Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Darmowa energia !!!
Autor Wiadomość
ali
Gość
Wysłany: 2007-03-28, 13:38   

http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/ekoauto/spr_pow.html

Zaciekawiła mnie pierwsza animacja gdzie bolec wystający z tłoka otwiera zawór kulkowy.

Mam pomysł który chyba zrealizuje w lipcu a mianowicie:

Do bagażnika włożyłbym zwykły kompresor ze sporą butlą taką np 80 lirów (ładowanie odbywało by się elektrycznie lub przez dodatkowy zawór taki jak w oponie na stacji benzynowej lub zwykłą pompką)
do tłoków wkręciłbym śrubę która by otwierała zawór kulkowy.
Zawór kulkowy zmajstrowałbym ze świecy która w części dolnej miała by kulkę a w części górnej podłączenie do przewodów ze sprężonym powietrzem z butli.

Najlepszy byłby do tego silnik 2t tylko jest problem ze smarowaniem (tłoki by się zatarły) dlatego trzeba by silnik 2t z miską olejową ewentualnie spróbować przy 4t

Jestem ciekawy czy to by ruszyło z miejsca a jeżeli tak to jakie by to miało osiągi :-)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2007-03-28, 14:03   

Powiem tak w warunkach domowych wykonanie graniczy z cudem i troche sie uśmiechnałem jak to przeczytałem ale po obejrzeniu linka widzę że coś takiego już jest stworzone i działa i nawet weszło do produkcji. Pozostaje nam modlić sie żeby takie rozwiązanie upowszechniło się do rozmiarów takich jak np dzisiejsze komputery domowe. Paliwo to jest biznes i puki potentaci paliwowi widzą że na tym sie robi złote interesy to skutecznie będą krytykować alternatywne rozwiązania. Czy to na energie elektryczna czy wodór czy nawet paliwo otrzymywane z węgla drzewnego. Nie ma co sie rozpisywać jak na mój skromny łeb silnik bardzo fajny i pomysł idealny wręcz więc nie pozostaje nic jak tylko jechać do Hiszpanii i kupić silnik hehe a potem głowić sie jak włozyć do Trabanta. W końcu pyrka podobnie :) No ale czy to dalej bedzie to samo auto z duszą?

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-03-29, 07:57   

Zajrzyj tutaj:
http://www.samsmodels.demon.co.uk/gasparin.html
Silniczki takie od dawna służą do napędu lekkich modeli samolotów. Napędzane są sprężonym co2. Działają krótko, ok 60 sekund na jednym napełnieniu, moc uzyskiwana na śmigle jest niewielka. Generalnie nie ma się czym zachwycać, a energia darmowa nie jest, gdyż musisz najpierw powietrze jakoś sprężyć.

ali
Gość
Wysłany: 2007-03-29, 09:45   

to są zabawki dla dużych dzieci, silnik kilka gramów to i sprawność mała. A co do sprężania powietrza to jest to darmowe - starczy zwykła pompka samochodowa...

Jendrej
Gość
Wysłany: 2007-03-29, 10:00   

nie jest darmowa bo jest uzyskiwana kosztem twojej nogi badz reki :P zalezy jaka masz pompke :P

windykator
Gość
Wysłany: 2007-03-29, 22:06   

Moim zdaniem rewelacja.To jest rozwiązanie dla tych którzy nie są maniakami palenia gumy tylko sa za tanim ekologicznym środkiem transportu.Deklarowany zasięg jest wystarczający a budowa "stacji paliwa" banalnie prosta i relatywnie tania.Jak dla mnie 110 km/h wystarczy.Pozdrawiam sympatyków tego pomysłu.

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-30, 00:12   

pozostaje tylko problemik z tymi butelkami... bo nie pisza tam jakiego rzedu cisnienia sa potrzebne do takij sprawnosci.. ale kosro zaznaczaja ze problem z bezpieczenstwem poki co... to faktycznie moze to byc takie ten... bo raczej spore cisnienia tam musza wystepowac, wiec tez rozerwanie ewentualne takiego zbiorniczka moze miec niezbyt ciekawe efekty ...
pomijajac oczywiste konsekwencje fruwajacych odlamkow roznego rodzaju, chwilowy raczej spory wzrost cisnienia we wnetrzu samochodu raczej moglby sie zdecydowanie powaznie odbic na stanie zdrowia kierowcy i pasazerow...

Tak czy inaczej koncepcja bardzo ciekawa... takie swieze podejscie do tematu ekologicznego poruszania sie ...

Zbyszek 601: co do silnikow modelarskich, to nie ma co porownywac... to tak jakbys mowil ze silniki spalinowe sa do d... bo te z modeli latajacych to takie slabe, i w ogole krotkie przebiegi itp itd... i ze samolociki lataja tylko chwilke....
A co do tego czy to darmowe czy nie.... to oczywiscie ze nie jest to darmowe, bo takiej opcji nie ma, chodzi o sposob magazynowania energii, bez bateryjek ktore pomijajac ciezar sporawy nie sa zbytnio ekologiczne rozpatrujac w dluzyszm okresie czasu, bez kosmicznych technologii... poprostu energia magazynowana jest w "powietrzu" wiec nie ma co dumac, no chyba ze zaraz ktos powie ze nie jest to za zdrowe, bo jak ktos napelni zbiorniczek w miescie, i pojedzie na "wies" czy do lasu, to ze tam to powietrze zabrudzi ;)
Pozdrowienia... hmmm trabant z pneumatycznym napedem... hmmm to by bylo cos .. :D :D :D

Arthas
Gość
Wysłany: 2007-03-31, 07:33   

Nie wiem czy widzicie podobieństwo do zasady działania silnika parowego. Zamiast pary jest sprężone powietrze. Niby takie stare ale jednak nowe. A co do zrobienia czegoś takiego i zamontowania w aucie to chyba jeszcze nie znacie Alana :). Czekam na efekty pracy

Pyralginum
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 23:54   

Arthas ma racje...to jest jak silnik parowy... tylko ze silniki parowe w szczytowych technologiach były bardizej skomplikowane i wydajene... w swojej szczytowej formie miały sprawność większą niz benzynowe teraz. A najlepiej to juz by było zrobic turbine haha... czego ci ludzie nie wymyslą. Pomysł ject... ciekawy ale moge postawić mojego trabanta w zakładzie ze nigdy sie nie przyjmnie.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-04-13, 20:40   

;-) silnik parowy w trabancie byłby wręcz idealny...
Jak by komus brakło drewna, mógłby śmiało spalić np błotnik, drzwi albo maskę i do domu by sie dowlukł hehe

el Kopyto
Gość
Wysłany: 2007-04-18, 09:19   

Żeby to miało sens musiałbyś najpier odelżyć silnik, mianowicie zastosować silnik aluminiowy, wywalić cału układ chłodzenia, ponieważ nie zachodzą tam spalanie więc nic się nie grzeje, tylko od tarcia, ale aluminium sobie z tym poradzi, a co się tyczy ciśnienia to żadna domowa pompka nie poradzi sobie z napełnieniem butli żeby wystarczyło na jazde przy takiej masie samochodu, a pozatym tam są inne fazy rozrządu i należało by zastosować przegubowy korbowód. A motyw z kuleczką w roli zaworu dolotowego - całkowicie odpada - za dużo strat.
Te problemy co napisałem są potraktowane tylko bardzo powierzczownie ale wyjaśnienie ich zajęłoby bardzo dużo czasu

Pozdrawiam
el Kopyto

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2007-04-18, 17:57   

w swojej szczytowej formie miały sprawność większą niz benzynowe teraz.
Możesz to rozwinąć, ewentualnie podać przykład?

el Kopyto
Gość
Wysłany: 2007-04-19, 06:51   

Najlepsze silniki parowe pod koniec ich świetności miały sprawność dochodzącą do 50%, ale z tym się wiąże dużo utrudnień, ponieważ osprzęt silnika zajmuje bardzo dużo miejsca i ma dużą mase.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi