe, stwardniała i sparciała guma może przepyszczać tak że nawet tego nie zauważysz
8) sprawdź chłodnicę czy gdzieś nie ma wycieku
9) sprawdź czy po dłuższej pracy nagrzanego silnika jest mokro wokół zbiorniczka, czy niewywala płynu przez zawór, może zawór nie trzyma?
10) jak coś jeszcze mi przyjdzie do głowy to napisze :)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2007-10-03, 11:03   

Sprawa się wyjaśniła... Nieszczelność przy "wejściowym" króćcu nagrzewnicy... Jutro będę z tym walczył. Wilekie dzięki!

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2007-10-13, 15:39   

Wszystko się już wyjaśniło... Ale po kolei. Wymieniłem tą uszczelkę i dupa... Po zdjęciu atrapy ukazał się wyciek z chłodnicy (sączyło się). Oprócz tego "pociły się" połączenia rur. Więc w piątek odkręciłem chłodnicę (co ważne nie odkręciłem korka zbiorniczka) polutowałem i złożyłem do kupy... Po tym odkręciłem korek... i nic. Układ za Chiny ludowe się nie chciał odpowitrzyć i wciągnąć tego płynu. Razem z ojcem (pomysłodawca nieodkręcania korka) zaczęliśmy się zastanawiać... Jak trab trochę chodził ojciec zdjął wężyk przelweowy z chłodnicy skąd buchnął płyn... Czyli coś tu było nie tak. Po zdjęciu wężyka ze zbiorniczka okazało się że otwór jest dosłownia na szpilkę... Rzowierciliśmy i eureka! Rury się nie pocą, układ przelewa nadniar płynu i jest ok. Zastanawiam się jak to jeździło przez 16lat... Wszyscy tak mają? U mnie teraz jest już fi 5mm i przelewa się bez problemu i płynu nie ubywa.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi