Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
poziom oleju w1.1
Autor Wiadomość
bartek
Gość
Wysłany: 2002-09-10, 14:46   

wlasnie przesiadlem sie z 601 na polo i mam pytanie: w którym miejscu na bagnecie jest minimum a gdzie max

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2002-09-10, 20:34   

To pokratkowane miejsce to jest to skad sie odczytuje poziom oleju. Miejsce to w calosci to okolo 1 litra oleju. Koniec kratki od strony konca bagnetu to min, a drugi koniec kratki w kierunku "haczyka" do wyciagania to max.

[%sig%]

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-03-25, 12:59   

Przepraszam ze odswiezam mega stary temat, ale nie zakladalem nowego zeby nie bylo ze nie szukam w archiwum ;)
Pytanie laika: czy poziom oleju mam sprawdzac na zimnym silniku czy dopiero gdy sie rozgrzeje? No bo jakas tam roznica w poziomie bedzie prawda?
U mnie na bagnecie zbliza sie powolutku do dolnej granicy i wole sie upewnic..

Za odp z gory dzieki
Pozdro :)

Benek Kielce
Gość
Wysłany: 2007-03-25, 13:55   

W szkole mnie uczyli, ze pozim oleju w misce olejowej sprawdza sie wtedy, kiedy olej jest w misce :-) Na rozgrzanym silniku olej jest w sieci kanalow smarowania. Najlepiej sprawdzac rano przed startem silnika.

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2007-03-25, 14:16   

No i oczywiscie auto musi stac na równej poziomej powierzchni.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-03-28, 12:59   

ale macie problem, jak byście mieli bagnet wyskalowany do mililitra i musieli z taką dokładnością odczytać...
Wystarczy że zobaczysz czy olej jest, i czy jest między min a max.
A to czy jes 5 czy 6 mm od granicy wskaźnika nie ma żadnego znaczenia...
Jak silnik żre olej to tak czy owak trza dolewać, więc nie ma znaczenia dokładność odczytu, jak olej zużywa w normie to zazwyczaj od wymiany do wymiany nie spadnie poniżej min, więc nie trza dolewać a tylko zmienić na nowy...

Kiedyś jak koledze puścił simering na rozrządzie to wylał się cały olej (podczas jazdy) i wiem stąd, że kontrolka smarowania zaczyna świecić dopiero jak w silniku jest NIECAŁE pół litra oleju...

objawy - w trakcie jazdy, nagle zaczynają pukać zawory (wszystkie), coraz głośniej, na zakrętach zapala się na moment kontrolka ciśnienia. Później kontrolka świeci się coraz częściej aż do całkowitego świecenia. Lepiej więc dalej nie jechać, tylko sprawdzić co się dzieje...

Jeśli więc komuś spadnie nawet do minimum to i tak spokojnie tam zostaje 2 litry oleju i nie ma się co bać o zatarcie silnika...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi