|
Trampek 601 instalacja radiowa? |
| Autor |
Wiadomość |
darqs
Gość
|
Wysłany: 2007-02-23, 10:44
|
|
|
dzięki macq, tak właśnie coś podejrzewałem że to od aku ma iść.
Teraz się jeszcze zastanawiam jak mam wkomponować radio w tą wnękę w desce rozdzielczej naprzeciwko pasażera - od frontu nie wejdzie... więc trzeba je od tyłu zapodać - tylko skąd wziąć odpowiednie mocowanie? standardowa ramka od radia (przynajmniej u mnie) ma za krótkie "skrzydełka" więc przykręcić śrubami od frontu nie da rady :( |
|
|
|
 |
Piotrass
Gość
|
Wysłany: 2007-03-03, 21:26
|
|
|
| Ja wkoncu dzisiaj zalozylem swoje wymarzone radyjko i Glosniczki do mojego traba.Wybralem sie jednak do elektryka montaz z nowa instalacja(nowe kable i kostki) oraz montazem anteny wyniosl mnie 80zl.Radio mam zalozone pod konsola z ogrzewaniem tak ze jest pod deska rozdzilcza.(orginalne miejsce okazalo sie za plytke).Panele i glosniki zmontowalem sobie sam w domu.Teraz troche o sprzecie: Radio Pioneer Deh-2900mp.Panele Mdf z firmy Basser(przeznaczone do poldka).Glosniki Blaupunkt Gtc 172HP(165mm komponentowe).Gra calkiem Fajnie.Lepiej napwewno niz orginalne naglosnienie w nissanie Almera mojego taty,wiec mam sie z czego cieszyc.Zostalo mi jeszcze wygluszenie drzwi ale fudusze mi sie juz skonczyly w tym miesiacu.Ja uwazam ze warto zainwestowac w Firmowe radyjko i porzadne glosniczki. |
|
|
|
 |
halogen
Gość
|
Wysłany: 2007-03-04, 14:57
|
|
|
| ma ktos moze glosniczki w przednich drzwiach w trabie? czum usztywniliscie tą dykte? bo powoli zamierzam montować w drzwiach cos poniewaz brakuje mi strasznie dzwieku z przodu. ps. postaram sie po niedzieli jak wyzdrowieje;/ zapodać fotki cos udało mi sie skołować do traba(radio) |
|
|
|
 |
darqs
Gość
|
Wysłany: 2007-03-04, 15:43
|
|
|
Hmm.. no cóż, jeżeli ktoś ma kilka stówek za dużo to czemu nie...
Ja kupiłem traba bez radia, aczkolwiek pewne poszlaki (takie jak: antena której końcówka wyzierała żałośnie z ordynarnej dziury zrobionej centralnie w ściance dolnej półki, tandetne "spiker-głośniki" przyciepane na śrubach w tekturową "oryginal" tylną półkę, czy wreszcie wszechwalające się odłamki rozbitej szyby( ślady wtargnięcia)) wskazywały że radio kiedyś gościło w mej furze.
Anyway...
radio kasetowe "pionIer" dostałem za free (całkiem ładnie ściąga stacje, wyświetlacz ma fajny i ściągany panel, materialnie nie przedstawia żadnej wartości więc spać mogę spokojnie - no bo przecież liczy się NAPIS
:D ),
tylną półkę z dziurami pod głośniki docięli mi od ręki z porządnej grubej sklejki w punkcie stolarskim - 50 zł (no dobra tu zaszalałem, przecież można z paździerzu ale z drugiej strony sklejka podobno daje lepszy efekt akustyczny) obiłem ją wykładzinką z OBI przy pomocy zwykłych pinesek biurowych (na kantach więc nic nie widać a jest idealnie równo i naprężone)
kabelki (zasilanie i głośnikowe) zakupiłem nowe (1 mm średnicy chyba wystarczy) - koszt: ... kilka złociszczy, w każdym razie prawie żaden
głośniki 2x 80W marki "Playing" (czy jakoś tak) (średnica ok. 13 cm z maskownicami) zakupiłem nówki w elektro-hurtowni za 30 zł komplet(ładne, bynajmniej tandetą nie zalatują, przy radiu skręconym na 35% podłoga drży i silnika nie słyszę - a mam nieźle wyrąbany silnik :) )
z przodu też planuję tweetery zapodać - gustowne i niedrogie
Tak więc wszystko czysto, basowo pięknie gra i nie trzeszczy, cieszy ucho i oko ...portfel jest szczęśliwy :)
...W BAGAŻNIKU DUŻO MIEJSCA :D
polecam odrobinę rozsądku - drożej nie oznacza proporcjonalnie lepiej ...w końcu każdy z nas ma chyba też inne wydatki poza trabim :> |
|
|
|
 |
Piotrass
Gość
|
Wysłany: 2007-03-04, 16:24
|
|
|
| Co do glosnikow w drzwiach ja wymislilem montaz paneli z Mdf(www.basser.pl)ta firma zajmuje sie produkcja i sprzedaza paneli,obodow do subwooferow itp.Do trabanta idealnie pasuje panel od Poloneza(PDpol)wchodzi w niego glosnik 165mm.Co do montazu Przykrecasz panel do tapicerki wycinasz otwor w tapicerce zeby glosnik sie schowal i w sumie tyle.Warto tez ja jakis sposob wygluszyc sobie drzwi ja narazie tego nie zrobilem ale gra dobrze.Zaleta paneli jest to ze glosnik jest sztywno zamontowany a gdy dodatkowo wygluszy sie dzwi to tworzy sie wewnatrz komora akustyczna.Koszt tych paneli to 75zl za 2 szt kupowalem na miejscu wiec nie wiem jaki koszt wysylki ale i tak polecam. |
|
|
|
 |
halogen
Gość
|
Wysłany: 2007-03-04, 21:38
|
|
|
| no ja planuje wrzucic w drzwi 2xhertz esk 165 chyba tak sie one nazywaly ;] wszystko ma ostatecznie pracować pod dwoma wzmakami jbl gto 4000 tył i przod oraz carpower na suba ale to po lakierowaniu |
|
|
|
 |
Piotrass
Gość
|
Wysłany: 2007-03-04, 22:39
|
|
|
| Ja planuje teraz jak zrobi sie cieplo wygluszyc dobrze dzwi matami wzmocnic fabryczna tapicerke(usztywnic poskrecac pozadnie).Mam tez tube z glosnikiem 25cm(No name niby 180 w rms hehe)narazie podlaczona jest pasywnie pod tylni kanal radia.Ale planyje kupno wzmacniacza-(Blaupunkt Gta2 special calkiem fajny nowka kosztuje ok 250zl).Ale wydaje mi sie ze ta Badziewna tuba nie wytrzyma z wzmacniaczem.Z czasem kupi sie lepszy glosnik do tej obodowy |
|
|
|
 |
halogen
Gość
|
Wysłany: 2007-03-05, 16:24
|
|
|
| sora że sie tak narzuce ale proponowal bym Ci carpowera zamiast tego blaupunkta i jakąś skrzynke na stx gdn-30-300-4-ap słuchalem takliego zestawu i szczeze moge polecic :) |
|
|
|
 |
|
|