Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
brak hamulców (i płynu)
Autor Wiadomość
Butcher
Gość
Wysłany: 2007-05-20, 09:57   

Witam,
wiem, że na ten temat było mnóstwo pytań, ale nie znalazłem tego, co potrzebuję.

Otóż po dłuższym postoju odpaliłem maszynę, żeby przetestować i jak się okazało prawie nie hamowała. Zbiorniczek z płynem okazał się pusty. Dolałem płynu ze 150ml, poleciało parę bąbelków i zbiorniczek się napełnił.

Chciałem odpowietrzyć układ - próbowałem odkręcić odpowietrznik, ale śrubka praktycznie sama odpadła.

Po naciskaniu hamulca (ze 100 razy) przez tę dziurkę co powstała w miejscu urwania śrubki chyba powinien polecieć płyn. Jednak nie poleciał (zbiorniczek pełny).

W ostateczności wynajmę lawetę i pojadę do mechanika, ale zeżre mnie to :/ Dlatego pytam specjalistów, co mogę z tym fantem zrobic?

Dzięki z góry

Dzikus
Gość
Wysłany: 2007-05-20, 21:30   

jeśli dobrze zrozumiałem to urwałeś sześciokąt z odpowietrznika, a sam gwint ze stożkiem został, dlatego nic nie idzie, jeśli tak to wymień cylinderek innej możliwości raczej nie widzę tym bardziej że cylinderek to raptem jakieś 25 zeta,
jeśli jednak rzeczywiście go odkręciłeś to gdzieś mogą być zatkane lub zagnecione przewody hamulcowe,

co do płynu, jeśli przy hamlucach nie widać żadnego wycieku wciścij hamulec tak do połowy może troche więcej aż poczujesz większy opór i przytrzymaj przez chwilę, jeśli poczujesz że pedał "mięknie" i powoli zaczyna wpadać nieszczelna jest pompa hamulcowa i to tam najprawdopodobniej jest wyciek, pompa jest droga ale zestaw "reanimacyjny" czyli komplet uszczelek to koszt około 20 zeta i troche roboty żeby ją wyjąć wyczyścić wymienić gumki,

Butcher
Gość
Wysłany: 2007-05-20, 22:22   

Dzięki za odp.

nic sie nie odkręciło - od razu się urwało, więc raczej ta pierwsza opcja...

Problem w tym, że hamulec bez oporu wchodzi do samego końca.

Gdzie można kupić cylinkderek za 25zł? Motirex - 40, Allegro podobnie...

Dzikus
Gość
Wysłany: 2007-05-20, 22:46   

jeśli hamulec wchodzi do dechy i to leciutko to ewidentnie mamy problem z pompą, najpierw spróbuj odpowietrzyć jak to nic nie da, trza ją rozebrać i zobaczyć czy da się zregenerować (czyt. wyczyścić wymienić gumki i czy to ma sens) jak nie to tylko wymiana pompy,

cylinderki do mojej polówki w Wawie na nowolipkach kupowałem po jakieś 25-26 zeta (tyle że jakiś rok temu czy coś w tym guście)

Butcher
Gość
Wysłany: 2007-05-21, 07:40   

tzn odpowietrzyc pompe, czy caly uklad?

magik
Gość
Wysłany: 2007-05-21, 08:29   

jeśli masz jednosekcyjną. to najpierw pompę póżniej tylnie lewe, prawe, przednie prawe i na końcu przednie lewe. Sprawdź też czy masz membranę pod korkiem wlewu płynu ham. Zbiorniczek musi być szczelny bo w innym przypadku pedał też spada

Butcher
Gość
Wysłany: 2007-05-21, 15:05   

a po czym można poznać czy jest jedno- czy dwusekwencyjna?

Jeśli wziąć pod uwagę pesymistyczną opcję, że wszystkie odpowietrzniki sie ukruszą, to ile bede musial kupic cylinderkow?
2 cylinderki hamulcowe przednie i 2 cylinderki hamulcowe tylnie ?

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-05-21, 15:40   

No niestety. Z przodu są po dwa cylindeki do każdego koła a z tyłu po jednym. Czyli razem sześć sztuk. Ale nawet jeżeli urwałeś wszystkie spróbuj je wyjąć z autka. Zalać urwane resztki odpowietrzaczy naftą ( kilkakrotnie) i spróbuj je wykręcić. Lub rozwiercić, tak aby nie naruszyć gwintu w cylinderku i resztki ( to co zostanie po rozwierceniu) wydłubać. Jeżeli sam sobie nie poradzisz daj to do kogoś kto to robił. Są tacy magicy. Co do pompy też wersja pesymistyczna. Ja miałem też problemy z pompą. Próbowałem wszystkiego aby nie kupować nowej drogiej (wymieniałem yeż reperaturkę, nowe gumki na tłoku). Nie pomogło. Szkoda roboty i pieniędzy. Czy dwu czy jedno obdwodowa poznaszpo tym, ile ma odpływów płynu ze zbiorniczka. Jeden odpływ=jednoobwodowa, dwa odpływy=dwuobwodowa.
Dwuobwodowa kosztuje 220 zł. Można też po małych przeróbkach zastosować pompę od CC lub Malucha. Ale ja tego nie robiłem.
Pozdrawiam

Dzikus
Gość
Wysłany: 2007-05-21, 23:48   

z rozwiercaniem można spróbować tylko trza się jeszcze zaopatrzyć w odpowiedni gwintownik, bo szanse są tak 1/1000 że się rozwierci i wydłubie tak że nie trzeba będzie poprawić gwintu (raz mi się udało :P)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi