Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak zrobić 9 volt z zapalniczki ?
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2007-04-09, 21:11   

potrzebuję przerobić trochę prądu spod zapalniczki z 12 na 9 V. Czy ktoś z Was orientuje się czy produkuje się tego typu przejściówki?. No chyba że jest jakiś prosty domowy sposób.

mitek
Gość
Wysłany: 2007-04-09, 22:51   

są sposoby bardzo proste i ciut bardziej złożone najprostszy i naj mniej korzystny to spadek napięcia na rezystorze, bardziej kombinowany to diody półprzewodnikowe w szeregu jedna za druga i tym sposobem uzyskasz spadek napięcia ( obydwa sposoby raczej do dupy bo musisz użyć elementów dużej mocy które będą się nieźle grzały) dobrym sposobem jest zrobienie prostego regulatora napięcia na LM 317 koszt jakieś 5 zł tylko nie pamiętam jaki prąd to pociągnie poszukam i ci skrobnę schemat na maila. Najważniejsze pytanie jest takie do czego ma to służyć wtedy można dobrać najlepsze rozwiązanie, poza tym musisz znać wartość prądu który będzie wykorzystywany, powiedz po prostu co ty chcesz zasilać z tych 9V i ile mA lub A ci jest potrzebne

magik
Gość
Wysłany: 2007-04-10, 08:19   

chodzi mi o podłączenie małego telewizorka LCD Casio. ALe nie znam niestety parametrów. Wydaje mi się że powinno to być tak jak w zwykłym uniwersalnym zasilaczu

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-04-10, 11:24   

a moze by cos takiego??
---klik---
Nie drogie raczej, i jesli wiekszego prada nie cza, to chyba nie ma sensu zbytnio kombinowac....

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-04-10, 11:36   

Mam taki telewizorek, pobiera on dość spory prąd (ok 600 mA), przez to wiele standardowych zasilaczy nie ma siły go zasilić. Odczytaj na naklejce z tyłu dane dotyczące napięcia (ile V ile mA) i poszukaj najlepiej zasilacza uniwersalnego który ma odpowiednią obciążalność.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-04-10, 11:37   

Zapomniałem dopisać, że mój telewizorek jest na 6V (cztery paluszki).

JAKUB FLAKIEWICZ
Gość
Wysłany: 2007-04-10, 12:03   

Moja propozycja była by nastepujaca: potrzebny by ci był radiaro i dwa stabilizatory 6V oraz 9V . Jest to dośc dobre rozwiazanie (tak mi sie wydaje) Wyczytałem tutaj że pobór byłby ok 600mA więc musiał bys sprawdzić czy sie za mocno nie grzeje jak by sie grzało to wiekszy radiatorek lub chłodzenie mozna zastosować wiatrak z zasilacza od kompa jest akurat zasilany z 12 V

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-04-10, 17:04   

no ale przeciez ten zailacz na allegro ma niby 1200mA wiec raczej powinien dawac rade...

magik
Gość
Wysłany: 2007-04-10, 18:05   

Problem w tym że w sprawach elektronicznych jestem laikiem. Jeśli maiłbym to sam składać to potrzebuję łopatologicznej wiedzy. Dostęp do podzespołów mam ale trzebaby mi to po chłopsku opisać :-D . Jedyne co potrafię to lutować :-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi