Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] pompa hamulcowa
Autor Wiadomość
Michał Wyszyński
Gość
Wysłany: 2007-07-05, 21:36   

Witam ponownie
Właśnie padła mi pompa do trabanta(dwusekcyjna). Wymieniełem gumki na nowe jednak nic to nie dało pedał hamulca wpada do podłogi. Mam teraz dylemat czy kupić pompe nową (w motirex ok 170zł) czy regenerowaną ( w Dąbrowie Górniczej za 80zł). Różnica w cenie znaczna. Teraz pytanie czy jest sens kupować popme regenerowaną, na czym ta regeneracja niby polegała i czy nie nawali odrazu. Lecz jednak zdała by egzamin zostaje 90zł w kieszeni co by mnie bardzo ucieszyło. Prosze podpowiedzcie co mam robić
michał

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-07-05, 21:44   

Miałem ten sam dylemat w zeszłym roku. Padła też dwusekcyjna. Wymieniłem gumki i nic. Chciałem zaoszczędzić i kupiłem po regeneracji. Szkoda pieniędzy. Jeżeli była przeszlifowana to tak, ale jeżeli ma tylko wymieniane gumki to szkoda pieniędzy. W końcu kupiłm nową z Motirexu. Sprawuje się b. dobrze.

Michał Wyszyński
Gość
Wysłany: 2007-07-05, 22:45   

Ok dzieki za odpowiedź. Jutro wypytam sie gościa jak to było regenerowane. Jednak co nowe to nowe i chyba wyżyłuje sie na nową.

UFN
Gość
Wysłany: 2007-07-05, 23:41   

Tez miałem nie lada problem z pompa ham. w 1.1.

1. Czy na pewno dobrze założyłes gumki?
2. Ja wymieniłem gumki w dwusekcyjnej i edał wpadł mi do podłogi ale nie traciłem nadziei. Zacząłem odpowietrzać od najdalszego koła i robiłem pewnie z 15-20 razy (odkrecenia odpowietrznika/pedał po podłogi/zakrecenie odpowietrznika/podpompowanie) na jedno koła. Przy drugim kole pedał podniósł się już troche. Okazało się że najgorzej było z drugim członem pompy który hamuje przedni lewy hamulec. Jak odpowietrzyłem i tego na końcu ( też z 15 takich cykli ) to pedał był całkiem wysoko. Niestety od tej pory mało jeździłem po padł silnik jak będę wiedział jak sie sprawuje to dam znać.

Jak sie myle niech mnie kto poprawi. PozDDR

magik
Gość
Wysłany: 2007-07-06, 08:06   

najtaniej znależć używkę z demontażu. Te pompy raczej rzadko padają więc jest szansa że jak znajdziesz to będzie dobra

Michał Wyszyński
Gość
Wysłany: 2007-07-06, 08:21   

Gumki założyłem tak jak poprzednie wiec chyba dobrze. Jeszcze spróbuje odpowietrzyc z 2 razy i zobaczymy czy coś to da

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-07-06, 15:17   

Jak już postanowiłeś jeszcze popróbować to musisz być pewny co do dobrego założenia gumek na tłoku, ale ważne są też te zaworki ze sprężynkami. Pamiętaj również o odpowietrzeniu pomy nie tylko układu. Najpierw pompa, później układ a później znowu pompa. Może się uda , czego życzę.

magik
Gość
Wysłany: 2007-07-06, 16:32   

Marian pompa dwusekcyjna nie ma odpowietrzenia. tak jest tylko w przypadku jednosekcyjnej

Michał Wyszyński
Gość
Wysłany: 2007-07-07, 21:27   

Witam
Udało sie pompa działa:) Odpowietrzyłem go 3 razy w kółko, założyłem nowe bembny i teraz saje dęba a pedał nawet do połowy nie wchodzi. Zastało więc troche grosza w kieszeni. Dzieki za pomoc koledzy.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-07-07, 22:05   

Co do odpowietrzania pompy dwusekcyjnej: czytałem to w którejś z książek , w dziale nowe rozwiązania w Trabancie 601 - pompa. Była tam mowa o nowej pompie, dwusekcyjnej. Zalecano tam właśnie odpowietrzanie poprezez wykręcanie czujnika hamowania i depnięcie pedału hamulca. Na początku i po zakończeniu odpowietrzania całego układu. Tak też robiłem. Nie wiem , czy miało to sens, ale przed tym "opowietrzeniem" pedał był miękki, później było już OK.
Nazwano to odpowietrzaniem pompy (?!)

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-07-07, 23:03   

to ja sie podepne. Ma ktos doswiadczenie z pompa hamulcowa od cc/sc (oczywiscie bez serva) w T601? Duzo jest przerobek?

qubiak
Gość
Wysłany: 2007-07-09, 12:08   

pompa hamulcowa od cc/sc bez serva bardzo ładnie się spisuje w trabancie 601. co do przeróbek to trzeba nawiercić w pompie 2 otwory żeby weszły na trabantowe szpilki i tyle.

UFN
Gość
Wysłany: 2007-08-01, 23:13   

Mam małe pytanko macie jakis pomysł skąd by skombinować nowe bębny hamulcowe do trabi 1.1 (tył oczywiscie) bede wdzieczny jesli ktos podpowie. BO moje kiepskie juz sa i musze wymiane zrobic

pozDDR
Domino

Piotrek Repeta
Gość
Wysłany: 2007-08-04, 23:31   

Mam takie trywialne pytanie. Jak rozróżnić pompe jednosekcyjną od dwusekcyjnej "na oko"?

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-08-05, 13:08   

jednosekcyjna ma jeden kruciec u gory na wejscie zbiorniczka a dwusekcyjna ma dwa.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi