|
Ubezpieczenia coraz tańsze !! |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2006-01-08, 23:23
|
|
|
Umowę OC -tak jak każdą umowę -można wypowiedzieć jedynie przed terminem jej upływu. A że umowa OC wznawia się automatycznie to jeśli jest do 31 grudnia wypowiedzieć można ją do 30 grudnia.
Jedyne co może firma zrobić przy wpłacie po terminie to naliczyć odsetki ustawowe. Jeśli nie zapłacisz OC po jakimś czasie firma wysyła wezwanie, następnie sprawa przechodzi do windykacji.Oprócz tego jeśli wiadomość o niezapłaconym OC dotrze do funduszu gwarancyjnego (albo od policji w razie kontroli albo w wyniku przekazywania i korelacji danych z firm ubezpieczeniowych i wydziałów komunikacji -co się już zaczeło) zostanie nałożona wysoka kara.
Czy przyszły blankiety pocztą czy nie nie ma znaczenia. Firma nie ma obowiązku ich wysyłać. Ubezpieczenia w każdej firmie trzeba sobie samemu pilnować i nie otrzymanie blankietu nie jest podstawą rozwiązania umowy po terminie jej wznowienia.
Ale o tym już nie raz było... Uważam, że właściwie wszystko co było nt OC można powiedzieć było na tym forum napisane więc proszę po prostu szukać w starszych tematach. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-01-09, 16:55
|
|
|
No własnie. Ale ja potrzebuje informacji, ktorej sie nie moge doszukac. Moze i byla ale juz wpisywalem rozne mozliwosci w wyszukiwarce i niebardzo mnie odpowiedzi satysfakcjonowaly.
Piotrze czy moglbys wyjasnic jak jest z przechodzeniem OC przy kupnie samochodu, ktory takie ubezpieczenie posiada. Kupuje teraz traba, ktory ma Oc do czerwca tego roku, czyli jeszcze pol roku. Jesli przerejestruje auto to czy OC jest od razu przepisane na mnie, czyli nowego wlasciciela? Czy musze isc do ubezpieczalni to uczynic? Co ze znizakmi, jesli poprzedni wlasciciel mial maksymalne, a ja mam duzo zwyzek? Co jesli wlasciciel bedzie chcial od ubezpieczalni zwrot wplaty za OC? Jak to wszystko wyglada, bo znam tylko mity, a tak naprawde jeszcze nie mialem takiego przypadku.
Z gory dzieki za odpowiedz i choc moze juz Cie irytuja te wszystkie pytania dot OC, to licze ze mi pomozesz. A jesli ja po prostu nie umiem szukac na forum to niech ktos wstawi link do takiego tematu, ktory odpowiada na moje pytania. Bede wdzieczny
Pozdrawiam =] |
|
|
|
 |
bartek/jastrząb
Gość
|
Wysłany: 2006-01-09, 18:10
|
|
|
hmmm dziwne...mój stary ma zarejestrowane autko fiat x 1/9 no i nie ubezpiecza go juz od trzech lat bo auto stoi w garazu i czeka na remont. Jakos nikt go nie ściga.
Co do kar...to jak sie nie ma pieniedzy na ubezpieczenie to chyba lepiej sprzedac traba bo kary przekrocza wartość auta..to chyba głupie bo zamiast płacic kare mozna ubezpieczyc autoj jak sie nie ma na ubezpieczenie to tymbardziej na karę wiec nie wiem jak to działa ze..działa. Kretyństwo! |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2006-01-09, 19:37
|
|
|
Bartek (i inni) -dyskusja w tym wątku nie dotyczy sensu czy bezsensu zasad, ale samych zasad. A zasady są ściśle określone i do nich się trzeba stosować. To że teraz nikt się nie upomniał nie znaczy że za rok czy dwa się nei upomni. I wtedy będzie problem.
Odnośnie kupna auta - OC przechodzi wraz z samochodem na nowego właściciela. Jeśli nabywca chce zmienić firmę musi w ciągu 30 dni od daty kupna auta zgłosić się do firmy, w której zawarte jest umowa OC zbywcy i ją wypowiedzieć, a następnie zawrzeć nową umowę w innej firmie. Jeśli tego nie zrobi a zawrze w innej firmie ubezpieczenie będzie miał dwie czynne umowy jednocześnie. A stara firma prędzej czy później upomni się o skłądki.
Jeśli nabywca nie chce wypowiedzieć umowy do momentu przerejestrowania auta może jeździć na ubezpieczeniu zbywcy ale nie dłużej niż do końca okresu ubezpieczenia. Najpóźniej w chwili przerejestrowania trzeba zawrzeć aneks do umowy OC -składka zbywcy od dnia sprzedaży zostanie przeliczona na składkę nabywcy. Różnica będzie do dopłaty (jeśli zbywca płacił mniejszą składkę niż nabywca) lub do zwrotu. Umowa będzie zawarta do dnia, w którym kończy się umowa OC zbywcy (nie na 12 miesięcy) i przed jej upływem należy zgłosić się w firmie żeby umowę wznowic. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-01-09, 23:09
|
|
|
Diekuje wielce Piotrze Nareszcie wszystko jasne |