Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie świece najlepsze do 2T ?
Autor Wiadomość
rafcio1
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 03:09   

Jak w tytule, mam teraz dwie różne - iskre i jakąś inną i chcę wymienić na lepsze, ta iskra coś mi podpada.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 07:11   

NGK

darqs
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 09:12   

NGK B6HS - kupić, zamontować i wyrzucić klucz do świec. Zdecydowanie najlepsze, zanim je skombinowałem każde inne mi zalewało, te są nie do zarąbania. Jakieś 8 zł za sztukę i świat staje się piękniejszy :)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 10:08   

racja racja porządny wyrób i chyba tyle w tym temacie

magik
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 10:15   

ja osobiście uważam że najlepsze świece są ze starej PRL owskiej produkcji. Tu oczywiście na pierwszym miejscy czarne oksydowane iskry z wartością cieplną 80, a na zimę 100 lub 95. Te współczene srebrne stanowczo odradzam. Można też znaleźć na allegro w częściach do motocylki oryginalne ddr-owskie izolatory. Bardzo dobre są również czeskie PAL. Jeżdziłem też swojego czasu na czteroelektrodowych bosch. Są rewelacujne ale nie pamiętam oznaczenia

Kozak
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 10:49   

Tu się zgadzam z magikiem całkowicie. Najbliższe prawdy są ISKRA F75. Natomiast nie ma sensu cudować z n-elektrodowymi świecami. Silnik jest prosty to świeca też musi być prosta. Przy prawidłowo ustawionym zapłonie i gaźniku nie ma znaczenia co jest za świeca. Ważna jest wartość cieplna.

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 12:07   

Jeśli chodzi o Iskrę to się nie zgodzę. Mój trabi ich nie toleruje. Max wytrzymywały 200 km. Teraz mam Boscha 4 elektrodowe i jest super, nawet nagar sie nie robi (12kkm). Nigdy nawet się nie zalały.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 14:22   

Isolator M14-225.
Probowalem kiedys championa - wywalilem, je po drodze do rybnika - ISOLATOR lub ISKRA F80.

tyle w tym temacie

Dawid
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 14:29   

Należy jeszcze wspomnieć o magicznym wpływie marki NGK na silnik! te świece nie tylko wpływają na trwałość silnika ale również mają wpływ na słońce latem i na śnieg w zimie....

Rozumiem ze to popularna marka ale świeca to świeca i jeśli ma właściwą wartość cieplną oraz nie posiada wad fabrychnych to kazda niezależnie od marki będzie dobra. Ja jeździłem już na Beru, Bosch, Iskra, NGK i wszystkie sie dobrze spisywały (tylko wymieniam świece co około 10 - 12 tys km)nie zmienia sie spalanie, nie zalewa swiec i nic złego sie nie dzieje...

PozDDRawiam!

Sikor
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 16:32   

Na początku jeździłem na iskrach - wielka kupa, zalewało je, iskra była kiepska już po 1000 km. Potem przeszedłem na bosche W7BC, było lepiej. Jednak od 50000 kilometrów jeżdżę na NGK Vline. Poza wymianą nie robię nic, a i cena przyzwoita ok 10 złotych za sztukę.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 20:53   

Ja za NGK nieprzepadam poniewaz czesto dostaja przebicia i bardzo nielubia jak je sie "zaleje" jezdze na Bosch W7BC mojim zdaniem sa najlepsze (te z zielonymi napisami nie czarnymi)

Misio601
Gość
Wysłany: 2007-04-07, 22:13   

Starsze Traby wolą raczej odpowiedniki F80, nowsze bardziej tolerują odpowiedniki F100, chociaż sprężanie przecież to samo... Osobiście używam NGK B8HS, poprzednio Iskra F75 - występowały ciągłe problemy.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-04-08, 08:46   

bo iskra sie do niczego nienadaje chyba ze masz jeszcze te stare bardzo które niemniały "żeźbionych" izolatorów

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2007-04-08, 09:19   

no a mnie teraz fura nie odpala jak zimna
tzn odpali ale trzeba długo kręcic ,jak juz odpali pozniej ładnei odpala , rano odpalilem bylo okej ,pozniej pojezdizlem ok 30 min a silnik mam na dotarciu czyli temp wyzsze w silniku postawilem u kumpla po paru h chce odpalic a tu lipa. czy moze to byc wina świec bo mam właśnie iskre.zrobilbym rpzekładke ale są swieta i nie bardzo pasuje pod blokiem grzebac.pzdr

Misio601
Gość
Wysłany: 2007-04-08, 15:18   

Spróbuj faktycznie na innych świecach (nowych, albo starych pewnych).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi