Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
BLOS w 1.3?
Autor Wiadomość
papieju
Gość
Wysłany: 2007-09-03, 10:32   

Pytanie - czy ktoś z Was ma/miał w silniku 1.1 lub 1.3 założonego BLOS-a do gazu? Chodzi mi o odczucia obiektywne po montażu, co się poprawiło a co nie, jak spalanie i osiągi i czy ogólnie jest sens montować to w gaźnikowcu?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-09-03, 20:29   

ja nie montowałem, ale znam ludzi co to mają i sobie chwalą.
Ogólnie skład mieszanki w całym zakresie obrotów jest bardziej stabilny więc osiągi znacznie lepsze, i bardziej zbliżone do pracy na benzynie.
Myślę że ZWŁASZCZA w gaźnikowcu ma to sens, bo rozwiązanie z mikserem typu "palnik od kuchenki" jest wybitnie prymitywny...

szkielu
Gość
Wysłany: 2009-01-20, 16:10   

no własnie- założył ktoś ten wynalazek?
bo to co znalazłem na innych stronach brzmi zachęcająco...
a chciałbym dowiedzieć się jakie odczucia z tym cudem w trampku są

Batix
Gość
Wysłany: 2009-01-20, 21:16   

Witam mam Blosa w swoim Trabancie 1.1 według teorii to powinno spalanie spaść w porównaniu do zwykłego mieszalnika bo w całym zakresie podaję dobrą mieszankę. Ja u siebie walczyłem z dużym spalaniem gazu tj.10-14 litrów i dlatego kupiłem Blosa lecz po zamontowaniu i regulacji tak jak w w wyżej podanym linku auto nadal tyle samo spala. Zalety jakie ja wyczułem to to że powyżej 3000 obrotów silnika auto lepiej ciągnie niż na zwykłym mikserze a wady to utrudniony rozruch na gazie szczególne na zimnym silniku ponieważ Blosa mam podłączonego do czapy na gaźniku to aby zassało gaz i wytworzyło podciśnienie trzeba chwile "pochełtać rozrusznikiem".W najbliższym czasie pojadę na analizator ustawić tak jak książka pisze i dopiero wystawię w miarę rzetelną opinie Blosowi.
PpzDDRawiam Bartek

papieju
Gość
Wysłany: 2009-01-21, 08:04   

Wg teorii powinno się stroić na hamówie. Ja chyba skuszę się na BLOSA przy okazji montażu gaźnika Pietburga 2e, bo i tak musiałbym zmienić mikser. Do lata powinno śmigać

arek_353
Gość
Wysłany: 2009-01-21, 20:30   

w blosie masz ręczne podstawianie przepustnicy które stosuje się w przypadku gażnika - powinień ci lepiej odpalać bez zbędnego kręcenia
pamiętajcie , o własciwym jego ułozeniu min, 25 cm od gaźnika oraz w miare pionowo max 30st. przechylenia
jak jeszcze nie regulowałes na alnalizatorze - ustaw na fabryke - 2,5 obrotu
jeszcze dośc ważna sprawa odnośnie reduktora
który musi mieć minimum 40% zapasu mocy
w przypadku 1,3 zastosowałbym reduktor 100kw
zawrów elektromagnesowy przy reduktorze dodatkowo pomiędzy reduktorem a zaworem 50-60 cm przewodu miedzianego (najlepiej w spiralne nawiniętego- dla zmniejszenia wymiarów)
czepialscy napiszą zaraz swoją filozofie ksiązkową - ale poprostu zróbcie tak a będziecie zadowoleni :)

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-01-26, 00:04   

Arku, po co ta spiralka?

Z tego co wiem to blos pomaga zniwelować spadek mocy spowodowany założeniem zwężki w postaci miksera. Nie zmniejsza on zużycia gazu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi