Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
SPRZĘGŁO SIE ŚliZGA !
Autor Wiadomość
Baciar
Gość
Wysłany: 2007-02-26, 15:47   

Kolejny problem
Jest tak.
Mam do zakupienia super sztuke 601 z 72 , jest wspaniały ma tylko jedna wade.
Mianowicie to ze sprzęgło slizga sie na tyle ze nawet nie rusza sie z miejsca.
Jest okazja bo za 200 zlo facet chce za niego tylko do zrobienia jest to sprzeglo.

To nie wszystko.

Mam traba rowniez 601 tyle ze z 86 i zastanawiam sie czy bedzie pasowało sprzeglo gdy je przyloze.

Mało tego.Jestem nowicjuszem i boję sie (mimo wszystko) zainwestowac te 200 zeta jezeli nie bede potrafil tego zamienić.Moze jest ktos z Kraka kto wie jak to zrobic i chce mi pomoc?? :):)

zielczi
Gość
Wysłany: 2007-02-26, 17:37   

ja mam 18 i pierwsze co zrobilem przy jakim kolwiek silniku to wymiana sprzegla:D
odkrecasz kilka/kilkanascie srubek,wyciagasz silnik wymieniasz tarcze,(30-50zl)pewnie okladznina jest zjechana i wszystko montujesz na nowo.
Jak cos to pytaj;)

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2007-02-26, 18:33   

200 złotych jeżeli trabik nie ma zjedzonych progów, jaskółki i nie jest zdekompletowany to naprawdę niezła oferta:D
Sprzęgło będzie pasować,nawet jeśli będzie tam stary docisk, bo stary z nowym typem są zamienne. Zastanów się jednak czy nie kupić nowego kompletu tarcza i docisk sprzęgła, nie wyniesie Cię to dużo (może jakieś 130zł, a jak poszukasz to nawet mniej), a na dłużej wystarczy. Pomijam to, że będziesz musiał rozłożyć tylko jednego trabanta,a nie dwa (o połowę mniej roboty jakby nie patrzeć).

Baciar
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 18:28   

widze Panowie z nie chenie mowicie o sprzegle :)
czyzbyscie nie wiele wiedzieli ;)

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 18:59   

zaden problem sprzenglo zmnienic... wystarcza chęci i jedno wolne popoludnie... rozkrenc najpeirw to co sie slizga a potem bendziesz wiedzial co wymienic... uzywane dobre sprzenglo to grosze...

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 19:02   

Wiesz, bo temat sprzęgieł to temat tabu:D
Wiesz już, ze sprzęgiełko możesz przełożyć. Generalnie rzecz biorąć żeby wymienić sprzęgło musisz wyjąć silnik wraz ze skrzynią biegów:] Pracy jest dość dużo, bo trzeba wyjąć półosie z mechanizmu różnicowego, no i siły by dźwignąć to żelastwo z miejsca. Przy wyciąganiu półosi będziesz musaił "rozpiąć" układ hamulcowy, a potem go odpowietrzyć. Dobrze radzę, rozpatrz zakup nowych elementów bo inaczej będziesz demontował wszystko razy dwa:P

Heh...gdybym mieszkał w krakowie to bym zadeklarował pomoc przy pracy. Opisac krok po kroku co trzeba zrobić mogę, ale wydaje mi się, że gdzieś na forum to napewno już jest, poza tym pan Skurski w swojej książce też to opisał.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 19:51   

miałem ograniczyć swoje wypowiedzi na forum ale czasem wasze porady wołają o pomstę do szatana... :/ Po cholerę wyciągać silnik razem ze skrzynią, a przy tym rozkręcać układ hamulcowy do wymiany sprzęgła. A może ma sobie jeszcze odciąć cały przód żeby więcej miejsca do roboty było :/
1. odkręcasz linki od silnika
2. odkręcasz poduszki silnika
3. luzujesz poduszkę skrzyni biegów
4. odkręcasz 4 albo 5 (nie pamiętam) śrób łączących silnik ze skrzynią biegów
5. żeby było łatwiej odkręcasz gaźnik, alternator, dmuchawę, blachy silnika i jak chcesz to kolektor (będzie łatwiej wyjąć silnik bo lżejszy)
6. odkręcasz tłumik.
7. odpinasz kable od aparatu zapłonowego i zdejmujesz przewody ze świec.
8. Energicznym ruchem wyjmujesz silnik.
odkręcasz 6 śrub mocujących docisk sprzęgła do kola zamachowego.
zdejmujesz docisk i tarcze.
9. zakładasz nowe.
potem wszystko w odwrotnej kolejności. Przy wkładaniu silnika przyda ci sie osoba do pomocy która lekko odciągnie skrzynie biegów (po to luzowałeś poduszkę skrzyni) żebyś mógł łatwiej pocelować wałkiem sprzęgłowym w wieloklin tarczy sprzęgła. Śruby od docisku dokręcać zgodnie z ruchem wskazówek zegara Z WYCZUCIEM. Silnik z trabanta wyjmujemy RĘKAMI. Nie potrzebna ci żadna wyciągarka (uprzedzam głupie pytania)

darqs
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 20:15   

rękami Pudzianowskiego oczywiście :)

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 20:27   

silnik z traba jak wazy z 30kg to dobrze bendzie :p kazdy z nas da rade wyciagnac silnik samemu... no chyba ze anemik jakis ;P

MarkusM
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 21:32   

Kędzior dobrze gada.
Po cholere skrzynie wyciągać.

Baciar robisz dokładnie tak jak Kędzior pisze tylko jeszcze jedno. Zanim wyciągniesz silnik trzeba odkręcić i wyjąć rozrusznik i odkręcić alternator (ne musisz go wyciągać ale jak wyjmiesz to będzie łatwiej silnik wyjąći będzie deko lżejszy). Rorusznik jest kręcony na dwóch imbusach, chyba że ktoś już wczesniej coś kombinował i zmienił śruby.

I wcale nie trzeba rąk Pudziana żeby wyjąć silnik.
Jak masz wprawę to w 30 minut spokojnie powoli wyciągasz silnik. Jak robisz to pierwszy raz może zejść dłużej ale dasz se rade sam spokojnie.

Pozdro :-)

macko82
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 21:55   

KEDZIOR masz racje skrzyni nie trzeba wyciagac!!!!!!!!!!!!!

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2007-02-27, 21:57   

Kędzior ty mnie tu szatanem nie strasz, ja tylko chciałem pomóc:P

To już masz dwie metody jak walczyć z wymianą sprzęgła. Prawda jest taka, że praca dla osoby niewprawionej jest dość upierdliwa, ale wykonalna:)

Baciar
Gość
Wysłany: 2007-02-28, 00:47   

Panowie Panowie :)
Wyglada to na wyczerpujacy opis sytuacji :)
Bardzo gracias za instrukcje.Naprawe zaczne moze dzis lub jutro a jak mi poszlo napisze po zabawie.
Mam nadzjeje ze w trakcie naprawy nei bede musial pisac :) Dzieki bardzo

qbak
Gość
Wysłany: 2007-02-28, 13:57   

Silnik waży 27kg. Przeciętna panna młoda conajmniej 2x tyle, a da się ją podnieść :-)

mitek
Gość
Wysłany: 2007-03-01, 00:14   

kędzior dobrze gada jeszcze przy okazji dobrze jest wymienić simmering wałka sprzęgłoweo i przyjrzeć sie łożysku dociskowemu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi