Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] Kupuję trampusia 601
Autor Wiadomość
Qbs
Gość
Wysłany: 2007-03-10, 01:53   

masochista...

Kargul
Gość
Wysłany: 2007-03-10, 08:53   

Moze ten trabi też nie jest w cudowny stanie, np. u mnie kierownica chodzi bardzo lekko prawie jak w autach z wspomaganiem:D co do hamowania to może ma zapowietrzony układ hamulcowy:D Ae ciesze się ze trabi przekonał cie do siebie:D Pozdro

kuba4331
Gość
Wysłany: 2007-07-15, 15:47   

Też podzielam opinie kargula

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2008-08-05, 23:37   

Podsumowując:
[Paweł]
Zderzaki i obudowy świateł z tyłu, zwłaszcza pod odblaskiem to smutna norma, zwłaszcza w końcowych rocznikach, kiedy oszczędzano na wszystkim. Dziwne że właściciel o to nie zadbał, ale różnie bywa... Jeśli trabi był garażowany, to jest największa szansa na to, że będzie w niezłym stanie - tak jak mój. Teraz stoi pod chmurką i leje się do niego jak pada, jeśli ktoś nie wyciera i nie osusza na bieżąco to po kilku latach nie ma prawa nie rdzewieć.

Czasami ruda jest ukryta pod grubą warstwą farby lub bitexu, dlatego warto po prostu wziąć młotek i popukać - jeśli będzie szpachla, papier albo jakieś inne cuda to łatwiej znaleźć. Najlepiej jeśli znasz właściciela, ale ja znałem przy pierwszym trabim który na dodatek był najmłodszy, a największy z niego był szrot. Ale i tak go kochałem ;-)

[Qbs]
Sprawdz koniecznie jaskolke jak mowi Pawel, bo jak to padnie to trab sie zlamie i juz sie go nie odratuje. Sprawdz czy ta jaskolka jesli jest cala to nie mam łat wspawanych bo takie sie szybciej rozpadaja niz bez spawow. Jaskolka to takze kawalek tego co wchodzi w skald progow (konczy sie troche za tym otworem na lewarek) No i gnije sobie bardzo w okolicach nadkoli ta jaskolka. Podloga przy progach i pod pedalami. Nadkola w bagazniku i wneka w podlodze na kolo zapasowe, no i te wszystkie miejsca co Pawel opisuje. Jak rdzy nie bedzie tak duzo, to reszta jest w miare bezbolesnie dla portwela do zrobienia, poza silnikiem jesli jest padniety :-)

[Paweł]
Patrz przede wszystkim na budę i podłogę, jeśli jest przerdzewiała to można sobie odpuścić, bo blacharka kosztuje sporo. Sprawdzić progi, jaskółkę (ta belka poprzeczna w podwoziu), czy na dziurach nie chodzi kierownica do góry (tak się dzieje jak się trabant zaczyna łamać)

Silnik: trzeba złapać za koło pasowe i porkęcić prawo-lewo. Im lepszy stan tym mniej daje się kręcić i tym mniej stuka. Jeśli grzechocze dźwiękiem przypominającym przesypywanie starych nakrętek - oznacza to koniec wału. Regeneracja to ok. 250-300 zł, plus wymiana. Silnik powinien zapalać od razu przy instalacji 12V, może trochę pochechłać przy 6V, ma pracować w miarę cicho i regularnie, może gasnąć na wolnych przy zimnym silniku, ale to jest też kwestia regulacji gaźnika. Dźwięk ma być czysty, bez przydźwięków i grzechotania.

Sprawdź luzy kierownicy, najczęściej świadczą o kończącej się maglownicy, a to kłopot.

Ja oglądałem tak: zaglądałem do bagażnika i patrzyłem na łączenie boków i podłogi, bo tam najwcześniej wyłazi ruda. Potem podłoga: z przodu przy nadkolach, można wziąć młotek i popukać, czasami nie trzeba bo np. jest dziura ;-) . Na tym etapie odpadło 90% oglądanych trabów :-( . Najlepiej zdjąć dywaniki i na spokojnie wszystko oblukać. Nie przejmować się np. pękniętym słupkiem, bo to się zdarza, i da się łatwo naprawić (spawanie). Potem podnosimy maskę i patrzymy na okolice kielichów - jeśli tam są głębokie wżery to trzeba to dosyć szybko zrobić. Patrzysz w jakim stanie jest resor, badasz luzy na kieraku.

[oraz]
ŁAGODNIE hamując bez trzymania kierownicy sprawdzić czy nie ściąga - hamulce lub zawieszenie

[oraz]

Co sprawdzić w 1,1 polo

Czy warto kupić Trabanta 1

Czy warto kupić Trabanta 2

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi