Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
...Hak-Przepisy...
Autor Wiadomość
timonxxx
Gość
Wysłany: 2007-09-20, 15:30   

...Witam! Szykuje się na montaż haka. Posiadam trabantowy, wystarczy go przykręcić więc myśle że z założeniem nie będzie problemu. Chodzi mi o to jak to sie ma do przepisów. W internecie jest mnóstwo haotycznych informacji i raz piszą że musi być zdejmowany a raz nie. Drugie to jak załatwia się dopuszczenie tego haka do ruchu? Czy na stacji robi się to z całym przeglądem czy sprawdzają tylko hak? Najlepiej jak by napisał mi to ktoś krok po kroku, bo wogóle się w tym temacie nie ogarniam. Może ktoś niedawno się tym zajmował. Z góry dzięki i pozdrawiam!

timonxxx
Gość
Wysłany: 2007-09-20, 15:43   

...dodam że ciągnięta ma być przez ten hak przyczepka, zrobiona z trabanta kombi (była taka w Zwickau-czarny trabant z czarną przyczepką). Będzie to ucięte kombi przed przednią szybą, czyli przyczepka z drzwiami i klapą tylnią. Myśle że nie będzie to coś za ciężkie :) ...

Bartosz S.
Gość
Wysłany: 2007-09-20, 16:04   

A jak masz zamiar zarejestrowac taka przyczepke?

Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
Wysłany: 2007-09-20, 22:31   

Hak z tego co mi wiadomo trzeba wbić w dowód rejestracyjny, a najpewniejszych informacji dowiesz sie moim zdaniem na pierwszej lepszej stacji diagnostycznej

grubas
Gość
Wysłany: 2007-09-20, 23:00   

Myślałem nad przyczepką też z combi, ale doszedłem do wniosku iż jest z tym związana kupa zabawy. Po pierwsze primo trzeba zrobić przyczepkę, wzmocnić kupic lub załatwić dyszel, gniazda itd., po drugie primo musisz załatwić rzeczoznawce żeby ocenił czy to może jeździć. Później trzeba o ile się orientuję dostać pozwolenie od stacji diagnostycznej i dopiero można rejestrować przyczepkę chyba że coś pokręciłem.

Po trzecie primo musisz posiadać w swoim bolidzie lusterko prawe i kierunki na przednich błotnikach po bokach, hak z tego co mi wiadomo może być nie zdejmowany, może być przykręcony na stałe ale raczej jakiś numerek musi posiadać tj. tabliczkę i dopiero Ci wbiją że masz hak w wozie.

A i jeszcze przyczepa nie może być za ciężka a na pewno nie powinna ważyć więcej niż samochód co będzię ją ciągnął dla Traba chyba 600 kg (z obciążeniem).

Możliwe że się mylę gdyż dałem sobie spokój z tym tematem w moim wozie i nie doszedłem nawet do połowy drogi z tym tematem.

PozDDRawiam.

timonxxx
Gość
Wysłany: 2007-09-20, 23:39   

Fakt jest faktem, że napewno duuużo chodzenia za tym będzie, ale myśle że warto - wkońcu nie ma rzeczy niemożliwych. Jak ktoś sobie mógł to zrobić i to jakiś niemiec, gdzie u nich przepisy są o wiele ostrzejsze tzn że i u nas się da. W dowodzie rejestracyjnym mam napisane że maksymalna ładowność przyczepy to 700Kg (trabant kombi ważt 735Kg) więc zgadzałoby się że nie może być ona cięższa niż samochód. Co do wzmacniania myślę że nie było by problemu, bo jak sam jeździ z silnikiem tzn że bez silnika sama buda też będzie jeździła :) Przynajmniej tak logika podpowiada. Pozwolenia od stacji itp itd to b. dużo zabawy, ale tak jak pisałem-wszystko jest możliwe. Chodziło mi głównie o informacje co do haka (z przyczepką i rejestracją jakoś dam sobie rade), wbić w dowód napewno go trzeba tylko czy do tego trzeba zrobić przegląd ogólny, czy tylko taki, na którym zobaczą czy hak się trzyma?

Przemek
Gość
Wysłany: 2007-09-21, 05:07   

Wystarczy przegląd częściowy (było ok. 30zł). Pobujają Ci się na haku i podłączą tablicę ze światłami do gniazda. Hak nie musi posiadać papierów od homologacji, ale musi być tabliczka znamionowa.
Pozddr

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi