Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
(1.1) Z rury wydechowej dymi, jak z czajnika, szczególnie gd
Autor Wiadomość
WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-09-12, 13:57   

Do traba trzeba lać płyn nie wchodzący w reakcję z aluminium. 99,9 % aut ma glowice aluminiowa, wiec cos nieteges z Twoja teoria ;)

Rafał Rubik
Gość
Wysłany: 2007-09-12, 16:32   

No tak ale jak ktoś kiedyś wlał (powiedzmy w roku 1992) płyn, gdzie różnie z tym bywało to może do tej pory jeździć na takim płynie. Ja kupowałem ten samochód na wiosce więc różnie z tym bywa, facet lał co miał. Nie napisałeś, że teraz 99,9% ma głowice aluminiowe. Ja widziałem co potrafi zrobić taki płyn z górnym silnikiem. Kiedyś ten płyn był pospolicie nazwany "CZERWONE BORYGO".
pozDDRawiam

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-09-12, 19:03   

biala maz pod korkiem wlewu oleju moze tez byc wynikiem kiepskiej jakosci oleju, ja np. jezdze na mineralnym mobilu i w zimie tez sie maz pojawia, a uszczelke pod glowica mam ok

papieju
Gość
Wysłany: 2007-09-13, 07:24   

ja np. jezdze na mineralnym mobilu
Sugerujesz że Mobil to nędzny olej? To może Lotos??

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-09-13, 16:20   

e, czy ja wiem... ja jezdzilem na shellu i tez mi sie pojawialo w zimie (co prawda nie w trabie...ale sie pojawialo)

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-09-13, 23:39   

mineralny mobil to jeden z najtanszych oleji, przynajmniej u mnie, lotos syntetyc i polsyntetyk podobno nie jest zly, ja jezdze na tanim, bo czesto musze wymieniac

Rafał Rubik
Gość
Wysłany: 2007-09-14, 07:45   

No ja też zasuwam na shellu i czasami się pojawia dziwna, kosmiczna substancja pod kurkiem oleju. Sądzę, że to ma związek z sytuacją polityczną :) Bo jak zostawiłem raz gazetę w samochodzie (nie pamiętam jaką) to mój trab stracił chęci do jazdy i od tego momentu mam problemy z odpalaniem na gazie :)
A tak naprawdę oleje posiadają różne związki chemiczne poprawiające prace silnika (nie mają tylko właściwości smarujących) i w momencie gdy jest niska temperatura to sie potrafi conieco wytrącić i związać wilgoć i prawdopodobnie to jest źródło mazi pod kurkiem oleju. Shella mam we wszystkich samochodach i zawsze jest ten sam efekt.

pozDDRawiam

qbak
Gość
Wysłany: 2007-09-14, 09:00   

Tak naprawdę, to majonez pod korkiem może pojawić się z dwóch głównych powodów:

1. Problem z uszczelką pod głowicą: płyn chłodniczy przedostaje się do oleju. Dodatkowy efekt: ubytki płynu chłodniczego, przybywanie oleju (albo brak ubywania).

2. Niehigieniczne użytkowanie pojazdu ;-) Krótkie trasy, niedogrzany silnik. Wtedy faktycznie może dojść do tego, że woda wyłapana z otoczenia nie zdąży odparować i tworzy majonez mieszając się z olejem. Problem ten był dość częsty w nowych Polo ;-)
Rozwiązanie: co jakiś czas kopsnąć się w trasę conajmniej 100km i dobrze wygrzać silnik. Sprawdzić działanie termostatu. Zastanowić się nad wymianą oleju.

Słowo "majonez" jest jak najbardziej trafne, bo podobnie jak ten jadalny majonez, jasna maź pod korkiem jest wynikiem połączenia tłuszczu z wodą ;)

papieju
Gość
Wysłany: 2007-09-14, 14:04   

Miałem to na poprzednim termostacie, 82C. Teraz mam 87, auto szybciej łapie temperaturę - zobaczymy w tym roku. Płynu i oleju nie bierze ni grama.

Max Czarkowski
Gość
Wysłany: 2007-09-15, 00:42   

Olej wygląda bardzo dobrze.

To dymienie nie ma nic wspólnego z normalnym dymieniem w niskich temperaturach. Dzisiaj zapalałem samochód ojca, żeby to sprawdzić - zero najmniejszego dymienia, a trabant - dymi :P

Ma to związek jednak na pewno z wilgotnością powietrza. Mam dylemat, bo auto nie wykazuje charakterystycznych objawów zrąbanej uszczelki (olej wygląda dobrze i nie ubywa go ani trochę). Z drugiej strony jednak jest problem z zapalaniem (czasem w ogóle nie chce, ale zwykle zapala świetnie) i dymi. :( Nie wiem, co zrobić.

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-09-15, 17:24   

a ma momenty jakby nie chodzil na ktorys cylinder?

Max Czarkowski
Gość
Wysłany: 2007-09-16, 03:35   

Kilka razy na zimnym silniku było tak, jakby grzał na 3 gary...

szkielu
Gość
Wysłany: 2007-09-18, 17:38   

ja tylko chciałem powiedziec ze nie pamiętam by kolega Czajnik nam dymił ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi