|
"Tapetowanie" Trabanta ;) |
| Autor |
Wiadomość |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2007-07-16, 16:13
|
|
|
Witam wszystkich
Zwracam się do Was z trochę nietypowym zapytaniem. Otóż jakiś czas temu oglądając zdjęcia z Zwickau rzucił mi się w oczy Trabi wnętrzem komory silnika wyklejonym starymi gazetami ;) I tak mi ostatnio przyszło do głowy by i w moim coś podobnego wykombinować, tyle że na zewnątrz :) I stąd moje pytanie - czy ktoś już próbował przyklejać papier na duroplast? Chodzi mi konkretnie o to czym to kleić by się papier nie przebarwiał, a farba na nim nie rozpuszczała. No i żeby to potem jakimś lakierem bezbarwnym pokryć, by nie spłynęło przy pierwszym deszczu ;)
Pytanie może trochę dziwaczne, ale proszę mnie nie zbywać, bo chciałbym to zrobić ładnie i estetycznie, by nie oszpecić mojego Trabiego :)
Z góry dziękuję za wszystkie pomocne wskazówki :) |
|
|
|
 |
shardac
Gość
|
Wysłany: 2007-07-16, 17:36
|
|
|
| klej do taper? |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2007-07-16, 17:44
|
|
|
może skan ladnie poukladanych fotek, druk na foli i okleic autko jak np. rajdówki?
np.: cos w tym stylu :) |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2007-07-16, 19:41
|
|
|
Fajne te liście :) ładny efekt :) tylko pewnie sporo kosztuje taki folio-druk. Hmm, gdybym chciał całe auto ubarwić to byłoby to;) ale na początek chciałem jeden element na próbę zrobić metodą powiedzmy chałupniczą :P
Shardac - klej do tapet odpada, przereaguje z lakierem i porobią się bąble...
Myślałem nad czymś takim - kleić na świeży lakier bezbarwny tak by się wchłonęło w papier a gdy ładnie wyschnie jeszcze raz bezbarwnym z pistoletu by uzyskać gładką powierzchnię zdatną do mycia i polerowania :) Ma to sens robić w ten sposób? :) |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2007-07-16, 20:57
|
|
|
| ja bym jednak sie upieral przy foli :) |
|
|
|
 |
mlodywally
Gość
|
Wysłany: 2007-07-16, 21:38
|
|
|
może skan ladnie poukladanych fotek, druk na foli i okleic autko jak np. rajdówki?
np.: cos w tym stylu :)
Czy ja cię czasami nie znam z forum autoklub.pl ?? |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2007-07-16, 21:56
|
|
|
znasz :) ten sam nick :)
czasem wrzucam swoje filmy www.rajdy.big4.pl ;) |
|
|
|
 |
Dobrzyn
Gość
|
Wysłany: 2007-07-17, 12:01
|
|
|
| hmm może wikol? Wchłonie w gazetę a lakieru nie ruszy. Problem tylko chyba z trzymaniem się traba... |
|
|
|
 |
aguska87
Gość
|
Wysłany: 2007-07-17, 13:29
|
|
|
| goofy spozniles sie z tym pomyslem. U nas w Łodzi Xiadz ma trabanta "oklejonego gazetami" i to juz od dluzszego czasu ;] |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2007-07-17, 15:35
|
|
|
aguska87 -ale cały myk jest tu że to nie będą gazety :P (ale też z papieru ;) ) A na co Xsiądz przyklejał te gazety?
Dobrzyn - No właśnie tu jest problem że się albo bąble na lakierze wierzchnim porobią, albo pięknie ładnie skorupka w całości odpadnie ;P |
|
|
|
 |
aguska87
Gość
|
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2007-07-17, 17:24
|
|
|
He he, kusicie mnie tą okleiną ;)Faktycznie fajny efekt :)
Czyżbym musiał zostać pionierem w artystycznym "tapetowaniu" Traba? ;)Z tym lakierem bezbarwnym nikt nie kombinował? ;) |
|
|
|
 |
szufla
Gość
|
Wysłany: 2007-07-17, 19:46
|
|
|
a może żywica z utwardzaczem (jak do wszelkich laminatów)? gazety byłyby pewnie takie pożółkłe jakbyś je żywicą pokrył, ale z pewnością by sie trzymały (może nawet stworzyły by fajny efekt). gorzej tylko z idealnie gładką powierzchnią, bo to wymagałoby dużego skupienia i równomiernego położenia tej żywicy.
Zycze powodzenia! |
|
|
|
 |
shardac
Gość
|
Wysłany: 2007-07-17, 21:52
|
|
|
lakierem tez trzaby grubej warstwy strasznie, zeby byla gladka powierczhnia - gazet na gladko nie ulozysz. na pewno lklej do tapet bedzie reagowac? nie testowalem - ale ejstes pewien?
chce, zeby bylo to mozliwe do wycofania czy raz na zawsze? :)
wikol trzmylaby sie lakieru, ale trudno go nalozyc, zeby nie splynal. na alakier na razie najlepiej, chociaz nie wiem czy nie zaschnie za szbyko i zdazysz w maire gladko ulozyc gazety |
|
|
|
 |
xiędzu
Gość
|
Wysłany: 2007-07-17, 22:48
|
|
|
Xiędzowe Trabanty
Jak pisano wcześniej oklejonego mam trabika i można powiedzieć, że zawsze miałem...
Pierwsza wersja z drewnem na boku to okleina samoprzylepna drewnopodobna do mebli - wytrzymała ponad 4 lata i nic się nie odklejało, a jedyną wadą było to, że ta folia pod wpływem temperatury nieco się skurczyła i na łączeniach wyszły ślady kleju...
Druga wersja - okleina samoprzylepna "szkocka" - ma już ponad dwa lata a uwagido niej jak do drewnopodobnej
Trzecia wersja - opakowanie zastępcze - folia drukowana cyfrowo taka jak reklamy na samochodach, autobusach z tym, że na klapie przedniej jast tzw. lana, a na pozostałych powierzchniach zwykła. Zwykła zachowuje się tak samo jak okleina samoprzylepna, tylko kurczy się mniej, lana leży idealnie, ale jest droższa.
Co do klejenia na trabika gazet - próbowalem kleić oryginalne Trybuny Ludu na plastik i najlepiej kleił klej montażowy w spreyu (łatwo się nakłada i dobrze trzyma) ale położenie gazety na klej powoduje jej zmoczenie a w efekcie przebija druk z tyłu i nawet po wyschnięciu pozostaje widoczny. Przyczyną tego jest technika druku gazet na drukarkach wirowych do których można włożyć cieńszy papier niż zwykły do drukarek (50g/m2 a w drukarkach 80g/m2) i dokąd się go nie zmoczy druk nie przebija. Natomiast pomalowanie powierzchni lakierem bezbarwnym w spreyu zabezpieczyło przed wilgocią (wystawiony plastik na słońce i deszcz nie zniszczył się od warunkoe atmosferycznych)ale niestety dodatkowo wydobyło druk z tyłu. To właśnie było powodem koncepcji z drukiem cyfrowym...
Mam nadzieję, że nieco wyjaśniłem...
W razie co pytaj... :) |
|
|
|
 |
|
|