Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Gaźnik - jakie uszczelki?
Autor Wiadomość
Misio601
Gość
Wysłany: 2007-06-08, 12:41   

Witam. Zakupiłem komplet uszczelek do silnika z Motirexu, ale brak wśród nich uszczelki między gaźnikiem a kolektorem. W związku z tym mam pytanie - jakie należy dać uszczelki? Czy skóra i/lub silikon wchodzą w grę? Dodam, że po rozebraniu były tam ślady silikonu i uszczelki papierowe, jedna jeszcze zachowała się w dobrym stanie. Dziękuję za pomoc.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-06-08, 13:43   

Chodzi taka anegdota:
ustny egzamin z konserwacji zabytków na architekturze (Politechnika Krakowska) - profesor pyta: jakie materiały stosujemy przy restaurowaniu czy konserwacji budynków?
Student walnął wykład na temat materiałów budowlanych, najnowszych technologii, piaskowce, marmury, tynki szlachetne, miedź itd itd... Po 15 minutach przerywa wywód studentowi i ponawia pytanie: Jakie materiały stosujemy przy restaurowaniu czy konserwacji budynków? Student zgłupiał. Tyle się nagadał naopowiadał a tu lipa... Profesor odesłał go na następny termin. Student nieśmiało zapytał wychodząc z sali jaka jest zatem poprawna odpowiedź. Profesor odrzekł: NAJLEPSZYCH...
Ale się rozpisałem :)
Ale myślę, że tu pasuje jak ulał ta anegdota - nie stosuj półśrodków.
Wg katalogu Trabiego w kolejności od kolektora powinny być:
- kołnierzowa uszczelka gaźnika
- wkładka izolacyjna
- kołnierzowa uszczelka gaźnika
- podkładka (2 sztuki)
- nakrętka sześciokątna (2 sztuki)
Zatem potrzebujesz niejako 3 "uszczelki" - z tymże nie pamiętam z czego one są zrobione...

Misio601
Gość
Wysłany: 2007-06-08, 14:14   

No właśnie. Ale jedynym celem jest szczelność (a skóra jest przecież dobrym materiałem na uszczelkę), niekoniecznie musząca iść w parze z wysoką ceną.

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-08, 21:44   

oryginalnie pomiędzy gażnikiem a karterem (nie kolektorem) jest podkładka dystansowa (ok 3 mm grubości ) z ebonitu oraz dwie podkładki papierowe. Te papierowe wystarczy zastrąpić silikonem termicznym i gitara. Warto przed montażem sprawdzić stan kołnierza gaźnika czy aby prosty.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-06-09, 10:12   

wytnij 2 uszczelki z takiego papieru np z pudełka po butach itp. i zasmaruj je sylikonem to wtedy bendziesz mniał pewne

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-09, 12:03   

wystarczy dystans i silikon. To on właśnie zastępuje papierowe

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-06-09, 14:24   

papierowe sa lepsze ;P sylikonu zle nalozy i mu falbanka wpadnie do srodka silnika;p

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-10, 07:42   

tylko że jak jest krzywa podstawa gaźnika ,co się często zdarza to papierowe można o kant d... potłuc. silikon jest niezastąpiony.

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-06-11, 00:15   

tylko że jak jest krzywa podstawa gaźnika ,co się często zdarza to papierowe można o kant d... potłuc. silikon jest niezastąpiony.To sie wtedy szlifuje kolnierz gaznika =S

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-11, 07:29   

.... i skleja na silikon.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-06-11, 17:20   

sylikon to g.... jak kiedys dzialalo bezniego to teraz jak go niebendzie to juz dupa??? wszyscy ida na latwizne i daja gdzie popadnie sylikon... bezprzesady... co to za dórne nawyki??

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-12, 07:14   

naprawisz kilkanaście trabantów to się przekonasz.

Misio601
Gość
Wysłany: 2007-06-12, 16:27   

Falbanka mi nie wpadnie do środka silnika. Silikon chciałem dać CIENIUTKĄ warstwą jako środek klejący (zamiast na przykład hermeticu).

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-06-12, 17:42   

noto jak tak naprawiasz ze rozpolawiasz sordek mlotkiem i przecinakiem i niszyczysz w ten sposob kartery silnika a potem cieknie z nich jak ze starej szmaty to sie niedziwie ze zapychasz wszystko sylikonem...

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-12, 17:52   

nie ma to jak bujna wyobraźnia :-]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi