Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1 Polo] Rozrusznik problem
Autor Wiadomość
Badyl
Gość
Wysłany: 2007-02-28, 12:05   

Witam

Jakiś czas temu trabant po prostu nie chciał mi zapalać, myślałem że to akumlator, okazało się, że rozrusznik.

Wymieniłem (znaczy mechanik) szczotki, tulejki, bakielit automatu rozrusznika, jednak to nic nie dało, przyczyną jest głowiczka rozrusznika na zdjęciach:

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Zakupiłem te części w Motirexie, jednak głowiczka ta nie pasuje :( a właśnie ona jest przyczyną nieodpalania, mechanik zrobił mi to już drugi raz polutował jakieś styki ale to na długo nie starcza, potrzebna jest wymiana tejże głowiczki.

Z tego co zrozumiałem głowiczka powinna być podobna do tej jak na zdjęciu, z tym że powinna mieć 2 te złote wyjścia - zaznaczone na zjęciu 3. I pdoobno w ogóle spód (foto 2) też jest trochę inny.

Zdjęcie 3

Jak Wy macie w swoich trabantach ?
Pochodziłem troche po sklepach i ludzie rozkładają ręce, byłem w Kaliszu w sklepie co specjalizuje się takimi właśnie ruzrusznikami i gościu mówi że już kiedyś szukał bardzo długo takiej części i nie mógł znaleźć.

Wiem że dobrym rozwiązaniem byłoby zakupienie elektromagnesu - ale z tym też jest problem !

W jakimś zakładzie zaoferowali mi rozrusznik za 80 zł, cena niska ale nei znam się czy będzie on odpowieni.

batman
Gość
Wysłany: 2007-02-28, 20:10   

witam jak szukasz całego elektromagnesu to zamontuj z traba 601 12volt to jest to samo nic nie trzeba przerabiać chyba że masz rozrusznik na licencji boscha.

czubek
Gość
Wysłany: 2007-03-01, 10:02   

najlepiej kupić nowy i będziesz miał święty spokój na dlugo. ja kupilem nowy zamiennik boszowski za 340zł i nieżałuje a działa jak mażenie

bartekN.
Gość
Wysłany: 2007-03-01, 14:21   

Wrzuciłem ten post nie w tym temacie.
Ale na usprawiedliwienie mogę dodać, że mój rozrusznik też już powoli zaczyna odmawiać posłuszeństwa i niedługo będę musiał go wyciągać. Czekam tylko, jak zrobi się cieplej.
pozdr

Badyl
Gość
Wysłany: 2007-03-02, 00:12   

Hej koszt kilku stówek jest dla mnie dość wysoki, dlatego ciężko będzie mi wybrać takie rozwiązanie.

Czy elektromagnes od 601 jest taki sam jak do 1.1 i można go montować.

Tak sobie patrzę, że nawet elektromagnes nie jest łatwo kupić.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-03-02, 14:53   

elektromagnes jest taki sam.

ale w czym wogóle masz problem, bo jakoś nie rozumiem....

Po pierwsze piszesz o GŁOWICY rozrusznika a pokazujesz bakelitową "dupę" elektromagnesu...
w czym jest problem ?

masz zepsuty elektromagnes i chcesz go wymienić ?
Masz zepsutą tą "dupę" z bakelitu i nie możesz znaleźć tej od polo z dodatkowym stykiem ???

czy coś jeszcze innego ??

Badyl
Gość
Wysłany: 2007-03-02, 16:08   

Tak sorrki chodzi mi o "bakelitową "dupę" elektromagnesu" czyli to co jest pokazane na zdjęciu. (osobiście na mechanice sam się nie znam).

Kupiłem nieodpowiednią a stara była już 2 razy regenerowana i w każdej chwili może się zepsuć.

Problem w tym, że za bardzo nie mogę jej nigdzie dostać, a całego rozrusznika nie uśmiecha mi się wymieniać.

Dlatego pytam czy ktoś może wie, gdzie nabyć takie coś (okolice wlkp) Konin-Kalisz.
Pytałem też czy elektromagnes z 601 jest taki sam, bo mechanik powiedział mi, że jeżeli wymieni się cały elektromagnes - będzie wszystko OK.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-03-02, 22:29   

ten dodatkowy styk niech Ci mechanik zrobi stosując najzwyklejszy przekaźnik.
Działa to tak, że kiedy rozrusznik jest włączony, ma być podany plus na ten dodatkowy styk, którego nie masz w tej twojej "dupce".

Czyli:
jeden koniec cewki przekaźnika na minus, drugi koniec cewki rownolegle do tego małego styku który JEST w Twojej "dupce" ;P, Jeden styk przekaźnika na plus akumulatora, a drugi do tego kabla który miał byc połączony z tym właśnie brakującym stykiem z "dupki" ;)

i sprawa załatwiona...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi