|
(1.1) Z rury wydechowej dymi, jak z czajnika, szczególnie gd |
| Autor |
Wiadomość |
WeTeK
Gość
|
Wysłany: 2007-09-12, 13:57
|
|
|
| Do traba trzeba lać płyn nie wchodzący w reakcję z aluminium. 99,9 % aut ma glowice aluminiowa, wiec cos nieteges z Twoja teoria ;) |
|
|
|
 |
Rafał Rubik
Gość
|
Wysłany: 2007-09-12, 16:32
|
|
|
No tak ale jak ktoś kiedyś wlał (powiedzmy w roku 1992) płyn, gdzie różnie z tym bywało to może do tej pory jeździć na takim płynie. Ja kupowałem ten samochód na wiosce więc różnie z tym bywa, facet lał co miał. Nie napisałeś, że teraz 99,9% ma głowice aluminiowe. Ja widziałem co potrafi zrobić taki płyn z górnym silnikiem. Kiedyś ten płyn był pospolicie nazwany "CZERWONE BORYGO".
pozDDRawiam |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2007-09-12, 19:03
|
|
|
| biala maz pod korkiem wlewu oleju moze tez byc wynikiem kiepskiej jakosci oleju, ja np. jezdze na mineralnym mobilu i w zimie tez sie maz pojawia, a uszczelke pod glowica mam ok |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-09-13, 07:24
|
|
|
ja np. jezdze na mineralnym mobilu
Sugerujesz że Mobil to nędzny olej? To może Lotos?? |
|
|
|
 |
WeTeK
Gość
|
Wysłany: 2007-09-13, 16:20
|
|
|
| e, czy ja wiem... ja jezdzilem na shellu i tez mi sie pojawialo w zimie (co prawda nie w trabie...ale sie pojawialo) |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2007-09-13, 23:39
|
|
|
| mineralny mobil to jeden z najtanszych oleji, przynajmniej u mnie, lotos syntetyc i polsyntetyk podobno nie jest zly, ja jezdze na tanim, bo czesto musze wymieniac |
|
|
|
 |
Rafał Rubik
Gość
|
Wysłany: 2007-09-14, 07:45
|
|
|
No ja też zasuwam na shellu i czasami się pojawia dziwna, kosmiczna substancja pod kurkiem oleju. Sądzę, że to ma związek z sytuacją polityczną :) Bo jak zostawiłem raz gazetę w samochodzie (nie pamiętam jaką) to mój trab stracił chęci do jazdy i od tego momentu mam problemy z odpalaniem na gazie :)
A tak naprawdę oleje posiadają różne związki chemiczne poprawiające prace silnika (nie mają tylko właściwości smarujących) i w momencie gdy jest niska temperatura to sie potrafi conieco wytrącić i związać wilgoć i prawdopodobnie to jest źródło mazi pod kurkiem oleju. Shella mam we wszystkich samochodach i zawsze jest ten sam efekt.
pozDDRawiam |
|
|
|
 |
qbak
Gość
|
Wysłany: 2007-09-14, 09:00
|
|
|
Tak naprawdę, to majonez pod korkiem może pojawić się z dwóch głównych powodów:
1. Problem z uszczelką pod głowicą: płyn chłodniczy przedostaje się do oleju. Dodatkowy efekt: ubytki płynu chłodniczego, przybywanie oleju (albo brak ubywania).
2. Niehigieniczne użytkowanie pojazdu Krótkie trasy, niedogrzany silnik. Wtedy faktycznie może dojść do tego, że woda wyłapana z otoczenia nie zdąży odparować i tworzy majonez mieszając się z olejem. Problem ten był dość częsty w nowych Polo
Rozwiązanie: co jakiś czas kopsnąć się w trasę conajmniej 100km i dobrze wygrzać silnik. Sprawdzić działanie termostatu. Zastanowić się nad wymianą oleju.
Słowo "majonez" jest jak najbardziej trafne, bo podobnie jak ten jadalny majonez, jasna maź pod korkiem jest wynikiem połączenia tłuszczu z wodą ;) |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-09-14, 14:04
|
|
|
| Miałem to na poprzednim termostacie, 82C. Teraz mam 87, auto szybciej łapie temperaturę - zobaczymy w tym roku. Płynu i oleju nie bierze ni grama. |
|
|
|
 |
Max Czarkowski
Gość
|
Wysłany: 2007-09-15, 00:42
|
|
|
Olej wygląda bardzo dobrze.
To dymienie nie ma nic wspólnego z normalnym dymieniem w niskich temperaturach. Dzisiaj zapalałem samochód ojca, żeby to sprawdzić - zero najmniejszego dymienia, a trabant - dymi :P
Ma to związek jednak na pewno z wilgotnością powietrza. Mam dylemat, bo auto nie wykazuje charakterystycznych objawów zrąbanej uszczelki (olej wygląda dobrze i nie ubywa go ani trochę). Z drugiej strony jednak jest problem z zapalaniem (czasem w ogóle nie chce, ale zwykle zapala świetnie) i dymi. :( Nie wiem, co zrobić. |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2007-09-15, 17:24
|
|
|
| a ma momenty jakby nie chodzil na ktorys cylinder? |