Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wstawic szybe???
Autor Wiadomość
Bartosz S.
Gość
Wysłany: 2007-08-30, 10:02   

No wlasnie...
Denerwuje mnie to, ze przy kazdym deszczu mam bezpieczniki do wymiany, bo mi sie z uszczelki szyby leje.
Wymyslilem, ze wyjme szybe (przy okazji pozbede sie rdzy z ramy) i wkleje uszczelke i szybe na jakis klej. No i tu sie rodzi pytanie:

- Jak krok po kroku wsadzic szybe na swoje miejsce?

Dany
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 22:08   

Po pierwsze:
uszczelka musi być czysta (przede wszystkim w rowkach), brzegi szyby również.
Ja swoją szybę wsadzałem na smar. Tzn. całą ramę obsmarowujesz na około smarem ( w celu lepszego wsadzenia uszczelki jak również zabezpieczenia).
Po drugie:
zakładasz uszczelkę na szybę. Następnie musisz włożyć dokoła uszczelki sznurek w rowek bliżej wewnętrznej strony. Rowek ten również możesz potraktować smarem.
Po trzecie:
musisz mieć w tym momencie pomocnika. Jeden wchodzi do środka w celu ciągnięcia sznurka. Drugi przkłada szybę do ramy. Końce sznurka wchodzą do wnętrza. Następnie jedna osoba stojąca na zewnątrz dopycha szybę w miejscu ciągnięcia sznurka dokoła uszczelki.
Po czwarte:
Wytrzeć nadmiar smaru.
Mam nadzieję, że w jakiś (w miarę przejrzysty?) sposób przybliżyłem sposób zamontowania szyby na swoim miejscu.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2007-09-01, 07:25   

Uszczelkę sklej sobie cyjanopanem, aby nie mieć szparki potem na środku szyby tylko elegancką całośc.

smar?

Istnieja specjalne mazidła do wkładania szyb samochodowych, możesz kupić taki zajzajer w sieci zakładów firmy Jaan lub jeszcze lepszy Wurtha

sznurek OK, tylko nie smaruj smarem co najwyzej mydlem. Sznurek nie może być zbyt cienki ponieważ przetniesz uszczelkę.

601s
Gość
Wysłany: 2007-09-09, 08:47   

Witam.
A może ktoś wie gdzie można w przystępnej cenie kupić nowe uszczelki szyb? Najlepiej na metry:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi