|
Gejzer oleju z odpowietrzenia skrzyni... |
| Autor |
Wiadomość |
Bartosz S.
Gość
|
Wysłany: 2007-08-28, 07:47
|
|
|
Bry!
Skrzynia chodzila glosno i ciezko, sprawdzilem i sie okazalo, ze 1/2 szklanki oleju byla. Zalalem nowym olejem i pracuje lekko i cichutko.
Niestety cala skrzynia zawalona jest olejem ktory wydobywa sie przez odpowietrzenie.
Gdzie moze byc zonk??? |
|
|
|
 |
Michał C.
Gość
|
Wysłany: 2007-08-28, 13:09
|
|
|
| a moze zaduzo tego oleju ?? |
|
|
|
 |
Bartosz S.
Gość
|
Wysłany: 2007-08-28, 13:16
|
|
|
| Wlalem tyle ile kaza... 1.2 litra |
|
|
|
 |
Gaweł
Gość
|
Wysłany: 2007-08-28, 15:13
|
|
|
Panowie, gdzie jest wymiana oleju skrzyni biegów w 601 ? Ten temat mnie zastanowił i... nie wiem :)
??? |
|
|
|
 |
Sebastian (reafus)
Gość
|
Wysłany: 2007-08-28, 17:52
|
|
|
| w 601 wymieniasz olej w skrzynce tak samo jak w kazdym innym samochodzie. Na samym dole masz korek spustowy klucz 19 albo 21 nie pamietam. |
|
|
|
 |
Gaweł
Gość
|
Wysłany: 2007-08-28, 20:37
|
|
|
Dziękuje. Powiedz mi jeszcze jakie proporcję (1, 5 l. jak w 1.1 ) i jaki rodzaj-nazwa ?
Wielkie dzięki. |
|
|
|
 |
Sebastian (reafus)
Gość
|
Wysłany: 2007-08-28, 21:29
|
|
|
| z prawej strony (patrzac od przodu samochodu) masz srube 13mm niedaleko miejsca gdzie mocuje sie 'balwanka' do tlumika. Wlewasz olej dopoki nie zacznie stamtad wyplywac. Minimum to 1,25l max 1,5l |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2007-08-29, 20:10
|
|
|
...Wlalem tyle ile kaza... 1.2 litra...
A stary spuściłeś do końca? Spuść aż przestanie kapać, Wlej dokładnie 1.2 litra - nie ma prawa wywalać. |
|
|
|
 |
Bartosz S.
Gość
|
Wysłany: 2007-08-30, 07:50
|
|
|
A stary spuściłeś do końca?
Kapalo sobie przez jakies 3 godziny, wiec chyba wszystko sie wylalo. Zalalem dokladnie 1,2 litra, a mysle, ze polowe tego juz oddalem srodowisku - wnioskuje po plamach jakie zostawilem na parkingu pod domem i "we fabryce" |
|
|
|
 |
Sebastian (reafus)
Gość
|
Wysłany: 2007-08-30, 20:23
|
|
|
| ksiazkowo do korka kontrolnego jest 1,25l |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-08-30, 21:51
|
|
|
| a może leje przez "szczelne" simerigni,a nie przez odpowietrzanie.... ew coś z tym odpowietrzaniem jest nie tak... |
|
|
|
 |
Bartosz S.
Gość
|
Wysłany: 2007-08-31, 08:17
|
|
|
ksiazkowo do korka kontrolnego jest 1,25l
Po zalaniu 1,2 z okienka kontrolnego nic sie nie wylewalo, wiec nalalem tyle ile trzeba, albo troszke mniej.
a może leje przez "szczelne" simerigni,a nie przez odpowietrzanie
simeringi rzeczywiscie sie pocą, ale nie tak, by sie olej lal. Ewidentnie wywala odpowietrzeniem. Cala skrzynie od gory mam zawalona olejem i po skrzyni splywa sobie w dol. Jak dobrze pocieknie to sie czasem siwy dym spod maski unosi. O walorach zapachowych w kabinie nie wspominam. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-09-01, 10:31
|
|
|
| z tego co pamiętam to ten "upust" odpowietrzający jest na takiej niby sprężynce i jak wzrośnie ciśnienie to ma się podnieść i upuścić nadmiar powietrza. Może u Ciebie to jest spierdzielone i jest otwarte na stałe, dlatego leje... |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2007-09-01, 21:17
|
|
|
| to zawsze jest otwarte na stałe a wyglada tak śmiesznie żeby dzialało a woda sie do srodka nie lała |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-09-02, 17:00
|
|
|
hmm, no nie wiem, teraz nie mam już na czym tego obejrzeć ale skoro jest zawsze otwarte a u niego sie leje to pewnie skądś musi się ciśnienie robić, albo czegoś jednak tam brakuje i leje...
Jeśli da się tam założyć np jakiś wąż na to to go załóż i na końcu przylep coś w stylu puszki od odmy. Tam jest taka konstrukcja, że odpowietrzyc się odpowietrzy, a olej się nie wyleje bo są ścianki z otworami w przeciwnych miejscach. Jak rzygnie olejem, to zaraz olej spłynie do skrzyni...
Np odme od fiaciora kup. Ja taką odme dałem do wartka (metalowa jest) jak mi pękła na amen ta orginalna... 15 zł toto kosztowało |
|
|
|
 |
|
|