Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] "Gubią się" biegi - nie ma ciągu na jedynce
Autor Wiadomość
elcia
Gość
Wysłany: 2007-05-20, 21:55   

Witam!

Od pewnego czasu ciężko wchodziła mi jedynka. Podciągnęłam sprzęgło na lince regulacyjnej i było całkiem ok. Potem jedynka zaczęła znów chodzić coraz ciężej i często musiałam najpierw wrzucić dwójkę,a dopiero potem jedynkę. Potem podobnie było ze wstecznym, że nie chciał wejść. Dziś ruszyłam Trabika po przerwie w czasie, której naprawiałam hamulce. Nic nie było grzebane przy skrzyni, czy sprzęgle, a tu szok... Jedynka wchodzi podobnie ciężko jak wchodziła, ale ... na jedynce w ogóle nie ciągnie. Puszczam sprzęgło, a Trabi w ogóle nie przyspiesza - objawy podobne jakby był przytkany - dusi się, krztusi, gaśnie. Na dwójce rozpędza się do 50 km/h; trójka nic nie daje; dopiero wrzucenie czwórki to dalsze rozpędzanie się. Wsteczny gubi notorycznie. Na 20 prób raz udało się go wrzucić, a tak to na miejscu czwórki "pojawił się" bieg do przodu. Dodatkowo w skrzyni przy zmianie biegów coś dziwnie chrzęści :-( Czy myślicie, że to może być kwestia sprzęgła (mechanik wspominał, że będzie docisk sprzęgła do wymiany, czy raczej posypała się skrzynia (np. synchronizatory)? Rozumiem, że jeśli skrzynia to w grę wchodzi tylko poszukanie używanej, bo w naprawę można fortunę utopić? Jutro będę dzwoniła, żeby się umówić na przegląd do mechaników, ale chciałam najpierw zasięgnąć porady.

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 13:10   

sprzeglo to to raczej chyba nie moze byc, skoro w miejscu biegu wrzucanego do tylu pojawia sie ten co do przodu idzie.. .hmm dziwne ... a moze sie cos rozregulowalo/odkrecilo np przy drazku tam na dole... i sie przesowa jak chce... no i wtedy losowo cokolwiek bedzie wchodzic... a moze geometria samochodu zaczyna sie niebezpiecznie zmieniac ... :/ :( w sumie to niewiele sie znam poki co na takich rzeczach....

arek_353
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 17:05   

o przestawianie biegów nie pomoge ale na samoczynny popuszcznie linki i nie wchodzenie biegów moze podziałac łamiąca się łapa sprzęgła , sprawdz czy sie sama nie wygina :),
notoryczna usterka 1,1

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi