Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie przewody wysokiego napięcia?
Autor Wiadomość
Artur_M
Gość
Wysłany: 2007-09-01, 19:48   

Witam.

Mam zamiar wymienić przewody wysokiego napięcia ponieważ w wilgotne dni mam problemy z odpaleniem samochodu. Obecnie posiadam przewody takie jak do poloneza kupione za 22 zł. Byłem dzisiaj w norauto, sprzedawca znalazł w katalogu przewody do Trabanta za niecałe 30 zł ale na zamówienie, szukał również w ofercie do VW Polo ale nic nie znalazł. Czy możecie polecić mi jakieś dobre przewody a nie to badziewie co mam teraz. Słyszałem opinie że dobre przewody zapłonowe to koszt 120 zł.

Pozdrawiam

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-09-01, 20:51   

Ja mam kable kager kupione w motirexie za 40 zl i nie narzekam. Kupilem je razem z kopulką i palcem aparatu zaplonowego i obecnie odpalenie samochodu to rzecz ktorą sie nie przejmuje, lapie za pierwszym razem bez marudzenia ;). Hmm 120 zl za przewody.. no mozna, tyle ze na nadwyzke budzetową niestety nie cierpie ;) Z tych za 40 zl jestem zadowolony, wiec po co przeplacac ;)
Pozdrawiam

bipi78
Gość
Wysłany: 2007-09-04, 20:25   

sentech 010 (SEN 010) dostępne w Focie i Dakolu w całej Polsce ja na nich jeździłem i były OK cena ok 35zł

Dzikus
Gość
Wysłany: 2007-09-05, 10:22   

to ja mam pytanie:
kupiłem świece czteroelektrodowe bosha i teraz myk jest taki że one mają krótszy izolator od innych i fajki są za długie, znaczy się te orginalne są za długie,
teraz mam pytanie czy ktoś już przerabiał ten problem i może mi powiedzieć jakie przewody zastosować?

Dzikus
Gość
Wysłany: 2007-09-07, 09:57   

dobra już się wyjaśniło z tymi przewodami i to jest tak:
do tego silnika pasują dwa rodzaje świec boscha 4 elektrodowych są to FR 78 oraz WR 78, ciepłota świecy, gwint i izolator są takie same ale różnica jest tego typu że FR78 są na klucz 16 a WR78 są na klucz 21 i przy kluczu 16 jest niższy ten korpus z sześciokątem dlatego przewody do tego silnika nie wchodzą bo mają za długie fajki,
samochód będzie chodził na obu tak samo ale do tych "16" niedobierzecie przewodów, koleś przeleciał wszystko co jest w katalogu i powiedział że nie ma takich co by pasowały do tego samochodu i do tych świec, skończyło się na wymianie świec po przejechaniu 700km ale co zrobić,

tak więc ku przestrodze innych pamiętajcie żeby w świece były na duży klucz bo do tych z małym nieznajdziecie przewodów :P

Sikor
Gość
Wysłany: 2007-09-07, 23:06   

Tylko Sentechy, Odkąd jeżże na nich zapomniałem o problemach z zapłonem. Kable można zamówić na ich stronie.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-09-09, 11:50   

a w czym niby te z poloneza są gorsze ???

Kable jak kable... Znajomy założył polonezowe do trocioka i pomykał ze dwa lata bez najmniejszych kłopotów.

Oprócz przebicia, może być problem z oberwanym połączeniem na "fajce ;)" lub przy aparacie zapłonowym.

Jeśli kabel jest nowy i łączy, to nie widzę różnicy między drogim a tym z poloneza...

prywaciarz kupuje 10 kilometrów kabla i klepie w domciu kabelki do jakiego auta komu trza... tak to mniej więcej wygląda ;-)

Dzikus
Gość
Wysłany: 2007-09-10, 01:11   

żeby niebyło różnicy to bym nie kupował tych droższych, ale te droższe są droższe bo są lepsze ;]
są lepiej wykonane i z lepszych materiałów a różnice widać jak się pare części wymieni na lepsze tu filtr, tam świece, tu kable, tam płyny itd. itp. etc. i finał jest taki że jak pozakładałem najlepsze dostępne części to chodzi ciuchutko, równo, mało pali, i ma znacznie lepszego kopa ;]

może się to komuś wydawać mało prawdopodobne ale kable które miałem to był totalny złom wymieniłem na boscha za 216 zeta komplet i finał jest taki że odrazu silnik zaczął równiej pracować, nabrał nieco mocy a taki, w zasadzie "feature" (w żargonie testerów ;]), to to że w połączeniu ze świecami WR78 nabrał znacznie ładniejszej barwy ;] wiele osób mi mówi że na wyższych obrotach brzmi nieco jak beemka z bardziej sportowym silnikiem ;]

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-09-11, 21:50   

nie mówię że te droższe są guzik warte, tylko że te tańsze, bez względu na to czy są od poloneza czy od trabanta, są takie same...
Droższe są lepsze, aczkolwiek, tanie wcale nie są złe...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi