Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
spawanie podłogi
Autor Wiadomość
dziubbasek
Gość
Wysłany: 2007-04-04, 21:14   

Czy ktoś z Was spawał kiedyś blachę w Trabancie zwykłą spawarką transformatorową (i wyszły mu ładne spawy)?
Chodzi mi o to czy blachy nie są za cienkie, i w związku z tym nie trzeba spawać migomatem (czyli w osłonie gazowej)- bo nie wiem czy inwestycja w spawarkę za ok. 300zł ma sens...

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2007-04-04, 22:02   

elektrodą jak nie masz wprawy to nie pospawasz blach grubości serwetki...Nawet 1,5 elektrodą - polecą dziury.

czubek
Gość
Wysłany: 2007-04-04, 22:23   

do takich celów stosuje się tzw migomat.
transformatorowa wypala dziury

dziubbasek
Gość
Wysłany: 2007-04-04, 22:48   

Wiem, że do takich celów służy migomat. Ale zawsze warto zapytać- a nóż-widelec... Ale skoro mówicie że nie da rady, to będę kombinował migomat. Dzięki :-)

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-04-05, 02:11   

moze sie mysle, ale jest jeszcze jedna opcja chyba, ostatnio gosc w sklepie w ktorym rozgladalem sie za srobeczkami z odpowiednia wytrzymaloscia pokazywal mi palniczek na propanbutan/tlen... kosztowalo to jakies 40-50 zl, do tego cza by skombinowac butle z tlenem bo z propanbutanem to nie problem...
Moze ktos sie wypowie bo ja kompletnie nie mam doswiadczenia, czy czyms takim dalo by rade ?
Byle tez palniczek na propanbutan tylko, temperatura do uzyskania wg. goscia i tego co w specyfikacji napisane to cos w okolicach 1600 stopni...

dziubbasek
Gość
Wysłany: 2007-04-05, 07:16   

No właśnie, nawet znalazłem coś takiego na allegro- podobno 1850 stopni...
Ewentualnie ten palnik propanbutan/tlen- no to już na pewno jest cieplutkie...
Powiedzcie czy da radę gazowo powalczyć z blachą Trabanta, bo w sumie to troszkę głupio płacić więcej za migomat niż za samochód który chce się remontować... :-)

Marcin "bydle&am
Gość
Wysłany: 2007-04-05, 07:33   

Moim zdaniem to sie co najwyzej do lutowania nadaje, ale moze ktos tym spawal...

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-04-05, 08:16   

Ja w zamierzchłych czasach wymieniłem progi z pomocą spawarki transformatorowej za 200 zł z marketu. Jak na pierwsże prace blacharskie wyszło całkiem całkiem, zwłaszcza że progi giąłem sam z blachy. Dla chcącego nic trudnego, trzeba tylko przed robieniem trampka poćwiczyć spawanie na odpadkach stalowych. Spawałem elektrodami 2 mm małym prądem.

Prorok601
Gość
Wysłany: 2007-04-05, 09:14   

ja wyspawalem sam calego trabanta spawarką transformatorową i wyszlo tonawet znosnie... da sie to zrobić ładnie... ale szczerze mowiąć migomat jest do tego celu duzo duzo lepszy:)

darqs
Gość
Wysłany: 2007-04-05, 20:12   

Właśnie jestem świeżo po spawaniu migomatem i chyba całkiem nieźle wyszło, podłoga i nadkola wyglądają jak z Fallouta, ehh... aż żal tego malować :)

dziubbasek
Gość
Wysłany: 2007-04-05, 20:16   

A możesz powiedzieć jakimi elektrodami i jakim prądem spawałeś?

dziubbasek
Gość
Wysłany: 2007-04-05, 20:18   

Sory, cofam pytanie- rozpędziłem się...

darqs
Gość
Wysłany: 2007-04-06, 09:05   

:)
Ja tylko przygotowałem kątówką traba pod spawanie i dociąłem blachy, spawał mój znajomy bo jest umiejący. Ale jak ci zależy to się go spytam jak się ustawia to ustrojstwo żeby dało optymalny efekt
pozDDR

JAKUB FLAKIEWICZ
Gość
Wysłany: 2007-04-08, 12:22   

Trabanta blaszka to raczej nie nadaje sie do spawania spawarka transformatorową( nie wiem dlaczego ale transformatorową spawarka ta blacha płynie a nie spawa sie)Do trampka bez miga nie podchodź!!!! Chyba że masz dużo nerw i czasu !!!

Pyralginum
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 23:43   

A palnikiem na propan butan to jeszcze wiecej czasu.... a poza tym to szybko potem skoroduje bo sie w okoł przegrzeje cała blacha... bez sensu w ogole a na dodatek to praktycznie pozycja okapowa non toper... chociaz od gory tez mozna. Ja bym sie z palnikiem nei zblizal.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi