Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zatarłem trabiego
Autor Wiadomość
Sake
Gość
Wysłany: 2007-05-14, 18:22   

jak przeprowadzić remont od czego powinienem zacząć aby niczego nie spieprzyć. Wymiana wału cylindrów i tłoków skąd najlepiej wziążć cęści myślałem o motirex-ie ale niewiem czy mają dobre części może ktoś ma jakiś lepszy kontakt oferujący części po regeneracji.

Sake
Gość
Wysłany: 2007-05-14, 18:24   

w woli ścisłości 601 z 1973r

darqs
Gość
Wysłany: 2007-05-14, 19:37   

z regenerowanymi wałami to lepiej uważaj, najlepiej skołuj sobie używany silnik z innego trabiego, wyjdzie najtaniej a też pojeździsz... oczywiście nie liczę ewentualnej robocizny :)

Misio601
Gość
Wysłany: 2007-05-15, 19:58   

Dlaczego lepiej uważać? Wał rozłożony i złożony przy użyciu profesjonalnej prasy, najwyższej jakości nowe łożyska i co najważniejsze, idealne wyważenie wału po złożeniu i można cieszyć się prawie jak nowym.

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-05-15, 21:17   

darqs - nieprawda. Owszem, czasem sie trafi dobry silnik, ale kupno uzywanego motoru do 601 to loteria. Nigdy nie wiadomo ile stal, co ma w srodku, etc. No chyba, ze masz pewnosc ze jest ok, to wtedy tak. Normalnie lepiej jest remontowac stary silnik i juz wiesz co masz- nie rozsypie sie na odludziu (jak dobrze wyremontujesz)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-05-15, 23:08   

a tak w ogole to nie da sie zatrzec trabiego - ewentualnie silnik.
i skad wiesz, ze sie zatarl?

aparatos
Gość
Wysłany: 2007-05-15, 23:45   

Jak sie zatarl , to czy trzeba "robic" wal ? ja kiedys za starych czasow , ze starszym robilem silniki Dziadkowi w trabie i zawsze tylko szlif , tloki , pierscionki i ganial dalej na starym wale .Tak samo w syrenie tez sie robi czasem 4-ty nadwymiar na pierwszym wale ;)

aparatos
Gość
Wysłany: 2007-05-15, 23:49   

AHA :)"idealne wywazenie walu" ;) nowy, orginalny wal wymagalby idealnego wywazenia :D , seryjne waly , jak sie robi silnik np. do sportu , to sie dokladnie wywaza, a idealnie , to sie nie da .

darqs
Gość
Wysłany: 2007-05-16, 06:14   

chętnie się dowiem gdzie się tak profesjonalnie zajmują regeneracją wałów bo sam bym potrzebował, ale z tego co zasłyszałem to fachowo już tego nigdzie nie robią... chyba że jednak, to wtedu poproszę namiary... i opinie przede wszystkim :)

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2007-05-16, 07:24   

Ja poznałem niedawno jednego pana z Wrocławia, który się chwalił, że robi profesjonalne regeneracje wałów do 2T, i ma jeden nowiutki DDR nowego typu na sprzedaż za 450-500. Regeneracja 2T z dwoma cylindrami to koszt ok 1000 pln. Ale osobiści nie wiem jak on to robi. Tylko z nim rozmawiałem.
Jak byś był zainteresowany to podam namiary na priv.
Pozddro-K

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-05-16, 07:56   

1000zł ?? kto cie tak okłamał ?? w Legnicy jest pewien pan który regeneruje wały motocyklowe, samochodowe itp. ma ponad 60lat i robi to bardzo dobże... Regenerował mi wał do Jawy 350 tez ma 2 cylindry i calutki wał mnie kosztował: korbowody z łozyskami i sworzniami 200zł i robota 50zł... i zrobił naprawde bardzo dobże... a w trabancie przeciez tez masz 2 garki... wienc niewiem czemu ktos ci powiedział 1000

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2007-05-16, 13:53   

Ja napisałem ile ten pan sobie życzy za regeneracje. Nikt nikomu nie karze naprawiać wału u niego. Ja osobiście wolałbym kupić ten nowy wał za 500 pln, bo jakoś nie mam zaufania do regeneracji.

darqs
Gość
Wysłany: 2007-05-16, 16:20   

1000 zł to faktycznie troszkę sporo, w każdym razie póki są jeszcze nowe wały to niema co... chyba że on tak je regeneruje że są dwa razy wytrzymalsze :)
swoją drogą ciekawe ile by kosztował wał z tytanu... :D

darqs
Gość
Wysłany: 2007-05-16, 16:33   

a co do używanego silnika to oczywiście najlepiej taki który co dopiero jeździł, i najlepiej od trabanciaża z wyrobioną opinią. Ja miesiąc temu pierwszy raz wymieniałem silnik który dostałem z takiego właśnie źródła i póki co jestem zadowolony, szkoda tylko że mechanik tak dokręcił poduszkę że śruba się odkręciła po 200 km i nieźle się wystraszyłem zanim doszedłem dlaczego mi samochód tak tańczy :D

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-05-20, 09:04   

jeden powie że 1000 zł, drugi stwierdzi że to złodziejstwo, zrobi za 200 zł a potem trzeci powie że regeneracja jest guzik warta bo sie rozsypie za 1000 km...

a na marginesie - dawać tyś zł za regenerację starego złomu to lepiej kupić dwa orginały...

a gdybyście sobie kupili 4 takt to byście wału na oczy nigdy nie widzieli...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi