|
Jak wstawic szybe??? |
| Autor |
Wiadomość |
Bartosz S.
Gość
|
Wysłany: 2007-08-30, 10:02
|
|
|
No wlasnie...
Denerwuje mnie to, ze przy kazdym deszczu mam bezpieczniki do wymiany, bo mi sie z uszczelki szyby leje.
Wymyslilem, ze wyjme szybe (przy okazji pozbede sie rdzy z ramy) i wkleje uszczelke i szybe na jakis klej. No i tu sie rodzi pytanie:
- Jak krok po kroku wsadzic szybe na swoje miejsce? |
|
|
|
 |
Dany
Gość
|
Wysłany: 2007-08-31, 22:08
|
|
|
Po pierwsze:
uszczelka musi być czysta (przede wszystkim w rowkach), brzegi szyby również.
Ja swoją szybę wsadzałem na smar. Tzn. całą ramę obsmarowujesz na około smarem ( w celu lepszego wsadzenia uszczelki jak również zabezpieczenia).
Po drugie:
zakładasz uszczelkę na szybę. Następnie musisz włożyć dokoła uszczelki sznurek w rowek bliżej wewnętrznej strony. Rowek ten również możesz potraktować smarem.
Po trzecie:
musisz mieć w tym momencie pomocnika. Jeden wchodzi do środka w celu ciągnięcia sznurka. Drugi przkłada szybę do ramy. Końce sznurka wchodzą do wnętrza. Następnie jedna osoba stojąca na zewnątrz dopycha szybę w miejscu ciągnięcia sznurka dokoła uszczelki.
Po czwarte:
Wytrzeć nadmiar smaru.
Mam nadzieję, że w jakiś (w miarę przejrzysty?) sposób przybliżyłem sposób zamontowania szyby na swoim miejscu. |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2007-09-01, 07:25
|
|
|
Uszczelkę sklej sobie cyjanopanem, aby nie mieć szparki potem na środku szyby tylko elegancką całośc.
smar?
Istnieja specjalne mazidła do wkładania szyb samochodowych, możesz kupić taki zajzajer w sieci zakładów firmy Jaan lub jeszcze lepszy Wurtha
sznurek OK, tylko nie smaruj smarem co najwyzej mydlem. Sznurek nie może być zbyt cienki ponieważ przetniesz uszczelkę. |
|
|
|
 |
601s
Gość
|
Wysłany: 2007-09-09, 08:47
|
|
|
Witam.
A może ktoś wie gdzie można w przystępnej cenie kupić nowe uszczelki szyb? Najlepiej na metry:) |
|
|
|
 |
|
|