Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Polerowanie
Autor Wiadomość
peeter
Gość
Wysłany: 2006-01-15, 19:56   

Witam chciałem sie poradzic!!
a wiec musze wypolerowac rynienke dachową i zastanawiam sie czym i jak to najlepiej zrobic:) moze ktos juz ma jakis wyprobowany sposób jakies srodki wyprubowane i mogły sie ze mną tym podzielic:)Pozdrawiam

Michał Zioło <MaX&
Gość
Wysłany: 2006-01-15, 20:07   

witam
ja osobiscie polecam paste polerską "AUTO MAX"
cena około 3.50
wystarczy odrobine nałozyć i wcierać zwykłą szmatką aż do uzyskania efektu

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-15, 20:12   

szmatka do czyszczenia rur miedzianych. Bardzo ładnie sie poleruje nawet na sucho

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-01-15, 20:22   

heh, mi kiedys koleś w sklepie polecił srodek do felg aluminiowych:) Ale nie skożystałem z jego propozycji.

eutyfronik
Gość
Wysłany: 2006-01-15, 20:44   

Mam ten sam problem - rynienka + grill + listwy boczne.
Zastanawia mnie jedno jeszcze: po spolerowaniu aluminium nie ześniedzieje jeszcze bardziej niż poprzednio? Ktoś z pewnością polerował już, to będziemy dźwięczni za odpowiedź.

pozDDRo

Majster601
Gość
Wysłany: 2006-01-15, 21:14   

a wiec:

na poczatek wyrównujesz papierem sciernym 180 czy cos w okolicach tego, a pozniej juz kolejno coraz drobniejszym papierem. ja uzywalem papierow wodnych od 180 do 2000(oczywiscie nie wszystkich:)) z tym ze niekoniecznie musisz to robic na mokro, ja robilem na sucho i tez jest ok. a po tym to juz tarcza filcowa na wiertarke i najtansza pasta jaka znajdziesz (tempo albo automax)

roboty jest troche ale efekt jest rewelacyjny.
u siebie wypolerowalem tak wywietrzniki na dzwiach klamki, i korek od baku. w ferie cala reszte aluminiowych gratow wypoleruje:)

co jakis czas mozesz polerowany element przetrzec rozpuszczalnikiem. zmyjesz caly brud i zobaczysz co jeszcze wymaga dopolerowania.
im dokladniej to zrobisz tym efekt bedzie lepszy wiec nie ma sie co spieszyć:) jakies piwko radyjko i pozytecznbie dzien zleci:)

do tego chybaniestety bedzie trzeba odkrecic te rynienki ale to chyba nie problem
efekt porownywalny jesli nie lepszy od chromu!!
niestety nie mam aparatu zeby pokazac efekty:/

ali
Gość
Wysłany: 2006-01-15, 23:02   

ja to robiłem tym co zostało mi z polerowania gaźnika czyli papierem ściernym 1000, potem 2000 i na koniec najtańszą pastą polerską bodajże 3:50 kosztowała za tubke a z efektu to całkiem zadowolony jestem, robiłem to 2 mies temu i nic sie złego z tym nie dzieje. Dodam że profilaktycznie przeleciałem to woskiem samochodowym

Eagle
Gość
Wysłany: 2006-01-16, 20:51   

ja jak w moim starym trabie czyscilem rynienki to je wymontowalem,kupilem srodek do czyszczenia i odkamieniania zlewow, kupilem takie ostre sciereczki i w wannie szorowalem je tym srodkiem,troche czasu mi na tym zeszło ale sie oplacalo,zero rysek,lsniace nowoscia listwy.Potem je natarłem plastmalem i założyłem.

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2006-01-20, 18:49   

Ja wypolerowane klamki (auto-maxem) polakierowałem bezbarwnym lakierem, trzyma się.

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-06-11, 20:58   

Mam pytanie czy ktos kiedys probowal polerki skrzyni biegow? Ma to sens (tzn da sie?) czy sobie odpuscic?

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-06-11, 23:33   

Ma to sens ale na chwilę... Zaraz będzie brudna... No chyba że trzymasz auto pod kloszem w muzeum?

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2007-06-12, 01:14   

Pierwszy post :) Ja nabyłem w slepie z art. sciernymi paste do polerowania mechanicznego. Wygląda to jak grubaśna kredka woskowa. Wziełem filc gruby na 1 cm zalozyłem na tarcze do wiertarki, troche potarłem pasta rynienke, troche na filc, 2 bieg (jakies 3500 rpm) i w godzine bez szlifowania wszyskie listwy byly wypolerowane na idealne lustro. Polecam. Potem raz na 2 tyg auto max profilaktycznie.

darqs
Gość
Wysłany: 2007-06-12, 19:24   

zrobiłem podobnie jak kolega Maciej... na razie tylko korek od baku ale efekt jest rewelacyjny, można tak całą rynienkę przejechać... i błyszczeć na mieście :)

darqs
Gość
Wysłany: 2007-06-12, 19:31   

próbowałem tak też klosze tylnych lamp bo matowe strasznie były, jest ładniej ale lepszy efekt da wymiana ich na nówki.
pozDDR

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi