Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Spalanie 20l/100km. Co robić? Pomocy!
Autor Wiadomość
motospec
Gość
Wysłany: 2007-03-04, 20:59   

Siema!!!

Mam trampka 601 po generalnym remoncie silnika, wał po regeneracji, nowe stawidła, nowe tłoki i pierścionki, zapłon elektronik. Od remontu ma przejechane 100km.
Wszystko było by ok. gdyby nie to że pali 20l/100km.
Gaźnik stary typ 28HB....coś tam (nie pamiętam w tej chwili chyba 4-1).
Co może być przyczyną tak dużego spalania?
Poratujcie bo nie wiem już co robić, a mój portfel tego nie przeżyje.

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2007-03-04, 21:23   

Pewnie Ci paliwo gdzieś ucieka.Sprawdź węże paliwowe.Lubi cieknąć też kranik pod bakiem.
Pozddro!

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2007-03-04, 23:00   

pogadaj z kims z W-wy, niech zobaczy.

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2007-03-04, 23:49   

No Marcin bez przesady chyba nie ucieknie 12 litrów wężykiem albo kranikiem to by musiało sie lać a wtedy chyba czuć fest wache no i za każdym razem na parkingu duża plama nie?? Owszem sprawdzić ale ja bym stawiał na gaźnik jak masz kogoś kto ci potrafi to wyregulować to uderzaj do niego jeżeli nie to polecam skurskiego tam pisze jak to zrobić a już nawet na naszym forum też były takie topiki ostatecznie i chyba najszybciej byłoby poprostu zmienić gaźnik na nowy. Tak pisząc jeszcze wziałem pod uwage że możesz miec ssanie cały czas otwarte ale wtedy by ci go chyba jednak zalewało non stoper...

misha
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 00:58   

polecam warszawskie warsztaty traba. póki jeszcze żyją fachowcy. plus pan janek z łomianek ale z tym jestem pokłucony.
rozbiórka i ponowny montaż to ok 70pln

chociaż po ostatnim czyszczeniu dysz na modlińskiej paliwo cieknie mi na ulice (zakładam zawór elektryczny) jak ktoś zna jakiś typ najbardziej się nadający a dostępny wysyłkowo to poprosze..
misza

schwarzpeter
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 06:40   

mnie kiedyś dawno temu (najstarsi górale nie pamiętają;) maluch aplił 16 na 100... odkryłem dopiero jak tankowałem i wyszedł taki przepał. Zacząłem szukać i okazao się, że jest dziura w baku, wcale nie była duża...

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 08:44   

Może stawidła są odwrotnie założone?

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 09:47   

20 litrów to faktycznie coś dużawo... Idź do osoby, która Ci robiła remont silnika i spytaj o co biega. Czy auto dobrze jeździ? Nie prycha, nie gaśnie, ma moc? Gaźnik może być swoją drogą do regulacji, ale na moje oko gdzieś ropa ucieka - wężyki, kranik. Ale ja bym się udał w ramach reklamacji do wykonawcy remontu... Po za tym zatankuj jeszcze raz i pojeździj trochę - może po remoncie go suszy okropnie :) Po prostu wykonaj test jeszcze raz - nie na 5 litrach ale np. 10 czy 20 żeby większy dystans zrobić.

motospec
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 11:58   

Pewnie Ci paliwo gdzieś ucieka.Sprawdź węże paliwowe.Lubi cieknąć też kranik pod bakiem.

Paliwo raczej nigdzie nie cieknie, bym zauważył.

Może stawidła są odwrotnie założone?
Stawidła są dobrze wstawione bo robiłem to 2 razy. Za pierwszym wstawiłem tak jak były założone stare i wtedy kopcił i wlukł się jak żółw, później wsadxiłem odwrotnie tak jak to opisał jeden z klubowiczów na forum i jest dobrze.

Idź do osoby, która Ci robiła remont silnika i spytaj o co biega
O co biega z tym, to pytam siebie już od wczoraj.
Sam robiłem remont silnika i reklamacji nie uznaje :)
Moim zdaniem silnik dobrze chodzi, przyspieszenie ma nawet niezłe, pracuje równo, troche głośno ale tak raczej musi być.
Tak jak pisałem wszystko było by ok. gdyby nie palił tak dużo.

Chyba wydam troche kasy i kupie nowy gaźnik, bo na tym co teraz jeźdźe jest przejechane ponad 97000km, mam jeszcze jeden, nowy typ ale na nim też jest zrobione ponad 90000km i chyba on jeszcze więcej pożera wachy.

mitek
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 13:07   

nowy typ ponoć oszczędniejszy. Nie wiem już sam wiem że mi na nowym typie muli auto prawdopodobnie wrócę do starego :-)

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 13:53   

1) rozjechany zapłon
2) zobacz czy nie rzyga z uszczelnień wału
3) zobacz jak wygląda filtr powietrza

motospec
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 15:34   

Zapłon jest raczej dobrze ustawiony 3mm przed ZZ, uszczelniacze sa nowe ten od strony zaplonu jest nowego typu (taki metalowy, nie pamietam jak to sie fachowo nazywa) ale jest tam sucho i ogolnie nic z pod silnika nie kapie, filtr powietrza jest nowy.

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 17:04   

a czy nie przelewa gaźnika przez to "ssanie"? Tj czy jest to szczelne, bo przy starym typie jak pamiętam miało to znaczenie.

motospec
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 17:46   

A jak to sprawdzić?

batman
Gość
Wysłany: 2007-03-05, 21:21   

jakoś nikt nie wspomniał o sprawdzeniu poziomu paliwa w gażniku,to podstawa . czy ssanie sie całkowicie wyłoncz.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi