AlaN - WLKP
Gość
|
Wysłany: 2007-05-20, 09:25
|
|
|
Witam.
Chciałem Wam pokazać, jak w prosty sposób udoskonalić standardowy przerywacz czasu wycieraczek, na taki gdzie można samemu wpływać na czas włączania. Co uzyskujemy? Płynną regulację w zakresie 1...9 sekund!
Materiał potrzebny:
- rezystor 10kOhm (kod paskowy: brązowy, czarny, pomarańczowy, złoty (lub srebrny))
- potencjometr z ośką liniowy 100kOhm
- jakaś gałeczka plastikowa na ośkę potencjometru
- kawałek przewodu
Wyciągamy przerywacz spod obudowy kierownicy (jest za włącznikiem wycieraczek {dla tych którzy by nie wiedzieli gdzie go szukać}) i wyjmujemy z obudowy (zatrzaski!).
Na płytce w "dolnym rogu" (patrzcie na zdjęcia niżej) wylutowujemy rezystor i w jeden otworek wlutowujemy nasz rezystorek 10kOhm. Do drugiego końca rezystora kabelek. Drugi kawałek kabelka przylutować do drugiego otworka po wylutowanym elemencie. Drugie oba końce kabelków przylutować do końcówek potencjometru - jeden do środkowego styku, drugi do bocznego. Potencjometr zamocować gdzie Wam pasuje.
Ja zaślepkę zamocowałem w obudowie kierownicy, za dźwignią wycieraczek; przynajmniej jest pod ręką :)
tak przerobionego przerywacza używam z powodzeniem od ponad roku i wiele razy się przydała mozliwość regulacji. Polecam, bo pracy naprawdę mało, a raodości naprawdę duuuużo! .
Do roboty Panowie |
|