Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Klepanie resora
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-07-02, 23:42   

Witajcie,
Z ciekawości zapytam:
Ponoć, żeby wyklepać sobie resor, nie trzeba wcale kowala - wystarczy młotek i odpowiednia precyzja.
Czy ktoś by mnie oświecił jak cała taka operacja wygląda - rozebranie, wyklepanie, złożenie resora? Jak się zabrać do roboty? A może to nie opłacalne i jednak jechać do kowala? Tylko czy każdy kowal będzie wiedział co i jak? Jak go poinstruować, co by resorów nie zepsuł?
Jednakowoż, bardziej interesuje mnie info dotyczące klepania we własnym zakresie...
Dzienx

Kargul
Gość
Wysłany: 2007-07-03, 09:14   

Niedawno z kumplem klepałem resory do jego traba... to w rzeczywistości bardzo łatwe:) co do demontarzu resora to z tyłu odkręcasz od spodu 4 śruby i resor wyciągasz, tylko ostrożnie bo można sobie nim krzywde zrobić:)

Z przodu też są 4 śruby trzymające resor i jedna śruba jak i z tyłutak i z przodu po środku która skręca wszystkie pióra.

Teraz jak sklepać resor:
Najlepiej mieć imadło( my mieliśmy) i każde pióro oddzielnie klepać młotem przynajmniej 5kg:D
nie zaczynaj od środka, zaczynaj od brzegów, kładziesz pióro na imadło i walisz młotem mimo że praktycznie nie widać że pióro jest wygięte to walisz młotem... mocno... i tak stopniowo przesówasz pióro i walisz, nam klepanie resora jednego zajeło ok. 10min.

Jeśli masz jakieś pytania co do klepania resora to wal śmiało:)

PozDDRo

Kędzior2
Gość
Wysłany: 2007-07-03, 10:10   

tak można sklepać resor na płasko a wtedy gleba będzie naprawdę spora. A jak za mocno sklepiesz resor to trzeba go będzie jeszcze skrócić a to nie jest takie proste w przypadku przedniego.

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-07-03, 10:24   

... I trzeba dodac, ze klepanie resorow bez przerobki amorow nie ma sensu

Kargul
Gość
Wysłany: 2007-07-03, 21:34   

hhhmmm, a jak sie sklepie resor z przodu na płasko i do tego dać jeszcze sztabke pod resor?? to wtedy nie powinien się chyba zrobić pozytyw z przodu?? nie wiem czy dobrze gadam bo to nie sprawdzone, tylko tak główkuje:D

shardac
Gość
Wysłany: 2007-07-03, 23:35   

zrobi sie maakryczny, trza skracac. Nemo ma zredukowane piora z przodu, podkladki i etc, a pozytyw straszny.

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-07-03, 23:50   

tak gadacie jakbyscie tego wszyscy w teorii probowali. Otoz ja z prorokiem sklepalismy resor moj na plasko i zadnego skracania nie bylo. POzytyw nie zrobil sie wiekszy niz byl seryjnie. kola praktycznie stoja prosto u mnie i jedynie zbieznosc trzeba ustawic koniecznie bo opony beda do wyrzucenia.
odnosnie sameogo klepania to potrzebny jest dwuteownik najlepiej przytwierdzony na stale i mlotek 5 kg. kazde pioro poza powiedzmy trzema najkrotszymi nalezy uderzac kawalek po kawalku kladzac pioro na dwuteownik walac dokladnie w srodek teownika. tak uzyskujemu palskosc piorek. banalnie proste. ja u siebie dolozylem 1 pioro roznieiez sklepane na plasko i nie narzekam ze jest za miekko. resorek sie usmiechnal i tak juz zostal.

Gieru
Gość
Wysłany: 2007-07-04, 15:49   

A próbowaliście na gorąco ?

zielczi
Gość
Wysłany: 2007-07-05, 13:36   

na goraco,nu nu! straci swoja wlasnosci.
Tez klepalem sam bez pomocy kowala i tak jak ktos pisal,nie wlaic w srodek bo peknie tylko na koncach.
CO do pozytywu to sie nie wypowiem bo mam taki efekt jaki chcialem otoz 3 glowne piora skrocilem przcialem na srodku(kazde w innym miejsciu i pospawalem na seryjna dlugosc,wiem ze nie powinno sie spawac ale to taki eksperyment!

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-07-06, 21:33   

hhhmmm, a jak sie sklepie resor z przodu na płasko i do tego dać jeszcze sztabke pod resor?? to wtedy nie powinien się chyba zrobić pozytyw z przodu?? nie wiem czy dobrze gadam bo to nie sprawdzone, tylko tak główkuje:D widziales jaki mialem negatyw ze sztaba :p

Kargul
Gość
Wysłany: 2007-07-06, 21:40   

no właśnie, a ty nie klepałeś resora, wiec myśle ze jak sklepie się resor i da sztabke to będzie piękna gleba i koła będą jak być powinny:D i obędzie się bez skracania piór

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-07-07, 00:39   

ta i przy pierwszym wyboju stracisz pompe ham.

Kargul
Gość
Wysłany: 2007-07-07, 08:52   

heheh, no cza by w tedy bardzo utwardzić resor.. to jest wkońcu hardkorowe obniżanie:D

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-07-07, 09:29   

Ej luzik. Jak będzie czas to eksperymentalnie klepnę resorek z przodu i tyłu tak by autko siadło jeszcze 2-3cm i zamontuję go razem ze sztabką. Bo sztabka owszem obniżyła sporo, ale przy niskim profilu oponki i tak auto wydaje się stać za wysoko...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-07-11, 13:21   

A jeśli mowa o amortyzatorach przy tej operacji - słyszałem, żeby szukać amorów od Lady, bo krótsze, a pasują.
Czy ktoś może mi dokładnie podać numer tego amorka?
http://amortyzatory.intercars.com.pl/ - tutaj można wybrać dokładny model, sprawdzić cenę... Będzie ktoś tak miły, kto to już praktykował i da mi znać?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi