Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont zawieszenia - lista potrzebnych czesci
Autor Wiadomość
Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-15, 19:57   

Witam po dluzszej przerwie.
Zeby nie bylo, przeszukalem forum, ale nie znalazlem potrzebnych informacji, ksiazeczka ktora jest "reklamowana" na forum, niestety aktualnie jest niedostepna, (a ktora pewnie rozwiazala by moj problem) a w poniedzialek zaciagam trabika do skladania i chcilem przy okazji zrobic remoncik zawieszenia.
O ile o amortyzatorach znalazlem praktycznie wszystko co trzeba to ...
Chcialem przy okazji wymiany amorow, powymieniac wszystkie elementy ktore najprawdopodobniej ulegly zuzyciu, czyli wszelkiego rodzaju gumeczki itp itd..
Jesli bylby ktos tak mily i wypunktowal co potrzeba, tka zebym mogl sie zorientowac jak z dostepnoscia no i kosztami bede bardzo zobowiazany... trab ponad pol roku odpoczywal w garazu rozebrany... czas cos z tym zrobic...
Z gory dziekuje za cenne info ...
Pozdrawiam.

P.S. Dodatkowe dwa pytania:
1. czy w kombi przy zakladaniu amorow z trucka np (ktos napisal ze mu wyszly za krotkie i nie bylo na to odpowiedzi) trzeba ciac sprezyne (nie jest to jednoznacznie napisane)
2. jak wyglada sprawa ze sprezynami, czy nie ma problemu z cieciem, czy jednak lepiej poszukac jakiegos kowala (raczej problem w niedalekiej okolicy, pewnie w Krakowie by sie cos znalazlo), chcialbym troszke mojego traba wyprostowac, bo poki co z tego co kojarze z jazd przed rozbiorka, to przez wewnetrzne lustrko w zasadzie tylko asfalt widac i rejestracje samochodu jadacego z tylu)

bipi78
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 07:49   

1,1 czy 601??

do 1,1 tuleje na stabilizator wew 2szt( ok 8zł szt ) i 2x2szt ( 7zł szt ) przy wahaczach ; sworznie wahacza i tuleje wahacza przy ramie silnika ( tule wahacza ok 12zł szt ) a co do sworznia to cały wahacz ( polecam regenerację) i tyle w przodzie 1,1

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 07:52   

Jaki trab? Jak 601 to mam katalog częsci ilustrowany. zbuk@interia.pl

crash (b-stok)
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 14:20   

o dobry temat tez sie przybieram na dniach do pelnej inspekcji i wymiany czego sie da w przednim zawieszeniu mojej strzaly bo juz normalnie to na prostym asfalcie cos barabani z przodu, narazie sie wszystkiego ucze bo szczesliwym posiadaczem traba jestm od niedawna ale jak to sie mowi czego czlowiek sie nauczy to jego :P

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 18:43   

Przepraszam za niescislosc w opisie, jakos mi wylecialo z glowy zaznaczyc jaka wersja.
Pytanie dotyczy polowki 1.1/1.3 w kombi
Jest szansa, a raczej nadzieja ze w ciagu niecalych dwoch tygodni bedzie pozaklejany i pomalowany, ze wzgledu na nieprzewidywane zastrzyki gotowki wymyslilem sobie ze moze dobrze by bylo przed rozruchem wymienic odrazu wszystko co mozna w zawieszeniu (jesli mnie budzet posci) tak zeby wyeliminowac wszelkiego rodzaju repecenia (jesli to w ogole mozliwe).
Jechalem ostatnio vw polo znajomego, 87' i raczej nie widzialo remontu zawieszenia nigdy, poprostu tragedia na maxa, wszystko stuka, puka, samochod goni po drodze jak oszalaly, chcialbym uniknac tkaich wrazen kiedy jzu wsiade do mojego trabika swiezo pomalowanego :]

Tak wiec... czy oprocz tego co wypunktowal bipi78 przychodza jeszcze jakies gumeczki czy cos w tym rodzaju w okolicach amorow czy cos? no i jak wyglada sprawa z tylem...

Jak stwierdzic stan samych wachaczy, czy trzeba regenerowac czy nie?
warborgini: dzieki za oferte, ale najpierw zlookam swoje jakos, bo wychodze z zalozenia ze jak nie nowe, to bez sensu kupowac jesli te co mam tez nie sa padniete calkiem.

No i co z tym cieciem sprezyn, bo u mnie przod zdecydowanie jest wyzej niz tyl (przypominam, mam kombi)nawet jak z tylu pusciutko. ciac czy rozgladac sie za kowalem czy jak ? A z tylu jak wladuje te amory od trucka niby po przerobce to na standardowych sprezynach beda pasowac? bo nie chce traba glebic jakos niemilosiernie...

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-17, 20:05   

a no faktycznie, ni ma posta... :D :D :D bo wie pan panie no... panie bo tu nie gielda jest panie ... ;)

LUDZISKA... moze by sie kto zlitowal i rzucil liste tych czesci tak zeby miec wszystko przed rozkreceniem zawiasu... na przod i na tyl... traba w poniedzialek popoludniu zaciagam do skladania, pasowalo by w miedzy czasie pokupic kilka czesci...

Drożdżu
Gość
Wysłany: 2007-03-18, 10:05   

ze swojego doswiadczenia wiem że bez skrzynki piwa sie nie obejdzie:)
pozDDRawiam i życze owocnej pracy

Prorok601
Gość
Wysłany: 2007-03-18, 12:20   

w polówce z przodu to nie ma za duzo do kombinowania... gumki stabilizatora, wahacze trzeba sprawdzic a jak wytluczone to regenerowac, amortyzatory i to chyba tyle... jak o czyms zapomnialem to niech ktoś uzupelni

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-18, 16:01   

sie wlasnie dowiedzialem od brata (mechanika) ze w garazu lezy komplet zawieszenia do polo, bo gosc mial wymieniac i zrezygnowal, wiec sa amorki, i sa wachacze przednie, i inne dziwne rzeczy (mam nadzieje ze wachacze podejda). Luzik bo czesci tak czy tak leza, jak spasuja to fajnie, jak nie to nie ma problemu, poprostu je zostawie :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi