Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozrusznik robi tylko klik...
Autor Wiadomość
Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 09:27   

Odpalilem rano bryke, dojechalem do roboty, w robocie mialem podjechac sluzbowo i sie zaczelo.
Wsiadlem, przekrecilem kluczyk, rozrusznik raz zakrecil w powietrzu, a potem juz tylko jest takie klik, klik, i dupa.

Co sprawdzic?
Jak wyjac rozrusznik z bryki?

Pozdr

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 10:25   

No i jeszcze jedno:
Od jakich samochodow rozrosznik pasuje do trampka?

pozdr

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 11:02   

sprawdz dobrze mase przy akumulatorze, sprobuj tez go odpalic na krotko kablami. Ja tak mialem jak mialem akumulator rozladowany i wogole do wyrzucenia.

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 12:06   

Na 100% to nie akumulator.

Piotrek "Cameleo
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 12:11   

szczotki, może elektromagnes. Mialem to samo, wymienilem szczotki i pomogło. Zajrzyj w alternator

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 12:13   

doraznie postukaj młotkiem w rozrusznik moze sie zawiesil a jak nie to musisz do tytargac i wymienic szczotki albo caly automat. A jak go wytargac z auta to nie jest trudne bo masz dwie potezne sruby tylko z dostepem jest klopot bo w 1.1 wymyslili rozrusznik w takim miejscu ze najlepiej wjechac na kanal zeby go wyjac.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 12:13   

Czasem wystarczy stuknąć "z wyczuciem" młotkiem, najlepiej gumowym, w obudowę rozrusznika. Czasem coś się zacina i taki zabieg pomaga. Mi w zimie też tak się zrobiło, i pomogło polanie wrzątkiem :]

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 12:59   

Prawie sukces...

Odpalenie z pucha i pokrecenie rozrusznikiem w trakcie jazdy dalo tyle, ze czasem zaskakuje.
Generalnie na 10 klikniec jedno zaskakuje tak, ze kreci rozrusznikiem.

Wymontuje, wyczyszcze, zobacze, wymienie co trza i zloze do kupy.

Pozdr

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 13:40   

No czasem nawet wystardzy przetrzec lekko szczotki papierem sciernym.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 17:44   

Witam miałem ten sam problem jakiś czas temu tak samo się głowiłem co jest nie tak.Po przekręceniu stacyjki było słychać tylko kliknięcie automatu i nic więcej.Masz zardzewiałą obudowę z tyłu rozrusznika tam gdzie jest dekielek aluminiowy odkręć go i przeczyść rant obudowy rozrusznika powinno zadziałać.Ewentualnie zawsze możesz rozebrać rozrusznik i zobaczyć czy szczotki są w jednym kawałku ale na 99% to jest to o czym piszę.

------------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85

mitek
Gość
Wysłany: 2007-03-27, 20:08   

heh dziś jakiś sezon na rozruszniki mi sie dziś skończył w 601 na szczęście miałem jakiś zapas 40 minut spokojnej pracy i rozrusznik wymieniony :-)

Marcin "bydle&am
Gość
Wysłany: 2007-03-28, 10:30   

Ja mialem podobny problem w 601. Wymienilem nawet akumulator ale nie pomoglo, rozusznik byl w stanie b.dobrym - wszystko sprawne. Okazalo sie, ze ze wzgledu na wiek przewodu (tego bezposrednio z akumulatora) czyli m.in. zabrudzenie i "zasniedzenia" nie byl wstanie przekazac odpowiednio duzego pradu (za duzy opor). Przejechalem pilnikiem tak, ze sie swiecilo i trabi ozyl!
Dlatego wlasnie bardzo wazna jest czystosc polaczen, szczegolnie tutaj, bo rozrusznik potrzebuje duzego pradu.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2007-03-28, 17:06   

W moim przypadku to była wina rozrusznika który nie miał masy na obudowie kable miałem wymienione na miedziane i było to samo.Sprawdzaj wszystko a dojdziesz co jest nie tak.Ile ja razy wyjmowałem swój rozrusznik z Traba po wyjęciu działał gdy podłączałem go do akumulatora a po przykręceniu do silnika nie działał mało mnie kurw..ca nie wzięła.Doszedłem dopiero za entym razem że obudowa rozrusznika przyrdzewiała na rantach i przez taki pierdół masy nie ma po przeczyszczeniu wszystko zadziałało i działo do dziś.

Trabant601s rocznik 85

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2007-03-29, 11:11   

AAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

Dlaczego nikt mi nie powiedzial, ze automat rozrusznika jest nierozbieralny?!?!?!?
Wurwalem kable z uzwojenia...
i musze nowy automat kupic...

pozdr

pelu-p
Gość
Wysłany: 2007-03-29, 12:49   

kurde u mnie rozrusznik tez szlak trafil :((

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi