|
Kupno akumulatora |
| Autor |
Wiadomość |
ŻółtyTrabik
Gość
|
Wysłany: 2007-03-08, 20:42
|
|
|
Witam
Moj stary akumulator niestety umarl, tak wiec jestem zmuszony do zakupu nowego. Mam traba 1.1. Prosze poradzcie jaki akumulator bylby najlepszy tzn jakie parametry techniczne powinien spelniac.
Upatrzylem juz dwa modele, mianowicie:
Aku numer 1
oraz
Przykładowy link
Ktory z nich bylby lepszy do mojego trabanta?
Za wszelkie odpowiedzi i porady z gory dziekuje
Pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2007-03-08, 23:39
|
|
|
Kup sobie EXAIDA to Polski akumulator.Mam taki akumulator 3 rok i nie narzekam.Akumulator ma 55Ah i prąd rozruchu 520A.I cena jest sporo niższa bo kosztuje jakieś 170zł.Decyzja należy do ciebie co wybierzesz pamiętaj nie wszystko co jest drogie jest aż tak dobre.
Zapewne znajdą się ludzie którzy wolą Boscha i jego będą
zachwalać.Ja sprawdziłem ten typ akumulatora który mam i jestem zadowolony z niego.Tylko nie kup Kagera niby jest to akumulator robiony przez Boscha ale omijaj to badziewie na kilometr bo się sypią na pomstę.Jak będziesz kupował akumulator to patrz ile ma amperogodzin i jaki prąd rozruchu.Czym większy prąd rozruchu tym lepiej i patrz na ile czasu masz gwarancję.
------------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
------------------------------------------------------ |
|
|
|
 |
ŻółtyTrabik
Gość
|
Wysłany: 2007-03-09, 06:55
|
|
|
Witam
No wlasnie chodzi mi glownie o to jakie dane techniczne powinien miec ten akumulator, tzn ile amperogodzin, tak zeby nie byl za duzy do trampka.
I nie chodzi mi o to zeby kupic jak najdrozszy tylko w miare dobry ktory nie bedzie zawodzil w najmniej oczekiwanym momencie ;).
Tak wiec jezeli macie jakies konkretne modele do zaoferowania to bardzo prosilbym o pomoc i wskazowki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Patryk Kirstein - Hallen
Gość
|
Wysłany: 2007-03-09, 07:19
|
|
|
lunk ktory podales jest odpowiedni do trabanta.
osobiscie taki posiadam w renault 1.4 turbo ( majac ok 500WATT naglosnienia).
nigdy mnie jeszce nie zawiodl a korzystam 4 lata |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-03-09, 12:33
|
|
|
jest kilka norm które określają max prąd rozruchu i wyniki pomiarów są znacząco różne dla tego samecho akumulatora, tak więc to, że EXIDE ma 520A a Bosch 320A wcale nie znaczy że EXIDE ma większy prąd rozruchowy, bo prawdopodnodnie są to pomiary wykonane wg innych norm właśnie...
A jak chodzi o trabanta to każdy akumulator, jaki by ten prąd nie był podany (rozruchowy) będzie odpalał jak malowanie.
A skoro polski, to czemu nie centra ????
kup sobie boscha, w końcu to jakaś marka jest !
Skoro masz na tyle kasy (co sie chwali) to kupuj dobrze rzeczy. |
|
|
|
 |
ŻółtyTrabik
Gość
|
Wysłany: 2007-03-09, 16:13
|
|
|
Wartborgini ja biedny student jestem ;) Ale jak mam kupowac trzy razy jakis badziew to wole wydac troszke wiecej na cos z wyzszej polki :)
Poprostu wiele dobrego slyszalem o akumulatorach boscha, wiec przykladowo podalem tego linka.
Oczywiscie jezeli jakis polski aku jest rownie dobry i przy tym nieco tanszy to chetnie go kupie, powiedzcie tylko dokladnie jakiej firmy no i model.
Nie mam jakiejs mani na rzeczy znanych firm, wiec nie o marke mi chodzi tylko o jakosc i trwalosc. |
|
|
|
 |
kondiop
Gość
|
Wysłany: 2007-03-10, 16:31
|
|
|
| ja mam akumulator firmy Akuma i całkiem dobrze sie sparwuje :) |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2007-03-10, 19:28
|
|
|
| A ja kupiłem BOSCHA trzy lata temu tak bardzo ufając marce... I po trzech latach aku do wyrzucenia. Rozładowałem go raz (auto na światłach) - i od tego czasu co zima padał kilkanaście razy - prostownik był w użyciu non stop... Myślałem, że może mam dupnięty alternator, ale skądże - wszystko cacy, zresztą wsadziłem ten aku do Yarisa i też padał... Zawiodłem się na całej linni na tym Boschu - ładnie wyglądał, fajna marka i dupa... Teraz kupiłem CENTRĘ FUTURĘ, po bardzo wielu analizach, pytaniach, czytania for internetowych i myślę, że to bardzo dobry wybór. Trochę wieśniackie mają te naklejki (bosch ma przyjemniejszy look, a w tej chwili nawet taka pierdoła jest dla mnie istotna... zboczenie), ale ponoć CETRY są bardzo dobre, mam tez jakiś pakiet asistance Centra (nie wiem co to) i trzy lata gwarancji - dałem 200 razem z kurierem do domciu. |
|
|
|
 |
ŻółtyTrabik
Gość
|
Wysłany: 2007-03-10, 19:50
|
|
|
No wlasnie wydawalo mi sie ze Bosch to jednak dobra firma wiec i aku powinien byc produktem najwyzszej jakosci, ale z tego co widze jednak nie jest tak do konca.
Ciesze sie ze zapytalem o opinie przed kupnem tego boscha, bo po opiniach kilku osob chyba jednak zdecyduje sie na Centre. Cos o Centra Assistance:
Chcąc zwiększyć Państwa komfort
i poczucie bezpieczeństwa, oferujemy
wraz z produktem pakiet Centra
Assistance. Jesteśmy gotowi udzielić
Państwu bezpłatnej, niezbędnej pomocy
w przypadku jakichkolwiek
problemów z akumulatorem przez
24 godziny na dobę, na terenie całej
Polski.
W tym tygodniu pojade do elektyka, kupie aku, prawdopodobnie Centre, i moje problemy nareszcie się skonczą ;)
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc :) |
|
|
|
 |
Marcin "bydle&am
Gość
|
Wysłany: 2007-03-15, 20:45
|
|
|
BOSH to moze i dobra firma, ale od ich akumulatorow radze trzymac sie z daleka. Z polskich dobrych to CENTRA i SZNAJDER (mniej znany a rownie dobry). Na prawde tym akumulatorom nic nie brakuje.
Jezeli chodzi o roznice to cena ma jednak znaczenie. Tansze akumulatory w porownaniu do innych o podobnych parametrach sa z reguly mniej trwale (ciensze plyty itd.). |
|
|
|
 |
ŻółtyTrabik
Gość
|
Wysłany: 2007-03-15, 20:58
|
|
|
Jutro wybieram sie do faceta zajmujacego sie elektryką, rozrusznikami oraz sprzedazą akumulatorow. Pomierzy, posprawdza i napewno cos dobierzemy, ja sklaniam sie na aku firmy centra.
Dzieki za wskazowke ze na boscha sie lepiej nie decydowac, lepiej dowiedziec sie o tym przed wydaniem tych 240 zl niz dopiero po fakcie :).
Pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2007-03-15, 21:10
|
|
|
Jak kupiłem Traba 1.1 w 2002 r. to był w nim aku Centry i nie wyglądał na nowy.Zapalałem silnik na gazie na -20 st. mrozach i nawet po kilkuminutowym męczeniu rozrusznikiem było wszystko ok.Żona raz zostawiła Traba na światłach na (bagatela) 6 godz.no i dopiero padł.Po naładowaniu żyleta.Kupiłem jednak przed zimą teraz nowy aku bo ten ma już conajmniej 5 lat i wolałem dmuchać na zimne a kasę miałem więc luz.Centrę wsadziłem do 2-takta i do dzisiaj chodzi jak złoto.A ojciec kupił Boscha do swojej polówki diesel i zimą się zesrał.
Pozddro! |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-03-16, 12:19
|
|
|
3 lata dla akumulatora to norma i dłużej nie musi pracować... Jeśli wytrzymał 3 lata to jest ok.
Ja kupiłem centrę futurę i po 3 latach się skończył. Kontrolka naładowania zmieniła kolor na biały, czyli "akumulator do wymiany".
Akumulator niby działa, bo jak się autem jeździ np co dzień to nie ma problemów, ale jak by postało z tydzień to już niekoniecznie chce odpalić. |
|
|
|
 |
Marcin "bydle&am
Gość
|
Wysłany: 2007-03-16, 12:30
|
|
|
Jak Ci tylko 3 lata aku wytrzymal to pewnie miales go niedoladowanego. Byly tu juz dyskusje na ten temat. Fakt jest taki, ze podczas jazdy z niedoladowanym aku jego zywotnosc drastycznie maleje - dlatego m.in. nie powinno sie stosowac zbyt duzych pojemnosci bo zawsze beda niedoladowane. Moim zdaniem 50Ah to maks, optymalnie 45Ah jest do 601 z alternatorem.
Dobrze naladowany i eksploatowany akumulator wytrzyma nawet wiecej jak 5 lat. |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2007-03-16, 20:05
|
|
|
| w tikaczu mam jeszcze oryginał co ma 9 lat auto ma prawie 80tysięcy kilometrów od nowości(1właściciel) i akkuś bez zarzutów jak będę miał klucze to sprawdzę co to za marka bo wydaje mi się dobra skoro 9lat 3mie :) i zawsze był obciążony - jakieś radio i coś tam... sporo tras nocą i lampki 90/100watt.x2 :) |
|
|
|
 |
|
|